Παροχές μετά τη φοροεπιδρομή

Σε πλήρη σύγχυση, ζαλισμένοι και σε ανασφάλεια γι΄ αυτά που πρόκειται να συμβούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο κινούνται υπουργοί, βουλευτές και κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς τα προβλήματα στην κυβέρνηση έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και καμία από τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από τις ευρωεκλογές και μετά δεν ήταν ικανή να ανατρέψει το πολύ κακό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία.

Έτσι, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, τα τρένα για τη  Ν.Δ. φεύγουν το ένα μετά το άλλο και ο φόβος για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου κάθε μέρα που περνά μεγαλώνει. Η τελευταία «σημαία ευκαιρίας», την οποία είχε  σηκώσει η Ν.Δ. για να περάσει στην αντεπίθεση, ήταν η προεδρολογία, η οποία όμως  ξεφούσκωσε πολύ γρήγορα καθώς δεν βρέθηκαν πρόθυμα στελέχη στο ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσουν δημοσίως με τους συνταγματολόγους κ. Δ. Τσάτσο και Γ. Κασιμάτη οι οποίοι ξιφούλκησαν κατά του Γιώργου Παπανδρέου με αφορμή την απόφασή του να  προκαλέσει εκλογές. Έτσι έπειτα από τρεις  ημέρες αισιοδοξίας ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπει σε  περίοδο εσωστρέφειας, στη Ν.Δ. επέστρεψαν η κατήφεια, η μουρμούρα και η μεγάλη  γκρίνια, με αιχμές και επικρίσεις για την ηγεσία, την οποία κατηγορούν για «ατολμία  να προχωρήσει σε μεγάλη ανατροπές».

Σε αυτό το βαρύ κλίμα έρχονται να προστεθούν οι κάθε λογής αντιδράσεις της κυβέρνησης οι οποίες μπερδεύουν τους βουλευτές και τους καθιστούν δύσπιστους στο  κατά πόσον ισχύει η επίσημη διαβεβαίωση  πως ο Πρωθυπουργός δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές στις 10 Οκτωβρίου- ημερομηνία για την οποία επιμένουν να στοιχηματίζουν πολλοί στη Ν.Δ. «Από τη μία πλευρά  στην κυβέρνηση μοιράζουν παροχές και δωράκια και από την άλλη βάζουν το ένα χαράτσι μετά το άλλο. Τελικά, έχει πρόβλημα  η οικονομία ή δεν έχει; Κάνουμε πολιτική λιτότητας ή κάνουμε προεκλογικές παροχές;  Δεν ξέρουμε τι ακριβώς να λέμε στους ψηφοφόρους μας» λέει έμπειρος βουλευτής από την Περιφέρεια και υποστηρίζει ότι σε  περιοδείες του στην επαρχία έρχεται αντιμέτωπος με οργισμένους ψηφοφόρους. «Θέλει μεγάλη προσπάθεια να μαζέψεις σ΄ ένα  χωριό 20 άτομα σε καφενείο και να τους μιλήσεις. Είναι εριστικοί, επιθετικοί και καχύποπτοι μαζί μας. Για όλα αυτά έχω ενημερώσει τη Ρηγίλλης, αλλά…».

Σύγχυση. Είναι γεγονός ότι τα δύο πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον  Γιώργο Σουφλιά και τον Γιάννη Παπαθανασίου προκάλεσαν πλήρη σύγχυση στους βουλευτές. Από τη μία πλευρά ο Γιώργος Σουφλιάς ωθεί τον κόσμο να αγοράσει νέα αυτοκίνητα με κίνητρο την απόσυρση αγνοώντας τις συνέπειες στο κυκλοφοριακό και από  την άλλη ο Γιάννης Παπαθανασίου μοιράζει  δωράκια σε ελεύθερους επαγγελματίες με  συνοπτικές διαδικασίες.

Όπως είναι αναμενόμενο, κάθε φορά που  οι βουλευτές και τα στελέχη αισθάνονται πίεση και βρίσκονται σε αδιέξοδο ρίχνουν στο  τραπέζι τον ανασχηματισμό. «Αμέσως μετά  τον Δεκαπενταύγουστο πρέπει ο Καραμανλής να κάνει αλλαγές στην κυβέρνηση και το  κόμμα» λέει ο ένας. «Πρέπει να πάει στη Θεσσαλονίκη με ανανεωμένο κυβερνητικό σχήμα και με τον αέρα του παρελθόντος. Είναι ο  μόνος τρόπος προκειμένου να αμβλύνει κάπως τις πολύ κακές εντυπώσεις που άφησε  πέρυσι» προσθέτει ο άλλος.

Κορυφαίοι υπουργοί πάντως που συνομιλούν συχνά με τον Πρωθυπουργό δεν αποκλείουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο να προχωρήσει σε διορθωτικές αλλαγές. Δεν μιλάμε για σαρωτικό ανασχηματισμό, άλλωστε  δεν θα ωφελήσει σε τίποτα εάν πάρουμε ως  δεδομένο ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο. Μέχρι να μάθουν οι περισσότεροι το νέο  αντικείμενό τους θα αρχίσει η προεκλογική  περίοδος» λέει κορυφαίος υπουργός και επισημαίνει πως η κυβέρνηση, παρά τα προβλήματά της, από τις ευρωεκλογές και μετά  έχει πατήσει γκάζι και παράγει έργο. «Δεν ξέρω τι θα βγει από αυτά που κάνουμε, αλλά ανοίγουμε το ένα μέτωπο μετά το άλλο».

Ο γραμματέας. Μαζί με τις αλλαγές στην  κυβέρνηση πέφτουν στο τραπέζι και οι αλλαγές στο κόμμα, καλά πληροφορημένες πηγές όμως επιμένουν ότι ο Λευτέρης Ζαγορίτης είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει πριν  από τις εκλογές, παρ΄ ότι ο ίδιος ενδεχομένως θα προτιμούσε να μπει στην κυβέρνηση.  Οι δυσκολίες για την αντικατάστασή του είναι δύο: Πρώτη είναι ότι ο Πρωθυπουργός  τον εμπιστεύεται απόλυτα και δεν του χρεώνει την ήττα στις ευρωεκλογές. Η δεύτερη  δυσκολία είναι ότι για να εκλεγεί νέος γραμματέας στήνεται κάλπη στην Κεντρική Επιτροπή. Αυτό είναι πολυάριθμο Σώμα στο οποίο μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις μόνο και  μόνο για να σταλούν μηνύματα δυσαρέσκειας στην ηγεσία. «Με άλλα λόγια, μπορεί να  πάμε για μαλλί και να βγούμε κουρεμένοι»  λέει κορυφαίος υπουργός.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “