«Κλείνει» τις κάλπες και ανοίγει μέτωπα

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ κι ένα νέο μέτωπο ανοίγει η κυβέρνηση μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού,  ενώ ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός λέει οριστικά «όχι» στις εκλογές τον Σεπτέμβριο σε υπουργούς και συνεργάτες του, που τον πιέζουν να στήσει κάλπες αμέσως μετά το καλοκαίρι. Όσοι έχουν συνομιλήσει μαζί του τα τελευταία 24ωρα δηλώνουν με ξεκάθαρο τρόπο  ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα του Πρωθυπουργού- αυτήν την ώρα τουλάχιστον- τέτοιο ενδεχόμενο.

Κορυφαίο παράδειγμα η υπουργός Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται πολλές ώρες μαζί  του στα ταξίδια στο εξωτερικό, δήλωσε χθες  ότι δεν θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο. Το  ίδιο είπε και ο γραμματέας του κόμματος κ.  Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος παράλληλα μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 άνοιξε  το θέμα των αλλαγών σε «πρόσωπα και πολιτικές». Ένα θέμα που επανήλθε τα τελευταία  24ωρα με τις δηλώσεις βουλευτών, και πρώτο τον κ. Γ. Γιακουμάτο, οι οποίοι ζητούν αλλαγές πριν ο Πρωθυπουργός εμφανιστεί στη  Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Κομμένες οι διακοπές»
Την ίδια ώρα όμως, ο κ. Καραμανλής έχει  δώσει αυστηρή οδηγία σε κυβερνητικά στελέχη και κάθε λογής αξιωματούχους να μη φύγουν για πολυήμερες διακοπές φέτος το καλοκαίρι. «Κανένα Σαββατοκύριακο, το πολύ  τριήμερο», λέει χαρακτηριστικά η οδηγία, ενώ διαρρέουν πληροφορίες ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα κάνει φέτος τις καθιερωμένες  διακοπές του στην Τήνο μία εβδομάδα πριν από τις 15 Αυγούστου. Ο γραμματέας του κόμματος είπε χθες δημοσίως ότι φέτος δεν υπάρχει περιθώριο για πολυήμερες διακοπές  σε κυβερνητικούς αξιωματούχους όλων των  βαθμίδων. Μια προτροπή που ερμηνεύτηκε  από πολλούς ότι η κυβέρνηση και το κόμμα ετοιμάζονται πυρετωδώς για εκλογές.

Τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται  από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποσυντονίσει πλήρως τους βουλευτές, οι οποίοι περιοδεύουν στις επαρχίες τους και δηλώνουν αδυναμία, όπως λένε οι ίδιοι, να εξηγήσουν  στους ψηφοφόρους και στα στελέχη τους τι ακριβώς θα συμβεί το προσεχές διάστημα, και  αυτό γιατί από τη μια ακούν την επίσημη διαβεβαίωση ότι «δεν πάμε σε εκλογές» από την  άλλη διαπιστώνουν ότι κυβέρνηση και κόμμα  δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα.

Χθες πάντως η κυβέρνηση άνοιξε δύο νέα  μέτωπα: πρώτα ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι αρχίζει η διαδικασία για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.  Ένα καυτό θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από σημαντικές επαγγελματικές ομάδες. Αμέσως μετά τον κ. Γ. Παπαθανασίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης  Νίκος Δένδιας εξήγγειλε μια σειρά σκληρών μέτρων για τις φυλακές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι τα μέτρα που εξαγγέλλει έχουν τον χαρακτήρα του  επείγοντος. Δηλαδή, μέχρι το  φθινόπωρο θα έχουν εφαρμοστεί και θα πρέπει να είναι εμφανή τα αποτέλεσματά τους, καθώς ο χρόνος είναι πιεστικός.

Στόχος του Μαξίμου, λένε κυβερνητικά στελέχη, είναι να κάνει σαφές στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση δουλεύει  σκληρά σε όλα τα μέτωπα και πως είναι αποφασισμένη να κάνει αλλαγές  και μεταρρυθμίσεις παντού- όσες δεν  μπόρεσε να κάνει τα τελευταία 5 χρόνια. «Εάν μπορέσουμε ακόμη και τώρα να περάσουμε το μήνυμα στην κοινωνία ότι εμείς είμαστε η πολιτική δύναμη που θέλει να σπάσει αυγά, τότε έχουμε πιθανότητα να μπορέσουμε  να αντιμετωπίσουμε το ΠΑΣΟΚ σε ενδεχόμενη απόφασή του να πάει σε εκλογές τον Μάρτιο», λέει κορυφαίο  κυβερνητικό στέλεχος που δείχνει σαφώς ότι η κυβέρνηση έστω και στο παρά πέντε τα παίζει όλα για όλα.

Παίζει ρόλο  και η γρίπη

ΚΟΡΥΦΑΙΑ κυβερνητικά  στελέχη υποστηρίζουν τώρα  ότι ακόμη και η γρίπη των  χοίρων, που ίσως το φθινόπωρο να πάρει στη χώρα μας  τη μορφή πανδημίας, είναι μία  ακόμη παράμετρος που θα καθορίσει τον χρόνο διεξαγωγής  των εκλογών. «Εάν επιβεβαιωθούν  οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις και  νοσήσει το ένα τρίτο του πληθυσμού, κλείσουν τα σχολεία και υπολειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες  και οι μεγάλες επιχειρήσεις στις αρχές  του φθινοπώρου, αντιλαμβάνεστε ότι  κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορεί τότε να μιλάει θα εκλογές», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και προσθέτει:  «Η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί  μια μεγάλη κρίση, η οποία θα καλύψει όλα  τα θέματα. Από τον τρόπο μάλιστα που θα  κινηθούμε εκείνες τις δύσκολες μέρες- εφόσον έρθουν- θα βελτιώσουμε ή θα δυσκολέψουμε ακόμη περισσότερο τη θέση  μας στην πολιτική σκακιέρα».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “