Συνταγματολόγος και ο Καραμανλής

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και στον Γ. Παπανδρέου για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας εξαπέλυσε χθες ο Κ. Καραμανλής. Μίλησε μάλιστα για «ευτελισμό των θεσμών και ακραία ανευθυνότητα», προαναγγέλλοντας έτσι ουσιαστικά ότι θα ανοίξει νέο γύρο αντιπαράθεσης το φθινόπωρο για το ίδιο θέμα. Πάντως, η παροχολογία φαίνεται να είναι το μόνο όπλο που έχει απομείνει στην  κυβέρνηση για επαναπροσέγγιση  των ψηφοφόρων, καθώς η «δυναμική» αντεπίθεση που οργάνωσε  η Ν.Δ. κατά του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του προέδρου δείχνει να  κλείνει προς το παρόν τον κύκλο  της, καθώς εξαντλήθηκε ο διάλογος πάνω στο θέμα και δύο πλευρές παρέμειναν αμετακίνητες στις  απόψεις τους. «Ο Κάρολος Παπούλιας είναι καταξιωμένος στον  ρόλο του. Οφείλουμε να τον τιμήσουμε, όπως ο ίδιος τίμησε και τιμά τον θεσμό που υπηρετεί. Στηρίζοντας άμεσα και έμμεσα την επανεκλογή του. Οφείλουμε όλοι να  πορευόμαστε με απόλυτο σεβασμό  στο Σύνταγμα» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής. Πρόσθεσε δε πως «η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνει θέση που παραβιάζει απροκάλυπτα  την ουσία του Συντάγματος. Με  άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ λέει το εξής  προφανές: ότι δεν ψηφίζει τον σημερινό Πρόεδρο για να εκβιάσει τη  διεξαγωγή εκλογών και μόνο μετά θα τον ψηφίσει. Η θέση αυτή είναι ουσιαστική παραβίαση του Συντάγματος και απόπειρα ευτελισμού των θεσμών. Και αυτό δεν το  δικαιούται κανένας πολιτικός, κανένα κόμμα».
Ξεφούσκωσε… Είναι γεγονός ότι τα κορυφαία  στελέχη της Ν.Δ. στην αρχή της εβδομάδας πίστεψαν πως βρήκαν  φλέβα χρυσού με την παρέμβαση  του καθηγητή και παλαιού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσάτσου, ο οποίος κατηγόρησε ανοιχτά τον Γιώργο Παπανδρέου για  την απόφασή του να προκαλέσει  εκλογές πριν από την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια. Όμως,  η ελπίδα για διατήρηση του θέματος στην πρώτη γραμμή όλο το  καλοκαίρι φαίνεται ότι θα μείνει  ελπίδα, καθώς σειρά άλλων συνταγματολόγων με τοποθετήσεις  τους πήραν ακριβώς την αντίθετη  θέση, τονίζοντας ότι το θέμα της  εκλογής προέδρου είναι κατά βάση πολιτικό. Μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, το θέμα εξαντλείται σ΄ αυτή τη φάση εφόσον ο Γιώργος Παπανδρέου δεν  σκοπεύει να αλλάξει στρατηγική.  «Η κόντρα για να συνεχιστεί  χρειάζεται δύο και εμείς δεν πέσαμε στην παγίδα που στήνει η  Ν.Δ.», έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Σημείωνε ωστόσο πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ν.Δ. με κάθε τρόπο θα ανοίξει ξανά το θέμα τον Σεπτέμβριο και θα κλιμακώσει την  αντιπαράθεσή της με το ΠΑΣΟΚ  ξανά λίγο πριν από την εκλογή  προέδρου. Μόνο που έχει εξαντλήσει το οπλοστάσιό της, καθώς  όλα τα επιχειρήματά της τα έριξε  νωρίς νωρίς στο τραπέζι».
Το ίδιο στέλεχος τόνιζε μάλιστα: «Στη Ν.Δ. φαίνεται ότι δεν έχουν καλή πληροφόρηση για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να κάνουν λανθασμένες εκτιμήσεις. Εκτιμήσεις που ανάγονται έναν χρόνο πίσω όταν η μάχη στα χαρακώματα των ομάδων  ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Έτσι, ενώ  περίμεναν ότι κορυφαία στελέχη  του ΠΑΣΟΚ που συμφωνούν- γενικώς- με τις απόψεις Τσάτσου  θα έβγαιναν με δηλώσεις να στηρίξουν την άποψή του, διαψεύστηκαν. Ακόμη και εάν υπάρχουν  κάποιοι που συμφωνούν με τις απόψεις του καθηγητή προτίμησαν  να σιωπήσουν. «Δεν καταλαβαίνουν στη Ν.Δ. πως το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας, επομένως αυτή την ώρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν δημόσιες διαφοροποιήσεις», λέει με  έμφαση συνεργάτης του Γιώργου  Παπανδρέου.
Ο δεύτερος και πολύ σημαντικός λόγος που οδήγησε στην εκτόνωση του θέματος είναι η στάση που κράτησε η Προεδρία της  Δημοκρατίας.
Η στάση Παπούλια Ο Κάρολος Παπούλιας, λόγω  της μεγάλης εμπειρίας που διαθέτει, από την πρώτη στιγμή κατάλαβε ότι ο ίδιος δεν είναι μέρος του  προβλήματος και δεν τον αφορά η  κόντρα των δύο μεγάλων κομμάτων. Έτσι όχι μόνο ο ίδιος δεν πήρε θέση αλλά δεν έγινε και καμία  απολύτως διαρροή ή σχόλιο από  τους συνεργάτες του. Έπειτα από  αυτά, δεν υπήρχε άλλος τρόπος για  να συντηρηθεί στην καρδιά του καλοκαιριού η προεδρολογία.

«ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΚΛΕΙΣΕ»

Κυβερνητικά στελέχη ομολογούν ότι  η αντιπαράθεση για την προεδρική  εκλογή δεν μπορεί να συντηρηθεί

Κόντρα για  την εκδήλωση  «αγιοποίησης»  του  Καραμανλή  ΚΟΝΤΡΑ ξέσπασε χθες  ανάμεσα στη Ν.Δ. και το  ΠΑΣΟΚ για την απόφαση  του Ιδρύματος Καραμανλή  να πραγματοποιήσει 12  ώρες πριν από τον  σημερινό επίσημο  εορτασμό για την  αποκατάσταση της  δημοκρατίας από τον κ.  Παπούλια, κομματική  εκδήλωση με ομιλητή τον  Πρωθυπουργό.
Το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε  ομοβροντία επιθέσεων διά  του εκπροσώπου Τύπου του  Κινήματος Γιώργου  Παπακωσταντίνου και του  κοινοβουλευτικού  εκπροσώπου από το βήμα  της Βουλής Χρ. Παπουτσή  κατά της Ν.Δ., την οποία  κατηγόρησαν ότι επιχειρεί  να οικειοποιηθεί την  αποκατάσταση της  δημοκρατίας και να  αγιοποιήσει την ιδρυτή της  παράταξης, ενώ αγνοεί τους  αντιστασιακούς και όσους  άλλους βοήθησαν στην  ανατροπή της δικτατορίας.
Ο εκπρόσωπος της  κυβέρνησης πάντως κ.  Ευάγγ. Αντώναρος και ο  κοινοβουλευτικός  εκπρόσωπος κ. Π.  Παναγιωτόπουλος  επέμειναν ότι η ιστορία για  εκείνη την περίοδο έχει  γράφει.
Λιτή δεξίωση Σημειώνεται ότι για φέτος  ο Κάρολος Παπούλιας,  προκειμένου να  συμβολίσει ότι η  οικονομική κρίση που  βιώνουν οι πολίτες  επιτάσσει τον περιορισμό  των κοσμικών  εκδηλώσεων, επέλεξε η  δεξίωση να γίνει πρωί,  χωρίς μπουφέδες και  αλκοόλ και με τη  συμμετοχή μόνο  κυβερνητικών  αξιωματούχων, βουλευτών  και αντιστασιακών, οι  οποίοι μάλιστα δεν θα  συνοδεύονται από τις  συζύγους τους.
Παροχές με άρωμα εκλογών  Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – με το μάτι στραμμένο στην  κάλπη- προχωράει σε προεκλογικές ρυθμίσεις, με  στόχο την προσέγγιση κοινωνικών ομάδων που της  έχουν γυρίσει την πλάτη. Μετά τα πριμ για  απόσυρση των παλιών αυτοκινήτων- χωρίς να  έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις που θα έχει ο νέος  στόλος στο κυκλοφοριακό και το περιβάλλον-,  τώρα το οικονομικό επιτελείο μοιράζει δωράκια  από 3.000 έως 20.000 ευρώ σε νέους  επαγγελματίες με διαδικασίες εξπρές και χωρίς  γραφειοκρατικές διατυπώσεις. Και δεν μιλάμε για  δάνεια, αλλά για καθαρούς μποναμάδες. Τα νέα  μέτρα βρίσκονται σε πλήρη αντίφαση με τη γενική  στρατηγική της κυβέρνησης, γεγονός που προκαλεί  πλήρη σύγχυση στα στελέχη της, καθώς δεν  γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να λένε όταν μιλούν  στους ψηφοφόρους τους. Από τη μία πλευρά,  επισήμως η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι δεν θα  κάνει πρόωρες εκλογές και επιβάλλει χαράτσια για  να καλύψει τα μεγάλα ελλείμματα και από την άλλη  μοιράζει προεκλογικά δώρα. «Έχουμε μπλέξει τις  γραμμές μας: από τη μία πυροβολούμε το ΠΑΣΟΚ  που θέλει να κάνει εκλογές τον Μάρτιο και από την  άλλη όλες μας οι κινήσεις δείχνουν ότι  ετοιμαζόμαστε να στήσουμε κάλπες».
Στο ίδιο πνεύμα, ο Προκόπης Παυλόπουλος με  νομοσχέδιο που έφερε χθες στη Βουλή δίνει τη  δυνατότητα να εξελίσσονται στην ιεραρχία του  Δημοσίου και υπάλληλοι αορίστου χρόνου- ένα  προνόμιο που είχαν μόνο οι μόνιμοι υπάλληλοι.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “