Διάγγελμα - απολογία Καραμανλή

Προσωπική απόφαση του Κώστα Καραμανλή την οποία είχε αρχίσει να σχεδιάζει από την επομένη των ευρωεκλογών είναι η προκήρυξη των εκλογών για τις 4 Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός προαναγγέλλει μέσω του περιβάλλοντός του ότι «το χθεσινό διάγγελμα ήταν η αρχή μιας σειράς εκπλήξεων που επιφυλάσσει κυρίως για το κόμμα του αλλά και για το πολιτικό σύστημα τις προσεχείς ημέρες».

ΜΙΑ ΔΟΣΗ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ

Δέχομαι ότι σε κάποιους τομείς θα έπρεπε, ως κυβέρνηση, να κάνουμε βαθύτερες τομές, έστω και με κόστος εντονότερων αντιδράσεων αντιπολίτευσης και συνδικάτων…

Η απόφαση έχει προκαλέσει πάντως παγωμάρα στη Ν.Δ. μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ πάνω από 6% ποσοστιαίες μονάδες. Πολλά γαλάζια στελέχη αλλά και υπουργοί συνέχισαν- και μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού- να μιλούν για «πολιτική αυτοκτονία». Κορυφαία στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν κάποια από τα σχέδια Καραμανλή προεξοφλούν ότι η πρώτη κίνηση είναι να βρεθούν εκτός ψηφοδελτίων «όσοι ενεπλάκησαν με το έναν ή τον άλλον τρόπο σε σκάνδαλα και αμαύρωσαν την εικόνα της κυβέρνησης και του κόμματος με τα γνωστά αποτέλεσμα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν επίσης ότι δεν θα διστάσει μέσα στην προεκλογική περίοδο να καταγγείλει και να συγκρουστεί με πρόσωπα και συμφέροντα από την παράταξή του, τα οποία τραυμάτισαν και εμπόδισαν την κυβέρνησή του να έχει μια καλή πορεία.
Ο Πρωθυπουργός μόλις είδε τα δραματικά για το κόμμα του αποτελέσματα της ευρωκάλπης κατάλαβεόπως βεβαιώνουν οι συνομιλητές του- ότι αυτό το κλίμα δεν αντιστρέφεται με πολιτικές πρωτοβουλίες και εντατικοποίηση του κυβερνητικού έργου, όπως τον συμβούλευαν οι υπουργοί του.
Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης- ένας από τους λίγους που ήθελαν εκλογές τώρα – είχε πει στα «ΝΕΑ» στις αρχές Μάιου (όταν αιφνιδιαστικά ο Πρωθυπουργός έκλεισε τη Βουλή) ότι «αυτή η Βουλή δεν θα ανοίξει ποτέ ξανά. Να το θυμηθείτε, όταν τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ο Καραμανλής θα προκηρύξει εκλογές». Ο κορυφαίος υπουργός όπως απεδείχθη, είχε από τότε διαβάσει ακριβώς τις προθέσεις του. Στην πορεία, με την άποψη του Πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές συντάχθηκε πλήρως ο Γιώργος Σουφλιάς και του προσέθεσε επιχειρήματα. Δεν είναι όμως εκείνος- όπως λένε με έμφαση οι συνεργάτες του- ο οποίος υπαγόρευσε τις κινήσεις Καραμανλή.
Τρεις λόγοι Ο Κ. Καραμανλής σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες είχε καταλήξει από τον Ιούνιο και στην ακριβή ημερομηνία που θα γίνουν εκλογές για τρεις βασικούς λόγους:
Ο ΠΡΩΤΟΣ ήταν ότι η κυβέρνηση ήταν αδύνατο να αντέξει τους μεγάλους κλυδωνισμούς που επρόκειτο να υποστεί η Οικονομία του Φθινόπωρο. Και γνώριζε καλά ότι δεν είχε πλέον την πολιτική νομιμοποίηση να λάβει σκληρά μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων.
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ λόγος ήταν η κοινοβουλευτική του ομάδα, η οποία είχε εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα. Τουλάχιστον 15 βουλευτές ήταν οργισμένοι με την ηγετική ομάδα και ο Καραμανλής ήταν βέβαιος πως εάν άνοιγε ξανά η Βουλή θα ήταν αντιμέτωπος με μικρούς και μεγάλους εκβιασμούς δυσαρεστημένων βουλευτών. Ο ΤΡΙΤΟΣ λόγος ήταν ο φόβος για τα απρόοπτα γεγονότα και κυρίως τα σκάνδαλα που σημάδεψαν την κυβέρνηση και δρομολόγησαν κυρίως τη δεύτερη τετραετία την πολύ κακή της πορεία.
«Η ηττοπάθεια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο»
ΣΤΗ Ν.Δ. επικρατεί μεγάλη αναταραχή. Οι περισσότεροι υπουργοί, το σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομαδας και όλα τα κομματικά στελέχη που βρίσκονται σε θέσεις- κλειδιά του κρατικού μηχανισμού συνεχίζουν στο παρασκήνιο να επικρίνουν με δριμύτητα τον Πρωθυπουργό για την απόφασή του να προκηρύξει εκλογές. Τα όσα είπε στο διάγγελμα του περί εθνικού συμφέροντος που επιτάσσει πρόωρες εκλογές δεν έπεισαν τα στελέχη ενώ στην κομματική βάση «η ηττοπάθεια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο», όπως διαμηνύουν στη Ρηγίλλης οι βουλευτές που βρίσκονται ήδη στις περιφέρειές τους.
Ήδη στη Ρηγίλλης και στο Μαξίμου μελετούν τα σενάρια για την επόμενη μέρα της ήττας την οποία όλοι θεωρούν αναπόφευκτη. Το καλό σενάριο για τη Ν.Δ. είναι το ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με τον δύσκολο νόμο Σκανδαλίδη να μην καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. «Αυτό θα δώσει δύναμη σε όλους μας και θα κινητοποιήσει τους οπαδούς μας να συσπειρωθούν για τη δεύτερη και καθοριστική εκλογή που θα γίνει με τον νόμο Παυλόπουλου», λέει ένας από τους λίγους αισιόδοξους υπουργούς και τονίζει: «Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί μέσα στους προσεχείς δυο μήνες. Μπορεί να αλλάξουν πολλά εάν κινηθούμε με στρατηγική και είμαστε τυχεροί».
Αυτήν την αισιοδοξία πάντως δεν τη συμμερίζονται τα περισσότερα γαλάζια στελέχη τα οποία θεωρούν ότι με τη δυναμική που έχει το ΠΑΣΟΚ και την κακή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να κερδίσει την αυτοδυναμία ακόμη και με τον νόμο Σκανδαλίδη. «Η κοινωνία συνήθως προσπερνάει τους σχεδιασμούς των κομμάτων. Είναι πιθανό οι πολίτες θα δώσουν τη λύση από τις πρώτες εκλογές προκειμένου να μην ταλαιπωρείται η χώρα με συνεχείς κάλπες», λέει κομματικό στέλεχος που θεωρεί ότι το παιχνίδι για τη Ν.Δ. έτσι και αλλιώς είναι χαμένο.
ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑΤΙ… ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑΤΙ…
● ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ «ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου» και «νωπή λαϊκή εντολή», καθώς έρχονται «δύο δύσκολα χρόνια» στην οικονομία.
● Η ΧΩΡΑ «δεν αντέχει, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, μια προεκλογική περίοδο μέχρι τον Φεβρουάριο», δεν μπορεί «να σύρεται επί έξι μήνες στη δίνη μιας καταστροφικής για την οικονομία προεκλογικής ατμόσφαιρας».
● ΜΠΡΟΣΤΑ στη «συμπεριφορά ακραίας ανευθυνότητας» του ΠΑΣΟΚ, ιδίως στο θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι εκλογές είναι «πράξη πολιτικής ευθύνης».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “