Ντόρα, όπως Χίλαρι...

«Πολλούς Ομπάμα απέκτησε τελευταία η χώρα. Εγώ πάντως στο μπόι ρίχνω δυο κεφάλια στη Χίλαρι». Αυτό έλεγε η Ντόρα χαμογελώντας σε ένα δημοσιογραφικό πηγαδάκι, όταν ήταν καβάλα στ΄ άλογο. Ακριβώς έναν μήνα πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση με τον Αντώνη Σαμαρά, τότε που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών θα κάνει περίπατο στον δρόμο για την ηγεσία. Και τα έλεγε για να ξορκίσει τον ενδόμυχο φόβο της που ήταν το «σύνδρομο Χίλαρι».

Ένας φόβος που στις 29  Νοεμβρίου έγινε εφιάλτης. Είναι αλήθεια  ότι πάντα είχε αυτό τον  φόβο η Ντόρα Μπακογιάννη. Τον  ίδιο φόβο είχε και το επιτελείο της.  Μάλιστα, ένας έμπιστος συνεργάτης της- άσος στην επικοινωνία- τον περασμένο χειμώνα είχε  προβλέψει ακριβώς αυτό που συνέβη και της είπε επί λέξει: «Θα  γίνετε αρχηγός με μία προϋπόθεση: οι ψηφοφόροι να μη σας αντιμετωπίσουν όπως την Κλίντον. Εσείς θα χάσετε μόνο αν βρεθεί στον  δρόμο σας ένας ανατρεπτικός νέος πολιτικός. Ένα μείγμα του Άρη  Σπηλιωτόπουλου και του Κωστή  Χατζηδάκη». Τελικά συνέβη το χειρότερο: ο Αντώνης Σαμαράς, παλαιότερος πολιτικός από την Ντόρα, με 14 χρόνια πολιτικής εξορίας  και αρνητικά φορτία στην πλάτη,  κατάφερε να εμφανισθεί ως το φρέσκο πρόσωπο που θα κάνει την ανατροπή μετά το μεγάλο ναυάγιο  της Ν.Δ.

«Καθεστωτική». Ο σύμβουλος της υπουργού δεν είναι προφήτης. Είναι ένας έξυπνος άνθρωπος που είχε διακρίνει εγκαίρως ότι στο κορυφαίο στέλεχος  της Ν.Δ. μπορούσε κανείς να «διαβάσει» όλα τα στοιχεία της συζύγου του χαρισματικού προέδρου  των ΗΠΑ: για την Ντόρα Μπακογιάννη, φίλοι και εχθροί λένε ότι  είναι έξυπνη, ικανή, πετυχημένη,  σκληρή όταν χρειάζεται, γεμάτη  αυτοπεποίθηση. Οι πολίτες όμως  την παρατηρούσαν με επιφύλαξη  γιατί τη θεωρούσαν «καθεστωτική» και«συστημική». «Και σαν να  μην έφταναν τα δικά της βάρη φορτώθηκε και τις αμαρτίες της κακής διακυβέρνησης της Ν.Δ., γιατί πίστευε ότι έτσι θα την αγαπήσουν οι καραμανλικοί», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., που  πέρασε αρχικά από το στρατόπεδο της Μπακογιάννη για να καταλήξει στο «υπασπιστήριο» του  Αντώνη Σαμαρά.

Φόβος εμφυλίου για τον Νικήτα

Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Αντώνη Σαμαρά είναι πολύ κοντά. Θα εκδηλωθεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους και θα έχει πρωταγωνιστή τον δήμαρχο της Αθήνας. Ο Νικήτας Κακλαμάνης έχει ανακοινώσει εδώ και έναν χρόνο ότι θα είναι ξανά υποψήφιος και το επανέλαβε δύο φορές το τελευταίο δεκαήμερο. Και αυτό γιατί φίλοι του νέου προέδρου αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο Αντώνης Σαμαράς προτίθεται να δώσει το χρίσμα σε άλλον υποψήφιο. Εάν υπάρξει τέτοια εξέλιξη, φίλοι της  Ντόρας Μπακογιάννη προεξοφλούν ότι εκείνη θα σταθεί στο πλευρό του δημάρχου  Αθηναίων και θα δώσει μάχη μέχρι τέλους  για τη στήριξη της υποψηφιότητάς του. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. ωστόσο εκτιμούν  ότι στη Ρηγίλλης θα επικρατήσουν ψύχραιμες σκέψεις στο τέλος και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος διατηρεί στην τελευταία δημοσκόπηση την υψηλή δημοτικότητά του,  θα έχει και πάλι την επίσημη στήριξη του  κόμματος. «Εάν τα πράγματα εξελιχθούν  διαφορετικά, θα ξεσπάσει εμφύλιος στον  Δήμο Αθηναίων στην πρώτη εκλογική μάχη  που θα δώσει το κόμμα με την αλλαγή ηγεσίας και ο Αντώνης Σαμαράς το γνωρίζει καλά» λέει έμπειρο στέλεχος της Ν.Δ. που στήριξε την υποψηφιότητα του νέου προέδρου.
Στο ψυγείο  τα στελέχη που  τη στήριξαν

Μόνο η Χίλαρι Κλίντον αυτήν την  ώρα θα έκανε το ακριβές ψυχογράφημα της Ντόρας Μπακογιάννη.

Η ίδια επίσης θα μπορούσε να της  δώσει τη συνταγή πώς μπορεί κανείς  έπειτα από μια σοκαριστική ήττα να  παραμείνει στις ράγες του τρένου και  μάλιστα σε βαγόνι πολυτελείας. «Το  ταγκό θέλει δύο» λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. που στήριξε την Ντόρα Μπακογιάννη και τονίζει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ψυχολογία  της Ντόρας αυτήν την περίοδο είναι  κακή. Επειδή όμως είναι πολιτικός  μέχρι το μεδούλι, είμαι σίγουρος ότι  σύντομα θα βρεθεί στο προσκήνιο».

Την πρώτη κίνηση όμως την κάνει ο  νικητής και έτσι αποδεικνύει ότι αισθάνεται ασφαλής στην ηγετική θέση. Ο Ομπάμα είχε το κουράγιο να  δώσει στην αντίπαλό του την πιο σημαντική θέση μετά τη δική του στην  Ουάσιγκτον.

Οι συγκρίσεις με το εκρηκτικό δίδυμο της Ουάσιγκτον πάντως τελειώνουν εδώ. Ο Σαμαράς δεν είναι ο  Ομπάμα, η Ντόρα δεν είναι η Χίλαρι  και η Ρηγίλλης σίγουρα δεν είναι ο  Λευκός Οίκος. Όσο για τα μηνύματα  που εκπέμπονται μέχρι τώρα δεν είναι θετικά. Η συνάντηση του νέου  προέδρου με την αντίπαλό του ήταν  τυπική. Ούτε της υποσχέθηκε κάτι,  ούτε εκείνη του ζήτησε τίποτα, ενώ  «σκιώδης» υπουργός Εξωτερικών θα  είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος  στον οποίο ο νέος πρόεδρος χρωστάει πολλά.

Εκνευρισμός. Αλλά και αρκετά από τα επώνυμα στελέχη της Ν.Δ. που  στήριξαν την Ντόρα Μπακογιάννη  φαίνεται ότι θα μπουν στο ψυγείο, γεγονός που προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του  κόμματος.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο  Γιάννης Παπαθανασίου, ο Νίκος Δένδιας και πολλοί άλλοι βρίσκονται σε  μεγάλη αμηχανία, ενώ η απουσία της  Ντόρας Μπακογιάννη επί πέντε ημέρες στο Παρίσι ενέτεινε τη νευρικότητα και το άγχος των πολιτικών φίλων  της. Ο μόνος από όσους στήριξαν την  Ντόρα Μπακογιάννη, για τον οποίο  μέχρι στιγμής η Ρηγίλλης ανάβει πράσινο φως και εκείνος δείχνει να ανταποκρίνεται, είναι ο κ. Κ. Μητσοτάκης  που φέρεται να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των θεμάτων περιβάλλοντος.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “