Γαλάζιο βραχυκύκλωμα για τη Ζίμενς

Μαλλιά κουβάρια έγιναν στη Ν.Δ. με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία ο Μ. Χριστοφοράκος θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με επιείκεια από τη Δικαιοσύνη στην περίπτωση που εκδοθεί στη χώρα μας και μιλήσει για όλους και για όλα, προκειμένου να μάθουμε τι ακριβώς έχει συμβεί και ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου που δηλητηριάζει το δημόσιο βίο.

Η σύγχυση στο κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια και του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Γ. Τραγάκη με τις οποίες άφηναν, υπό προϋποθέσεις, ανοιχτό παράθυρο να προχωρήσει μια τέτοια εξέλιξη. Άλλωστε για αμνηστία του κ. Μ. Χριστοφοράκου προκειμένου να αποκαλύψει ονόματα και διευθύνσεις είχε μιλήσει πρώτος ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός της Ν.Δ. κ. Β. Μιχαλολιάκος, ενώ σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους πολλοί βουλευτές έβρισκαν θετική αυτήν την πρόταση.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ευ. Αντώναρου, ο οποίος κατέβαλε προσπάθεια να το κλείσει. Είχε όμως κυριαρχήσει η εντύπωση που άφησε στους δημοσιογράφους ο αρμόδιος υπουργός κ. Ν. Δένδιας. Το αποτέλεσμα ήταν νωρίς το απόγευμα να ενταθεί η σύγχυση μεταξύ των βουλευτών για το πια είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει τελικά η κυβέρνηση. Έτσι, μετά τον θόρυβο, ανέλαβε αποστολή να κλείσει το ζήτημα ο γραμματέας του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτης. Μίλησε στο κεντρικό δελτίο του Μega για να πει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορεί να δοθεί «αμνηστία» στον κ. Χριστοφοράκο. Το μονο που μπορεί να γίνει είναι να πει όλη την αλήθεια και το δικαστήριο θα κρίνει εάν θα δείξει επιείκεια. Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μιλάει για «αμνηστία», αλλά για ευνοϊκή ρύθμιση, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και τόνισε ότι η Ν.Δ. δεν άπαντα με πειστικό τρόπο για ποιον λόγο δεν αποδέχεται την πρόταση. «Η Ν.Δ. άνοιξε έναν λάκκο προεκλογικά και έπεσε μέσα. Προσπάθησε να βαφτίσει το σκάνδαλο Ζίμενς σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

ΔΕΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΑΚΗΣ

με δηλώσεις τους άφησαν, υπό προϋποθέσεις, ανοιχτό παράθυρο να προχωρήσει η «αμνήστευση» Χριστοφοράκου

Έκρηξη Λιάπη για τους «συκοφάντες»

Η ΥΠΟΘΕΣΗ της Ζίμενς προκαλεί αναταράξεις σε πολλά επίπεδα στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς αρκετά στελέχη και βουλευτές του κόμματος θεωρούν ότι είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Η μάχη που μαίνεται στο παρασκήνιο για το ποιοι θα μπουν και ποιοι θα βγουν από τα ψηφοδέλτια αποκαλύφθηκε χθες με την πρωτοφανή έκρηξη του κ. Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος με αφορμή δημοσιεύματα- τα οποία δεν κατονόμασε- μίλησε για ασύστολα ψεύδη που λέγονται εναντίον του και κάλεσε τους συκοφάντες να σιωπήσουν.

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι οι σκληρές δηλώσεις του πρώην υπουργού στρέφονται και εναντίον συνάδελφων του- κυρίως ορισμένων βουλευτών της Β΄ Αθηνών που προεξοφλούν ότι θα βρεθεί εκτός ψηφοδελτίου: «Ως εδώ! Η ανοχή έχει και τα όριά της. Καιρό τώρα ανεύθυνα δημοσιεύματα, χωρίς καμία τεκμηρίωση, επιχειρούν με παραπλανητικούς τίτλους ασύστολα ψευδή και αήθη υπονοούμενα να δημιουργήσουν εντυπώσεις εις βάρος μου», δήλωσε με έμφαση ο κ. Μ. Λιάπης και πρόσθεσε: «Επιτέλους οι συκοφάντες να σιωπήσουν. Είμαι αναγκασμένος πια να προστατεύσω τον εαυτό μου με κάθε τρόπο».

Προεξοφλούν κόψιμο 
Είναι γεγονός ότι ο πρώην υπουργός βρέθηκε πριν από σχεδόν έναν χρόνο στη δίνη του κύκλωμα, όταν αποκαλύφθηκε ότι έκανε διακοπές με τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο. Αυτός είναι και ο λόγος που στον ανασχηματισμό βρέθηκε εκτός κυβέρνησης, όπως ισχυρίζονται άσπονδοι φίλοι του στη Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση παρ΄ ότι- μέχρι σήμερα τουλάχιστον- δεν έχουν προκύψει από την ερεύνα της Δικαιοσύνης στοιχεία εις βάρος, ο κ. Λιάπης βρίσκεται πολύ συχνά στο «κάδρο» των προσώπων που ανήκουν στον κύκλο του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Ζίμενς. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί συνάδελφοί του σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του σπεύδουν να προεξοφλήσουν ότι ο κ. Μιχάλης Λιάπης είναι πιθανό να μη συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια στην περίπτωση που ο κ. Κ. Καραμανλής αποφασίσει να βγάλει εκτός λίστας όχι μόνο τους βατοπεδινούς, αλλά και όλους όσοι έχει ακουστεί, δίκαια ή άδικα, ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις που έχουν σκανδαλίσει την κοινή γνώμη και έχουν εξοργίσει τη βάση του κόμματος.

Απολογούνται τα «παρένθετα» πρόσωπα για το 1 εκατ. μάρκα

ΣΤΑ «ΠΑΡΕΝΘΕΤΑ» πρόσωπα που χρησιμοποιήθηκαν από τον άλλοτε στρατηγό του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσουκάτο για τη διαδρομή του ενός εκατ. γερμανικών μάρκων από τα ταμεία της Siemens, πέρασε χθες η σκυτάλη των απολογιών για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της γερμανικής εταιρείας.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα «παρένθετα» πρόσωπα, σε λογαριασμούς των οποίων στάθμευσε- έστω για λίγο- το επίμαχο ποσό, είναι συνέργεια σε δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, παρότι από την πρώτη στιγμή ο Θ. Τσουκάτος υποστήριξε πως οι εμπλεκόμενοι αγνοούσαν την πηγή προέλευσης του ενός εκατ. γερμανικών μάρκων.

Ελεύθεροι οι τρεις πρώτοι 
Οι τρεις πρώτοι από τους «παρένθετους» που απολογήθηκαν χθες αφέθησαν ελεύθεροι, με σύμφωνη γνώμη του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού και του εισαγγελέα Λ. Νικολόπουλου. Συγκεκριμένα στον επιχειρηματία Στ.

Βίο επιβλήθηκε εγγυοδοσία 20.000

ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, στον Γ. Γενναίο, πρώην συνεργάτη του κ. Τσουκάτου, εγγυοδοσία 5.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ στον Θ. Βόσσο, επίσης συνεργάτη του άλλοτε στρατηγού του ΠΑΣΟΚ, μόνο ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ο Στ.

Βίος είχε υποστηρίξει ότι ο Θ. Τσουκάτος «μου ζήτησε εξυπηρέτηση για να φέρει χρήματα στο ΠΑΣΟΚ απ΄ έξω», λέγοντάς του ότι προέρχονται από κομματικές οργανώσεις της Γερμανίας. Για διευκόλυνση σε ενδοκομματική διακίνηση χρημάτων έπειτα από παράκληση του Θ. Τσουκάτου είχε μιλήσει από την πρώτη στιγμή και ο Γ. Γενναίος.

●Με εξώδικη δήλωσή του ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Παν. Κρητικός καλεί τον Μιχ. Χριστοφοράκο να διευκρινίσει ότι δεν συγκαταλέγεται στους 153 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που είχαν- κατά τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου- αθέμιτες συναλλαγές με τη Siemens. Ο κ. Κρητικός επισημαίνει ότι αν ο Μιχ. Χριστοφοράκος δεν επανορθώσει, θα βρεθεί ενώπιον των ποινικών και αστικών ευθυνών του για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “