Αμηχανία στη Ν.Δ. για τα ρουσφέτια της μαφίας

Εκνευρισμό και αμηχανία δημιουργούν στα ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. οι αποκαλύψεις των τηλεφωνικών συνομιλιών της συμμορίας που πραγματοποίησε την απαγωγή του εφοπλιστή Περ. Παναγόπουλου, κάποιες απο τις οποίες αναφέρονται στον υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Π. Καμμένο και τη σύζυγο του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη.

«Μια μεγάλη επιτυχία των διωκτικών αρχών αντί να δώσει ανάσα στην κυβέρνηση, δημιουργεί νέα προβλήματα», έλεγε χθες χαρακτηριστικά κομματικό στέλεχος. Τα δύο νέα περιστατικά ήρθαν να προστεθούν στην πρώτη αποκάλυψη ότι η διευθύντρια του γραφείου του υφυπουργού κ. Μάριου Σαλμά είχε σχέσεις κοινωνικές και πολιτικές με τον κακοποιό Γιώργο Τρομπούκη. Τις νέες εξελίξεις και τη στάση της κυβέρνησης, εάν προκύψουν σχέσεις πολιτικών στελεχών με μέλη της συμμορίας, αναμένεται ότι θα συζητήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με τον οποίο επρόκειτο να συναντηθεί στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κορυφαία πολιτικά στελέχη επισημαίνουν ότι κανείς αυτήν την ώρα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν οι κακοποιοί λένε την αλήθεια όταν επικαλούνται στις συνομιλίες τους κυβερνητικά στελέχη. Προσθέτουν ωστόσο ότι «η εικόνα μελών της κυβέρνησης να εμφανίζονται είτε με δηλώσεις είτε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά δελτία για να κάνουν διαψεύσεις ρίχνει ξανά πάνω μας τους προβολείς με αρνητικό τρόπο». Τα ίδια στελέχη εκφράζουν φόβους μήπως τελικά η εξάρθρωση της σπείρας εξελιχθεί σε μπούμερανγκ, καθώς το ΠΑΣΟΚ ζητάει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν υπόγειες διαδρομές των κακοποιών με στελέχη της Ν.Δ.

ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

οι κακοποιοί αναφέρονται στον Π. Καμμένο και τη σύζυγο του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Μαρκογιαννάκη

Αιχμές γαλάζιων βουλευτών κατά κυβερνητικών στελεχών και συμβουλές στον Πρωθυπουργό

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ προσωπικές στρατηγικές των στελεχών της Ν.Δ. Κάθε ώρα και ένας βουλευτής καταθέτει δημοσίως τη δική του προσωπική άποψη, αφήνει αιχμές για κυβερνητικά στελέχη και συμβουλεύει τον Πρωθυπουργό για τις επόμενες κινήσεις του.

Ο κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος πρώτος είχε ζητήσει «αμνηστία» για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, επανήλθε κόντρα στην επίσημη- μέχρι χθες το πρωίγραμμή για να υποστηρίξει ξανά τη θέση του: «Η ανταπόκριση ξεπέρασε τις προσδοκίες μου και σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού των διαφόρων κομμάτων, αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής και πρόσθεσε με νόημα: «Όσο μεγαλύτερη απήχηση έχει μια πρόταση η οποία οδηγεί στην κάθαρση του πολιτικού βίου της χώρας τόσο θετικό είναι και το χαιρετίζω. Χαιρετίζω επίσης το γεγονός ότι βρίσκει και την ανταπόκριση στον κυβερνητικό χώρο». Στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ειδική μεταχείριση του κ. Χριστοφοράκου προκειμένου να αποκαλύψει πρόσωπα και πράγματα προχώρησε χθες και ο κ. Πέτρος Δούκας, ενώ θετικός εμφανίστηκε και ο υφυπουργός κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, οποίος ζήτησε μάλιστα και ανασχηματισμό. Μετά την «απειθαρχία» όλο και περισσοτέρων βουλευτών στην αρχική επίσημη κομματική γραμμή που έλεγε «όχι» στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης έκανε στροφή. Παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας λέγοντας: «Είναι σε όλους γνωστό ότι έχουμε την άποψη πως κάθε ιδέα που ενισχύει τη διαφάνεια και θωρακίζει το πολιτικό μας σύστημα είναι χρήσιμο να εξετάζεται και να συζητείται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Η επιτροπή αυτή πιστεύουμε ότι είναι το κατάλληλο βήμα για να γίνονται όποτε προκύπτει τέτοιες συζητήσεις».

Είναι προφανές ότι με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση παραπέμπει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ στις ελληνικές καλένδες, ωστόσο ο στόχος του κ. Ευ. Αντώναρου είναι να μη δημιουργούν καθημερινά εσωκομματικό πρόβλημα στην κυβέρνηση οι βουλευτές της Ν.Δ.

που συντάσσονται με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

«Έπειτα από αυτήν τη στροφή ο κάθε βουλευτής μπορεί να λέει ελευθέρα τη γνώμη του για το θέμα αυτό χωρίς αυτή να θεωρείται διαφωνία», έλεγε χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Θα τα βρούμε με το ΠΑΣΟΚ για πρόεδρο

ΠΑΡΑ ΤΟ βαρύ κλίμα που υπάρχει στην κυβερνητική ομάδα και το κόμμα, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαψεύδουν κατηγορητικά ότι ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει να στήσει κάλπες τον Σεπτέμβριο. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που δεν είχε πάρει μέχρι τώρα θέση για το θέμα, δήλωσε χθες έξω από το Μαξίμου ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2011, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί βρεθεί τρόπος συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτό το κλίμα – ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα παραμείνει στην εξουσία και μετά το καλοκαίρι- ήταν διάχυτο και στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Στη συνεδρίαση ο υπουργός Άμυνας ενημέρωσε για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και ο Προκόπης Παυλόπουλος για τους χειρισμούς στο θέμα των λαθρομεταναστών. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε μάλιστα μετά το ΚΥΣΕΑ πως η Τουρκία, εάν δεν συνεργαστεί στην επαναπροώθηση, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή προοπτική της.

Σιούφας:Όχι πρόωρες 
Κατά των πρόωρων εκλογών και υπέρ σταθερής βουλευτικής περιόδου διάρκειας τεσσάρων ετών τάχθηκε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με αφορμή την έκδοση βιβλίου για τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης, της Γερουσίας και της Βουλής από το 1821 έως το 2008, ο κ. Δ. Σιούφας υποστήριξε ότι πρέπει να γίνονται εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια και το όλο θέμα χρειάζεται να εξετασθεί στην ερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “