Ο Μανώλης «πηδάει» από το καράβι της Ν.Δ.

«Άντε γεια», είπε χθες οριστικά και αμετάκλητα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ο Γιάννης Μανώλης, τροφοδοτώντας νέο μεγάλο κύκλο εσωστρέφειας σε μια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση ανακοινώνοντας κάθε μέρα και ένα νέο μέτρο. Μετά τα δωράκια στους ελεύθερους επαγγελματίες, χθες πήρε τη σκυτάλη ο Κωστής Χατζηδάκης για να ανακοινώσει ότι η Πολιτεία θα επιδοτήσει όσους κάνουν πράσινες επισκευές σε σπίτια και πολυκατοικίες που έχουν χτιστεί πριν από το 1980.
Στο εσωκομματικό ακροατήριο, τα μέτρα της κυβέρνησης δεν δείχνουν να συγκινούν τα στελέχη. Στις συζητήσεις της οργανωμένης βάσης κυριαρχεί η νέα δήλωση Μανώλη, στην οποία ανακοινώνει την τελική απόφαση για παραίτηση στις 7 Σεπτεμβρίου. Μια δήλωση που συνοδεύτηκε από την πρόβλεψη ότι «η κυβέρνηση έχει χάσει το παιχνίδι. Ίσως είναι αργά για αλλαγές. Οι αλλαγές και οι πρωτοβουλίες παίρνονται όταν πρέπει. Χρειαζόμαστε ηλεκτροσόκ κι όχι βαλεριάνες», είπε με έμφαση στο Κανάλι 1 ο βουλευτής Αργολίδος, προκαλώντας μεγάλη ενόχληση στη Ρηγίλλης η οποία θεωρεί ότι το σχέδιο της αντεπίθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη και αμέσως μετά το καλοκαίρι στις πρώτες δημοσκοπήσεις η ψαλίδα της διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ θα έχει κλείσει.
Ρίχνουν λάδι στη φωτιά Δεν είναι όμως μόνο ο Γιάννης Μανώλης που ρίχνει λαδί στη φωτιά. Ο «αρχηγός» της γαλάζιας εξέγερσης των «16» του θεσσαλικού κάμπου, ο γνωστός συνδικαλιστής Θανάσης Κοκκινούλης, κλιμακώνει την αντίδρασή του εναντίον της κυ

ΓΑΛΑΖΙΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Ο «αρχηγός» των «16» του θεσσαλικού κάμπου Θ. Κοκκινούλης συνέχισε την επίθεσή του με υποδείξεις στον Πρωθυπουργό

Γιάννης Μανώλης. «Η κυβέρνηση έχει χάσει το παιχνίδι. Ίσως είναι αργά για αλλαγές. Οι αλλαγές και οι πρωτοβουλίες παίρνονται όταν πρέπει. Χρειαζόμαστε ηλεκτροσόκ κι όχι βαλεριάνες», είπε χθες ο βουλευτής Αργολίδας βέρνησης. Χθες έβαλε στο στόχαστρό του τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Βαγγέλη Αντώναρο, «πυροβολώντας» ταυτόχρονα τον Θόδωρο Ρουσόπουλο με τον οποίο είχε βεντέτα στο παρελθόν. Ρωτήθηκε λοιπόν σε συνέντευξή του στον Real FΜ, εάν ο κ. Αντώναρος θα πρέπει να παραμένει στη θέση του μετά τη δήλωσή του ότι δεν γνωρίζει ποιος είναι ο Κοκκινούλης και ο συνδικαλιστής απάντησε: «Κι ο Ρουσόπουλος είπε ότι ντρέπεται για λογαριασμό μου και τώρα μαζεύει βρούβες στο υπόλοιπο Αττικής».
Ο συνδικαλιστής συνέχισε την επίθεσή του με υποδείξεις στον Πρωθυπουργό.
Αφού είπε πρώτα ότι τα 16 στελέχη της Λάρισας που υπογράφουν την επιστολή που έφθασε στο Μαξίμου μεταφέρουν το κλίμα των ψηφοφόρων της Ν.Δ., κατέληξε: «Ο Πρωθυπουργός να πετάξει τα καρκινώματα που έχουν προσβάλει την ηθική και την κουλτούρα των Ελλήνων σε ό,τι αφορά θέματα ηθικής τάξης».
Τελεσίγραφα Θεσσαλονίκης Οι εκρήξεις της βάσης εναντίον της ηγεσίας της Ν.Δ. δεν ξεκίνησαν από τη Λάρισα αλλά από τη Θεσσαλονίκη, τη μητρόπολη του καραμανλισμού. Περισσότερα από 10 στελέχη της συμπρωτεύουσας την περασμένη εβδομάδα έστειλαν τελεσίγραφα στο Μαξίμου ότι πρέπει Πρωθυπουργός να προχωρήσει σύντομα σε ανατροπές. Και διευκρινίζουν ότι αυτό πρέπει να συμβεί πριν ο κ. Καραμανλής ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση. Είναι γεγονός ότι η εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ φέτος είναι κομβική εξέλιξη για την πορεία της κυβέρνησης. Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη έχουν επενδύσει σε μια άλλη εμφάνιση του Πρωθυπουργού με την οποία θα πάρει τη ρεβάνς για την περσινή ήττα την οποία υπέστη ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Η επικεφαλής της νέας ομάδας των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κ. Μ. Γιαννάκου δήλωσε ξεκάθαρα ότι «ΔΕΘ έχει τον συμβολισμό της και είναι μια καμπή».
Για τη γαλάζια ανταρσία ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απάντησε διαβάζοντας τη φράση του κ. Κοκκινούλη περί καρκινωμάτων: «Τι να σχολιάσω; Νομίζω ότι μιλάει από μόνο του αυτό. Η Ν.Δ. έχει πολύ σοβαρά προβλήματα συνολικά με την ελληνική κοινωνία και όλο και περισσότερο με τα ίδια της τα στελέχη».
Η Ν.Δ. ψάχνει άλλοθι για εκλογές- εξπρές ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ετοιμότητα μπαίνει το ΠΑΣΟΚ καθώς εκτιμά ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο- υπό την πίεση και των διεργασιών στο στελεχιακό δυναμικό της Ν.Δ.
– δεν είναι πια μακρινό.
Μάλιστα, όπως είπε χθες στα «ΝΕΑ» κορυφαίος αξιωματούχος της Ιπποκράτους, το Μέγαρο Μαξίμου κινείται πλέον με διπλή γραμμή όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών: παρά την προσπάθειά του να εμφανίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη λόγω της άρνησης του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με συστηματικές κινήσεις που περιλαμβάνουν και τον ίδιο τον κ. Καραμανλή, συντηρεί την εκλογολογία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκλογές Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.
Το σενάριο για την επίσπευση του στησίματος της κάλπης ενισχύεται, σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και από την αγχώδη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να διατηρήσει στην επικαιρότητα το ζήτημα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με το Σύνταγμα, που η ίδια ανακίνησε. Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου, η Ρηγίλλης δημιουργεί αυτό το κλίμα για την προεδρική εκλογή ώστε την κατάλληλη στιγμή- που, όπως λένε, δεν θα αργήσει- να το χρησιμοποιήσουν ως «διέξοδο» και άλλοθι για εκλογές το φθινόπωρο. Κι αυτό με το σκεπτικό ότι ο τόπος και η οικονομία δεν αντέχουν μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο 6 μηνών, αποκρύπτοντας φυσικά ότι η ίδια την προκάλεσε και τη συντηρεί.
Οι γκρίνιες των γαλάζιων Στην επιλογή του «γρήγορου» σεναρίου, λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνηγορεί και η απειλή της ανάγκης λήψης νέων φορομπηχτικών μέτρων σε σύντομο χρονικό διάστημα- κάτι που θέλει να φορτωθεί πριν από τις εκλογές η Ν.Δ. Το σενάριο αυτό ενισχύεται εκ των πραγμάτων από την αμφισβήτηση και κριτική που άρχισε να αναπτύσσεται στον κορμό των μεσαίων στελεχών της Ν.Δ.
και η οποία επεκτείνεται ταχέως και διά… επιστολών. Από την άλλη, στην Ιπποκράτους κρατούν στις αναλύσεις και τους υπολογισμούς που μπορεί να κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για εκλογές στις αρχές του 2010 αν υπολογίσουν ότι η συγκυρία δεν τους ευνοεί τώρα. Τα ψηφοδέλτια Πέραν των θεμάτων της καθημερινότητας- οικονομία, γρίπη, ανεργία, ακρίβεια- που συστηματικά από δω και πέρα το ΠΑΣΟΚ θα ανεβάζει σταδιακά στην πολιτική ατζέντα, έχει ήδη προχωρήσει αρκετά και σε οργανωτικό επίπεδο όσον αφορά την εκλογική του προετοιμασία. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ιπποκράτους, σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει η προετοιμασία για τα ψηφοδέλτια. «Πρόσφατα, με αφορμή τις εθνικές εκλογές, έγινε το… σκανάρισμα από τους ψηφοφόρους και όλοι έχουν μετρηθεί. Το πού χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση και πού λιγότερο ή καθόλου φάνηκε διά γυμνού οφθαλμού», ανέφερε έμπειρο στέλεχος. Βεβαίως, συμπλήρωσε, το κλείσιμο των ψηφοδελτίων είναι δουλειά των αρμοδίων επιτροπών. Στο πλαίσιο της τελικής προετοιμασίας των σχετικών προτάσεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι συντονιστικό ρόλο αναμένεται να έχει ο βουλευτής- πλέον- κ. Θανάσης Τσούρας. Μάλιστα, αναφέρεται ότι σχετική συζήτηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είχε γίνει πριν ο κ. Τσούρας καταλάβει τη θέση της κ. Ράπτη στη Βουλή.
Ετεροδημότες Ανάλογη προεργασία χωρίς τυμπανοκρουσίες έχει αρχίσει και σε άλλους τομείς, όπως η μετακίνηση ετεροδημοτών, η επικοινωνιακή καμπάνια, η εξεύρεση εκλογικών αντιπροσώπων και οικονομικών πόρων, η προετοιμασία των περιοδειών- όλα αυτά τα τμήματα δούλεψαν «πολύ ικανοποιητικά» κατά την Ιπποκράτους, ήδη από τις ευρωεκλογές.
Σχέδιο για την οικονομία
ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΧΕΙ συγκαλέσει για σήμερα ο κ. Παπανδρέου στη Βουλή εν όψει της παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η προετοιμασία για την εμφάνιση του κ. Παπανδρέου εκεί έχει ήδη αρχίσειο κ. Ραγκούσης έχει ζητήσει σχετικά σημειώματα από τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου και τους γραμματείς των τομέων- καθώς θα επιδιωχθεί να αναδειχθεί με την ευκαιρία αυτή το σαφές κυβερνητικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, όπως είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, το ΠΑΣΟΚ έχει έτοιμες και συγκεκριμένες προτάσεις «για το πώς θα γίνει η ανάταξη της οικονομίας. Εμείς», πρόσθεσε, «μια τέτοια πρόταση θα παρουσιάσουμε στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης».
Νέα σενάρια για πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμό
Η ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ αναταραχή έδωσε πάλι την ευκαιρία για έντονη φημολογία ότι ο Πρωθυπουργός είτε θα κάνει αλλαγές στις 25 Αυγούστου είτε θα προχωρήσει σε εθνικές εκλογές στις 10 Οκτωβρίου. Το θέμα των εκλογών διαψεύδεται από το σύνολο των ηγετικών στελεχών ενώ για τις αλλαγές όλοι μιλούν ότι είναι πιθανές αλλά κανείς δεν γνωρίζει το εύρος που θα έχουν. Στο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης πάντως υποβαθμίζουν τις εσωκομματικές εκρήξεις καθώς και τις πιέσεις προς τον Πρωθυπουργό να κάνει σαρωτικές αλλαγές. Μιλούν για συνηθισμένες αντιδράσεις που είναι αποτέλεσμα της περασμένης κακής περιόδου. «Τώρα τα πράγματα κινούνται σε διαφορετικούς ρυθμούς, η κυβέρνηση κάνει έργο και αυτό σύντομα όλοι θα το αντιληφθούν», δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη. Όσο για τον Γιάννη Μανώλη, λένε ότι περίμεναν την παραίτησή του αλλά αυτή δεν θα προκαλέσει εξελίξεις διότι τη θέση του θα καταλάβει ο πρώτος επιλαχών στον Νομό Αργολίδας.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “