Άλλαξαν... βαγόνι στη μέση της διαδρομής

Οι σύνεδροι ξαφνιάστηκαν βλέποντας ξαφνικά τριακόσιους οπαδούς του Αντώνη Σαμαρά, που δεν ήταν σύνεδροι, να σηκώνονται στη μέση της αίθουσας του Σταδίου Ειρήνης και Φίλιας και να φωνάζουν με πάθος και φανατισμό: «Πιο ψηλά πιο ψηλά με τον Αντώνη Σαμαρά».

Ήταν ακριβώς η στιγμή που  ο υποψήφιος για την προεδρία είχε ανέβει στο βήμα  του συνεδρίου στις 7 Νοεμβρίου και για πρώτη φορά διαχώριζε  τη θέση του από τον Κώστα Καραμανλή.  «Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι ηθικό», είπε  ο Μεσσήνιος πολιτικός αντιστρέφοντας  τη φράση που είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη για να καλύψει τον Γιώργο Βουλγαράκη. Οι τριακόσιοι φανατικοί ήταν ο στρατός του επιτελάρχη των σαμαρικών Βασίλη Μιχαλολιάκου, ο οποίος κατάφερε να τους βάλει  στην αίθουσα για να «χτυπήσουν» την κατάλληλη ώρα. Οι μηχανισμός της Ντόρας  Μπακογιάννη πιάστηκε στον ύπνο, αφού  δεν κατάλαβε ότι οι κενές καρέκλες των  συνέδρων που απουσίαζαν είχαν καλυφθεί από οπαδούς της άλλης πλευράς.

Έξυπνη κίνηση. Η διαχωριστική  γραμμή που τράβηξε ο Αντώνης Σαμαράς  με τον Κώστα Καραμανλή ήταν η πιο έξυπνη κίνηση της προεκλογικής τακτικής του. Μαζί με όσα άλλα φορτία κουβαλούσε η Ντόρα Μπακογιάννη, με πρώτο τον «αντιμητσοτακισμό» των δεξιών,  φορτώθηκε ένα ακόμη: ότι ήταν και παραμένει ταυτισμένη με την αποτυχημένη  6ετία της διακυβέρνησης Καραμανλή. Από την επομένη συνέβη ακριβώς το αντίθετο απ΄ αυτό που περίμεναν οι φίλοι  της Ντ. Μπακογιάννη να συμβεί. Οι φίλοι και οι συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή και κυρίως το πολιτικό προσωπικό Μαξίμου και Ρηγίλλης όρμησαν άρον  άρον στο τρένο Σαμαρά, γιατί κατάλαβαν  ότι το κλίμα έχει αλλάξει και σύντομα εκείνος θα είναι ο νέος αρχηγός.

Είναι γεγονός ότι οι στενοί φίλοι και  συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή μέχρι  εκείνη τη μέρα δεν είχαν εκδηλωθεί. Παρ΄  ότι την Ντόρα Μπακογιάννη συχνά την  έζωναν τα φίδια για τη στάση που θα τηρούσαν οι «πραιτωριανοί» του απερχόμενου αρχηγού, πίστευε ότι στον τέλος,  εάν δεν εξασφαλίσει την στήριξή τους,  τουλάχιστον θα έχει την ουδετερότητά  τους.

Απατηλή βεβαιότητα. Ήταν και  αυτή μία από τις πολλές απατηλές βεβαιότητες της πρώην υπουργού Εξωτερικών, με πρώτη ότι θα τη στήριζε ανοιχτά ο πρώην πρωθυπουργός. Το τι πραγματικά έκανε πίσω από το παραβάν ο Κώστας Καραμανλής δεν θα το μάθουμε.  Είναι όμως πια σε όλους γνωστό είναι ότι το στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού ήταν κοντά στον Σαμαρά και  σήμερα στελεχώνει το επιτελείο του.

Άλλωστε οι «300» του Βασίλη Μιχαλολιάκου δεν θα μπορούσαν να έχουν μπει  μέσα στο συνέδριο και να δημιουργήσουν  κλίμα, εάν δεν το ήθελε ο γραμματέας και  ο γενικός διευθυντής του κόμματος.

«Είχαν κρατήσει εισιτήριο στο τρένο του Αντώνη»

Oι άνθρωποι του Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης δεν συμπάθησαν ποτέ την Ντόρα Μπακογιάννη και δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι τα πολλά πάρε  – δώσε του Πρωθυπουργού με  την υπουργό Εξωτερικών. «Το  στενό υπασπιστήριο του προέδρου που το αποτελούσαν ο Γιάννης Αγγέλου και ο Γιάννης Ανδριανός- κατά τη μετά τον Ρουσόπουλο εποχή- είχε κρατήσει  εισιτήριο στο τρένο του Αντώνη προτού ακόμη αυτό μπει στις  ράγες» λέει καλά πληροφορημένο στέλεχος της Ν.Δ. Απέφυγαν όμως να δείξουν τις προθέσεις τους για να μην εκθέσουν  τον πρόεδρο που- όπως λέει η  ίδια πηγή- ποτέ δεν είπε σε κανένα τους ποιο δρόμο να ακολουθήσει. Στον δεύτερο κύκλο  επιρροής του Πρωθυπουργού  ήταν το παλιό πολιτικό και επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου- ο γνωστός πρωινός καφές που είχε στήσει ο Θόδωρος  Ρουσόπουλος και παρέμεινε ενεργή ομάδα μέχρι την τελευταία ημέρα της κυβέρνησης.  Ήταν ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ- πρόεδρος του ΟΠΑΠ και  μυστικοσύμβουλος του Κώστα  Καραμανλή, ο Π. Λειβαδάς- γενικός γραμματέας Επικοινωνίας  και ο πιο έμπιστος συνεργάτης  του Θόδωρου Ρουσόπουλου και  ο Διονύσης Ζακυνθινός- παλιός  προσωπικός φίλος του Κώστα  Καραμανλή.

Και η Ριγίλλης. Τον δρόμο του Μαξίμου για το τρένο Σαμαρά ακολούθησε και η Ρηγίλλης. Στο πρώτο βαγόνι μπήκε ο  Μενέλαος Δασκαλάκης, ο οποίος παραμένει πανίσχυρος γενικός διευθυντής του κόμματος. Ακολούθησε ο Ελ. Ζαγορίτης, έτσι  θα παραμείνει γραμματέας μέχρι  το συνέδριο, ενώ και τα μέλη που  προστέθηκαν στο νέο επιτελείο  του προέδρου της Ν.Δ. είναι του  ίδιου κλίματος. Ο πρόεδρος του  Ιδρύματος Καραμανλή Κώστας  Αρβανιτόπουλος έγινε διευθυντής του γραφείου του προέδρου,  ενώ θέση κλειδί πήρε ο Θόδωρος Δραβίλας που υπήρξε καραμανλικός και στενός συνεργάτης  του Μιχάλης Λιάπη όπως και του  Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο  Πολιτισμού. Επίσης ο νομικός  σύμβουλος του νέου προέδρου  ο Π. Μπαλτάκος ήταν μεν στενός φίλος του Αντώνη Σαμαρά,  αλλά είχε πάντα καλές σχέσεις  με τον Γιάννη Αγγέλου

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “