Ο «περίπατος» που έγινε εφιάλτης

Πώς γίνεται μέσα σε 25 μέρες να μεταβάλλεται ο περίπατος σε ντέρμπι και να καταλήγει σε ήττα; Αυτό είναι το επόμενο μάθημα πολιτικής επικοινωνίας που θα διδάσκεται στο εξής στις Σχολές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Πρωταγωνιστές η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αντώνης Σαμαράς που ανέτρεψαν και οι δύο όλα τα προεκλογικά προγνωστικά για την πολιτική πορεία τους  την επομένη της παραίτησης του Κώστα Καραμανλή.
Η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν το φαβορί.  Μέχρι και δυο εβδομάδες μετά τη συντριπτική ήττα της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές, φίλοι  και αντίπαλοί της παραδέχονταν ανοιχτά ότι  «η Ντόρα θα βγει από τα αποδυτήρια». Δεν ήταν λίγοι μάλιστα εκείνοι που έλεγαν ότι δεν  θα τολμήσει κανείς από τους άλλους επίδοξους δελφίνους να θέσει υποψηφιότητα απέναντί της, γιατί θα υποστεί πρωτοφανή συντριβή.
Οι εκτιμήσεις αυτές δεν ήταν εκτός πραγματικότητας. Και πιθανότητα θα έβγαιναν αληθινές εάν είχαν ακολουθηθεί οι διαδικασίες  του καταστατικού και η Ν.Δ. εξέλεγε αρχηγό  άμεσα από το έκτακτο συνέδριο, όπως ζήτησε με την επιστολή του ο κ. Κ. Καραμανλής από την οργανωτική επιτροπή.
Η εκλογή από τη βάση Την πρώτη πεπονόφλουδα στην Ντόρα  Μπακογιάννη την έριξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ζήτησε εκλογή από τη βάση γιατί ήξερε ότι στο συνέδριο δεν έχει καμία τύχη να εκλεγεί. Για τους ίδιους λόγους  συμφώνησε αμέσως ο Αντώνης Σαμαράς, που  μέχρι τότε ήταν τρίτος και καταϊδρωμένος  στην κούρσα των διεκδικητών της ηγεσίας.  Η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως παραδέχονται  τώρα τα στελέχη της, πάτησε την πεπονόφλουδα για δύο λόγους: Από τη μια πίστευε  ότι είναι τόσο βέβαιη η εκλογή της που μπορεί να παίξει μπάλα και σε μεγάλο και σε μικρό γήπεδο. Και από την άλλη δεν ήθελε να  δείξει ότι φοβάται να αναμετρηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο σε μια μεγάλη ανοιχτή εκλογική διαδικασία. Έτσι συμφώνησε με την περίφημη φράση της, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή: «Εγώ δεν είμαι εδώ για να παίζω τις κουμπάρες  με τη διαδικασία. Συμφωνώ με οποία διαδικασία επιλέξουμε».
Στη δεύτερη πεπονόφλουδα είχε πάλι συμμετοχή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μόλις πέρασε τρίτος στις δημοσκοπήσεις και βγήκε από την κούρσα πριν δει τον Αντώνη Σαμαρά,  συναντήθηκε πρώτα με την Ντόρα Μπακογιάννη. Κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια τι ειπώθηκε σ΄ αυτή τη συνάντηση, είναι όμως γνωστό ότι διαφώνησαν σε όλα. Αντίθετα με τον  Αντώνη Σαμαρά, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος  έκλεισε τη συμφωνία χωρίς δυσκολίες. «Έκανε λάθος η Ντόρα που δεν δέχθηκε να δώσει  διακριτό ρόλο στον Αβραμόπουλο. Αντίθετα  ο Σαμαράς με τον Αβραμόπουλο συμφώνησαν σ΄ αυτή τη μάχη να προχωρήσουν ως δίδυμο».
Μοίρασμα ρόλων Η Ντόρα Μπακογιάννη άρχισε την προεκλογική της εκστρατεία με μια αρχή που έλεγε ότι είναι λάθος να μοιράζει ρόλους και  αξιώματα σε στελέχη ως δέλεαρ για να στηρίξουν την υποψηφιότητα. Αυτή η αρχή είναι λογική και σωστή. Της κόστισε όμως ακριβά, γιατί έχασε αρκετά στελέχη από τον  Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ήταν περισσότερο ανοιχτός για την επόμενη μέρα.
Το τρίτο λάθος της κ. Ντόρας Μπακογιάννη είναι ότι δεν στάθμισε εγκαίρως τη  δυναμική που θα έδινε στον Αντώνη Σαμαρά η κοινή κάθοδός του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Ο Αβραμόπουλος του έδωσε  αυτό ακριβώς που δεν είχε: τη νομιμοποίηση στον λεγόμενο μεσαίο χώρο», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ.
Κορυφαία και έμπειρα κομματικά στελέχη με πολιτική και επικοινωνιακή εμπειρία  τονίζουν με έμφαση ότι τη μεγαλύτερη ζημιά στην Ντόρα Μπακογιάννη την προκάλεσε η ενεργοποίηση των «αντιμητσοτακικών ανακλαστικών». Εξακολουθεί να παραμείνει μυστήριο γιατί ένα μεγάλο κομμάτι  στην Ν.Δ., ενώ συμπαθεί την Ντόρα, την ταυτίζει πάντα με τον πατέρα της τον οποίο εξακολουθεί να μην τον συμπαθεί», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και τονίζει: «Ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να πάει καλά γιατί εκφράζει περισσότερο από οποιοδήποτε  άλλο στέλεχος της Ν.Δ. τον αντιμητσοτακισμό. Έτσι πρώτα πέταξε από την κούρσα τον  Δημήτρη Αβραμόπουλο, γιατί ο λόγος του ήταν ήπιος και στρογγυλός και στη συνέχεια  πάλεψε στα ίσα με την Ντόρα Μπακογιάννη».
ΑΝΤΙΜΗΤΣΟΤΑΚΙΚΟΙ

Κορυφαία και έμπειρα στελέχη τονίζουν ότι τη  μεγαλύτερη ζημιά την προκάλεσε η ενεργοποίηση των «αντιμητσοτακικών ανακλαστικών»

Δεν της…  βγήκε η  ταύτιση με τους  καραμανλικούς  ΕΝΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ πάλευε η  Ντόρα Μπακογιάννη να  την… αγαπήσουν οι  καραμανλικοί και να  ταυτιστεί μαζί τους. Επειδή  πίστευε το δόγμα που έλεγε  ότι στο κόμμα της Ν.Δ. κάθε  φορά που παλεύουν οι  καραμανλικοί με τους άλλους  θα χάνουν πάντα οι άλλοι.
Προσάρμοσε ανάλογα τη  στρατηγική της. «Υπέγραψε»  μαζί τους συμβόλαιο φιλίας,  καλής συνεργασίας και  απόλυτης στήριξης και αυτό  το συμβόλαιο τηρήθηκε και  από τις δύο πλευρές μέχρι  την τελευταία στιγμή.
Παράλληλα, όλα αυτά τα  χρόνια η Ντόρα με κόπο και  επιμέλεια έχτισε σχέσεις με  όλα τα στελέχη της  καραμανλικής πτέρυγας.
Τελικά, όλες αυτές οι  σχέσεις αποδείχθηκαν  βαρίδια σ΄ αυτήν την  αναμέτρηση αφού οι  καραμανλικοί μετά τη  συντριπτική ήττα της Ν.Δ.
στις εκλογές δεν είναι- σε  αυτήν τη φάση τουλάχιστονσε θέση να καθορίζουν τις  εξελίξεις.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “