«Αντιφάσκει το ΠΑΣΟΚ με τον Πρόεδρο»

Την πρώτη σκληρή επίθεσή του στο ΠΑΣΟΚ και με την ιδιότητα του καθηγητή για το θέμα εκλογής Προέδρου, εξαπολύει ο Προκόπης Παυλόπουλος με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ».

Ταυτίζεται πλήρως με τους  συνάδελφους του Δημήτρη Τσάτσο και Γιώργο Κασιμάτη, λέγοντας ότι είναι δικαίωμα των ακαδημαϊκών  να εκφράζονται ελεύθερα, ενώ  υποστηρίζει ότι η αξιωματική  αντιπολίτευση «αντιφάσκει προκλητικά» καθώς «το 2006 πρότεινε αναθεώρηση του άρθρου  32 του Συντάγματος για να αποσυνδεθεί πλήρως η εκλογή  του Προέδρου της Δημοκρατίας από το ενδεχόμενο εκλογών, επειδή τότε θεωρούσε μια  τέτοια σύνδεση θεσμικώς απαράδεκτη»!

Όσο για το δικό του πολιτικό μέλλον, ο υπουργός Εσωτερικών επιμένει κατηγορηματικά πως όταν φύγει ο Κ. Καραμανλής από την ηγεσία της  Ν.Δ. εκείνος θα εγκαταλείψει  την πολιτική και θα επιστρέψει  στο Πανεπιστήμιο.

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Δημήτρης Λεονάρδος
Είστε σίγουρος ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα αιφνιδιάσει τελικά με εκλογές το φθινόπωρο;

Ο Πρωθυπουργός δεν παίζει με τους θεσμούς. Έχουμε  εκλεγεί για μια τετραετία, έχουμε κοινοβουλευτική  πλειοψηφία και θα εξαντλήσουμε την τετραετία. Αν το  ΠΑΣΟΚ, τον Μάρτιο του 2010, οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές  λόγω εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα φέρει στο  ακέραιο την ευθύνη του ευτελισμού των θεσμών, όπως ήδη  τόνισα. Και, φυσικά, θα πάρει τη δέουσα απάντηση από το  εκλογικό σώμα.

Κώστας Κακουλάκης
Με τις παρεμβάσεις ΤσάτσουΚασιμάτη βρήκατε τη σημαία ευκαιρίας που ψάχνατε για να περάσετε στην αντεπίθεση;

Οι απόψεις των δύο κορυφαίων  συνταγματολόγων κ.κ. Τσάτσου  και Κασιμάτη, που κινούνται  πλήρως μέσα στο πλαίσιο του  Συντάγματος, είναι αποτέλεσμα  του δικαιώματος το οποίο έχει  κάθε ακαδημαϊκός δάσκαλος να  εκφράζει ελεύθερα τις θέσεις  του. Άρα, σε καμιά περίπτωση  δεν στρέφονται κατά του κ.  Παπανδρέου. Αν, λοιπόν, ο κ.  Παπανδρέου και το κόμμα του  έχουν αντίθετη άποψη, είναι  σαν να θεωρούν ότι κάθε  ελεύθερη άποψη που δεν τους  βολεύει πολιτικά στρέφεται  εναντίον τους. Πρόκειται για  αυταρχική και αλαζονική  άποψη, εντελώς ασυμβίβαστη  με την ποιότητα της  Δημοκρατίας μας. Βέβαια, το  ΠΑΣΟΚ μάς έχει συνηθίσει και  στο παρελθόν σε τέτοιες  συμπεριφορές, στρεφόμενο  συχνά, και μάλιστα προκλητικά,  εναντίον επιστημονικών  θέσεων και δικαστικών  αποφάσεων που δεν  συμβαδίζουν με τη  μικροκομματική του λογική.

Τελευταίο θλιβερό παράδειγμα  ήταν οι περίεργες- κατά την  επιεικέστερη έκφρασηαπόψεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ  που συνέδεαν ανορθόδοξα την  ερμηνεία του Συντάγματος με  τη δημόσιο συμφέρον,  ταυτίζοντάς το όμως με το  συμφέρον και τις κομματικές  σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ.

Βασίλης Πολιτόπουλος
Πάντως ό,τι και εάν κάνετε, η διαφορά σας με το ΠΑΣΟΚ διευρύνεται.

Πάντοτε τονίζω ότι σέβομαι τις  δημοσκοπήσεις και τις  υπολογίζω στο μέτρο που  τους αναλογεί. Έχω πει  όμως επίσης ότι δεν  υποκαθιστούν τη λαϊκή  ετυμηγορία. Για να μη  νομίσετε, πάντως, ότι  υπεκφεύγω, επισημαίνω ότι,  ναι μεν το ΠΑΣΟΚ προηγείται  στις δημοσκοπήσεις, πλην  όμως το μεγάλο ποσοστό των  αναποφάσιστων δείχνει ότι η  πλειοψηφία των ερωτώμενων  δεν εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ.

Αντιθέτως, βρίσκεται σε στάση  αναμονής περιμένοντας από τη  Νέα Δημοκρατία- την οποία,  άρα, εμπιστεύεται περισσότερο  – να πάει καλύτερα και  γρηγορότερα. Αυτό θα  πράξουμε και θα αναστρέψουμε  το πολιτικό κλίμα.

Κωνσταντίνος Ντουρντούνης
Επιμένετε ότι το ΠΑΣΟΚ προσβάλλει τους θεσμούς γιατί ζητάει εκλογές για τον Πρόεδρο ενώ εσείς έχετε κάνει εκλογές δήθεν για τον προϋπολογισμό.
Εάν τελικά το πράξει, το ΠΑΣΟΚ  θα αποδείξει ότι ήταν και  παραμένει ένα κόμμα που  «ταξιδεύει», και σ΄ επίπεδο  εφαρμογής του Συντάγματος,  «με σημαίες ευκαιρίας». Ας  θυμηθούμε πώς απέκρουε μετά  βδελυγμίας το ΠΑΣΟΚ μια  τέτοια προοπτική στην  περίπτωση της δεύτερης  εκλογής του κ. Στεφανόπουλου  ως Προέδρου της Δημοκρατίας.  Χρυσούλα Σακελλαρίου
Όταν δηλώνετε ότι θα φύγετε από την πολιτική μαζί με τον Καραμανλή, εγώ καταλαβαίνω ότι ο Πρωθυπουργός ακόμη και εάν χάσει δεν θα εγκαταλείψει την ηγεσία.

Επαναλαμβάνω τη δήλωση που  έχω επανειλημμένα κάνει εδώ  και πάνω από έναν χρόνο:

Όταν- όποτε έλθει αυτή η  στιγμή- αποχωρήσει ο Κώστας  Καραμανλής από την ηγεσία  της Νέας Δημοκρατίας, θα  αποχωρήσω από την πολιτική  και θα επιστρέψω στα  πανεπιστημιακά μου  καθήκοντα. Και δύο  αυτονόητες διευκρινίσεις:

Πρώτον, αυτό μπορεί να συμβεί  και νωρίτερα, διότι δεν αγνοώ  τον παράγοντα της  προσκαιρότητας κατά την  άσκηση των υπουργικών μου  καθηκόντων. Και, δεύτερον,  από οποιαδήποτε θέση, θα  ανήκω πάντα στην παράταξη  που με ανέδειξε και με τίμησε  ίσως περισσότερο απ΄ όσο  άξιζα.

Ιωάννα Σεφερίδου
Τελικά τι κάνετε με την εξέλιξη στο Δημόσιο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου;

Οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου  αορίστου χρόνου έχουν  υποστεί όλα αυτά τα χρόνια μια  δυσμενή διακριτική  μεταχείριση. Παρά το γεγονός  ότι θα μπορούσαν ν΄ ασκούν  ανάλογα καθήκοντα με  συναδέλφους τους που είναι  μόνιμοι αφού, τις περισσότερες  τουλάχιστον φορές, έχουν  σημαντική εξειδίκευση και  επιστημονική κατάρτιση, δεν  έχουν τη δυνατότητα να  εξελιχθούν βαθμολογικά και ν΄  αξιοποιηθούν σε θέσεις  ευθύνης, με όλες τις  συνακόλουθες απώλειες για τη  Δημόσια Διοίκηση. Κατατέθηκε  την περασμένη εβδομάδα  σχέδιο νόμου στη Βουλή και  εντάσσεται στην ευρύτερη  προσπάθεια του υπουργείου  Εσωτερικών για  αναδιοργάνωση της Δημόσιας  Διοίκησης, αξιοκρατικής  ανάδειξης του στελεχικού  δυναμικού της και ίσης  μεταχείρισης όμοιων  περιπτώσεων.

Ανδρέας Βαρελάς
Έχετε ήσυχη τη συνείδηση ως καθηγητής και ως άνθρωπος ότι κάνετε ανθρωπιστικά το καλύτερο για τους μετανάστες;
Για το αντίθετο κατηγορούμαι,  αλλά δεν έχει σημασία, εγώ με  τη συνείδησή μου είμαι καλά.

Από το 2006 και μετά η Ελλάδα  δέχεται εντονότατες  μεταναστευτικές ροές,  περισσότερες από  οποιοδήποτε άλλο κράτοςμέλος της Ένωσης. Καθημερινά  περνούσαν τα- θαλάσσια ιδίως  – σύνορά μας από 300 έως 500  άνθρωποι, με την ελπίδα να  βρεθούν μέσω της χώρας μας  σε μία από τις χώρες της  Βόρειας και της Κεντρικής  Ευρώπης. Και παρά το γεγονός  ότι το ζήτημα- το οποίο,  σημειωτέον, είναι κατ΄ εξοχήν  ευρωπαϊκό ζήτημαυπερβαίνει τις δυνατότητες της  Ελλάδας, το έχουμε  διαχειριστεί, ιδίως τα τελευταία  5 χρόνια, δίνοντας απόλυτη  προτεραιότητα στα Δικαιώματα  του Ανθρώπου και τον σεβασμό  της αξίας του. Επιτρέψτε μου  μόνο να αναφέρω ότι η Ελλάδα  είναι από τις ελάχιστες- για να  μην πω η μόνη- ευρωπαϊκή  χώρα που παρέχει δωρεάν  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  και βοήθεια στα δημόσια  νοσοκομεία στους μετανάστες  που την έχουν ανάγκη. Ακόμη  έχουμε καταφέρει να  διαμορφώσουμε Πρότυπα  Κέντρα Υποδοχής και  Φιλοξενίας Παράνομων  Μεταναστών στον Κυπρίνο και  τη Σάμο, αλλά και Κέντρα για τα  ανήλικα παιδιά, ιδίως τα  ασυνόδευτα, όπως π.χ. αυτό  στην Αμυγδαλέζα.

Γιάννης Παπακώστας
Γιατί τόση προβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως προς την αποκατάσταση της Δημοκρατίας; Δεν συνέβαλαν και τόσοι άλλοι;

Ουδείς αμφισβήτησε τη  συμβολή πολλών στην  αποκατάσταση της  Δημοκρατίας. Αντιθέτως  μάλιστα πολλές φορές στο  παρελθόν η Νέα Δημοκρατία  αφιέρωσε σχετικές εκδηλώσεις  σ΄ αυτούς τους μεγάλους  αγωνιστές. Και δεν υπήρξε  καμία υπερπροβολή του  Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Απλώς η φετινή επέτειος  συμπίπτει με τα 30 χρόνια από  την είσοδο της χώρας στην  τότε ΕΟΚ. Πρόκειται για μια  ιστορική πρωτοβουλία που,  ό,τι και να λέει το ΠΑΣΟΚ,  ανήκει πρωτίστως στον  Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Δυστυχώς, και με την τωρινή  του στάση, το ΠΑΣΟΚ δείχνει  ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει  ούτε το σύνδρομο της τότε  τριτοκοσμικής του στάσης  ούτε την πολιτική του  μικροψυχία έναντι του  Κ. Καραμανλή.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “