Πούντο, πούντο το δαχτυλίδι... Τα μυστικά ραντεβού

Δύο κρυφοί αρραβώνες του Κώστα Καραμανλή με σημερινούς  διεκδικητές του θρόνου του έγιναν πριν από μια δεκαετία με  προξενητάδες τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη  και τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και έστρωσαν το χαλί της σημερινής σκληρής μάχης για τη διαδοχή. Μια μάχη που κάθε  μέρα που περνά παίρνει χαρακτηριστικά  μεγάλης βεντέτας.

Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αντώνης  Σαμαράς έχει ο καθένας τη δική του κρυφή ατζέντα των όσων συζήτησαν πίσω  από τις κλειστές πόρτες με τον νέο τότε  αρχηγό της Δεξιάς, όταν είχε ανάγκη από στηρίγματα μέχρι να εδραιωθεί στη  Ρηγίλλης.

Έτσι, πίστευαν όλα αυτά τα χρόνια ότι κρατούσαν και το δαχτυλίδι του Καραμανλή που θα φορούσαν στο δάχτυλο,  όταν και όποτε έρθει η ώρα της διαδοχής. Τώρα ψάχνουν και οι δύο το δαχτυλίδι μέσα στο κουτί με την παλιά ατζέντα, αλλά δεν το βρίσκουν πουθενά. Η  καχυποψία και στα δύο στρατόπεδα είναι μεγάλη. Ο ένας υποψήφιος υποπτεύεται  ότι ο άλλος έχει κάπου κρυμμένο το δαχτυλίδι και θα το εμφανίσει την κρίσιμη  στιγμή για να δώσει τη χαριστική βολή  στον αντίπαλο.

Η συνάντηση στο Παγκράτι και το τέλος της Πολιτικής Άνοιξης
Ένα χειμωνιάτικο βράδυ του  1999, ο Αντώνης Σαμαράς  πήγε στο σπίτι του Κώστα  Καραμανλή. Ήταν τότε  νιόπαντρος και έμενε στη Βασ.

Αλεξάνδρου στο Παγκράτι. Οι δύο  άνδρες μίλησαν πολύ εκείνο το  βράδυ. Άρχισαν από το 1993 και  έφτασαν στο 2000. Η σχέση τους  ήταν πάντα καλή και φιλική. Ποτέ  δεν είχαν διαπληκτιστεί ούτε είχε  αφήσει αιχμές ο ένας εναντίον του  άλλου. Δεν χάλασε ούτε την  περίοδο ΄89- ΄92 που ο Αντώνης  Σαμαράς ήταν μέλος του στενού  πυρήνα της κυβέρνησης  Μητσοτάκη και το «πουλέν» για  την επόμενη μέρα, ενώ ο Κώστας  Καραμανλής ήταν εκτός  παιχνιδιού.

Στη συνάντηση στο σπίτι του  Παγκρατίου κλείστηκε μια  σημαντική πολιτική συμφωνία.

Σφραγίστηκε το τέλος της  Πολιτικής Άνοιξης, η οποία ήδη  ήταν σε μεγάλη κατηφόρα και  παρακμή. Στις εθνικές εκλογές του  2000, η Άνοιξη δεν κατέβηκε και ο  Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από  τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τη  Ν.Δ. Η υπόσχεση που είχε λάβει  στη συνάντηση ήταν ότι στις  επόμενες εκλογές ο Καραμανλής  θα τον καλέσει να επιστρέψει στη  Ρηγίλλης. Ο Κώστας Καραμανλής  δεν τήρησε το χρονοδιάγραμμα.

Πολλοί λένε ότι αντέδρασε ο  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, άλλοι  υποστηρίζουν ότι δεν ήταν ακόμη  ώριμες οι συνθήκες και Κώστας  Καραμανλής απέφυγε να πάρει  αυτό το ρίσκο. Ο Αντώνης Σαμαράς  έδειξε ότι είχε υπομονή. Περίμενε  σιωπηλός το κάλεσμα, άλλωστε  δεν είχε και επιλογή. Το πρώτο  βήμα για την επανένταξή του στη  Ν.Δ. ήταν η τοποθέτησή του στο  ευρωψηφοδέλτιο. Μια τοποθέτηση  που τον οδήγησε στην οριστική  επανένταξή του στο κόμμα στις  εθνικές εκλογές του 2007. Και ενώ  τότε πολλοί τον έβλεπαν να  μπαίνει στην κυβέρνηση και  μάλιστα σε παραγωγικό  υπουργείο, μπήκε στο τρένο  την τελευταία περίοδο ως  υπουργός Πολιτισμού.

Φαίνεται πάντως ότι ο  «ανάδρομος Ερμής» που  οδήγησε επί 12 χρόνια στην  αφάνεια τον Αντώνη Σαμαρά  τώρα του χαμογελά, αφού  παλεύει στήθος με στήθος με  την Ντόρα Μπακογιάννη  για την ηγεσία του  κόμματος.

Ο ρόλος των «παλιών προξενητάδων»
Την τύχη της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη  Σαμαρά θα τη μάθουμε σε δύο  εβδομάδες. Προς το παρόν, ξέρουμε ότι οι «προξενητάδες»  Βαγγέλης Μεϊμαράκης και  Άρης Σπηλιωτόπουλος πάνε από το καλό στο καλύτερο, καθώς βρίσκονται ξανά σε ρόλο  ρυθμιστών.  Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος τα  τελευταία 24ωρα είναι το μήλον της Έριδος για τους δύο  μονομάχους. Είναι τόσο περιζήτητος όσο ούτε ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί. Κάποιοι  δημοσκόποι λένε ότι η τοποθέτησή του μπορεί να γείρει τη  ζυγαριά υπέρ της μίας ή της  άλλης πλευράς. Είναι νέος, επικοινωνιακός, έμπειρος και έχει εκλεγεί πρώτος βουλευτής  στη μεγαλύτερη περιφέρεια  της χώρας.  Ο Βαγγέλης προχώρησε πολύ  επί Καραμανλή. Ισχυρός γραμματέας, υπουργός Άμυνας και  εκφραστής της συνείδησης  του μέσου ψηφοφόρου. Και  δεν χωρά αμφιβολία ότι θα πάει ακόμη καλύτερα εάν εκλεγεί  η Ντόρα Μπακογιάννη. Παρά  τις διαφωνίες, που κατά καιρούς έχουν, στην ουσία είναι  ομογάλακτοι. Άλλωστε ήταν το  μόνο κεντρικό στέλεχος που  δημοσίως είπε αυτά που θα ήθελε να πει η Ντόρα Μπακογιάννη στον Αντώνη Σαμαρά  για την ανατροπή  της κυβέρνησης το  1993.

«Η συμφωνία των Φώτων» στο γραφείο της οδού Πλουτάρχου
Την ημέρα των Φώτων του 2001,  αμέσως μετά τον αγιασμό, η  Ντόρα Μπακογιάννη χωρίς τη  συνοδεία αστυνομικών χτύπησε το  κουδούνι του προσωπικού  γραφείου του Καραμανλή στην οδό  Πλουτάρχου 30 στο Κολωνάκι. Οι  σχέσεις τους μέχρι τότε ήταν  άλλοτε ψυχρές και άλλοτε  αδιάφορες, ενώ η προεδρική  καρέκλα του Κώστα Καραμανλή  ήταν ακόμη ετοιμόρροπη. Το  κρυφό ραντεβού κράτησε σχεδόν  δύο ώρες. Έλεγε ο ένας, έλεγε ο  άλλος και στο τέλος είπαν  περισσότερα και από όσα ήταν  απαραίτητα εκείνη τη στιγμή. Το  αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο να  λειώσουν οι πάγοι, αλλά να κάνουν  συμφωνίες που τηρήθηκαν με  επιμέλεια και από τις δύο πλευρές.  Η Ντόρα Μπακογιάννη  υποσχέθηκε ότι θα τον στηρίξει  μέχρι τέλους χωρίς επιφυλάξεις και  αστερίσκους και εκείνος  υποσχέθηκε ότι θα την έχει πάντα  δίπλα του σε κεντρικούς ρόλους.

«Ο Καραμανλής τηρεί τον λόγο  του», έλεγε πάντα σε κάθε ευκαιρία  η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ  συνεργάτης του Κώστα  Καραμανλή που δεν  συμπάθησε ποτέ την  Μπακογιάννη και τώρα είναι στο  στρατόπεδο Σαμαρά έλεγε πάντα  ότι στις κρίσιμες ώρες για την  κυβέρνηση η υπουργός  Εξωτερικών στήριζε ανοιχτά τον  Πρωθυπουργό.

«Η συμφωνία των Φώτων», όπως  την αποκαλούν οι μυημένοι στη  Ρηγίλλης, ήταν απλή και ξεκάθαρη  και διασφάλισε επί πολλά χρόνια  την ενότητα και τη συνοχή του  κόμματος. Ο Κώστας Καραμανλής  υποσχέθηκε στην Ντόρα ότι θα τη  βοηθούσε να γίνει δήμαρχος  Αθηναίων και όταν έπαιρνε την  εξουσία θα την τοποθετούσε στο  υπουργείο Εξωτερικών. Και η  Ντόρα Μπακογιάννη δεσμεύτηκε  να στηρίξει με πίστη και απόλυτη  αφοσίωση τον Κώστα Καραμανλή.  Και οι δύο κράτησαν τον λόγο τους  μέχρι τέλους. Κάτι που ενοχλούσε  το κλειστό σύστημα Καραμανλή  που φοβόταν μήπως αυτή η  συμφωνία είχε κρυφές πλευρές, τις  οποίες δεν γνώριζαν. Οι φόβοι  έγιναν ακόμη μεγαλύτεροι στην  αυλή, όταν ένας συνεργάτης του  είχε ακούσει στο αεροπλάνο τον  Καραμανλή να λέει στην Ντόρα σε  μια αποστροφή του λόγου «όταν  γίνεις εσύ αρχηγός, θα το  λύσεις…».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “