Ήταν λάθος μας η σκανδαλολογία

Αντίθετος στη σκανδαλολογία δηλώνει ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, αφήνοντας αιχμές και για την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση πριν από τις ευρωεκλογές, η οποία κορυφώθηκε με την προσπάθεια στοχοποίησης του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με φόντο την υπόθεση της Siemens.

«Είμαι από αυτούς που διαφώνησαν με τη σκανδαλολογία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Δεν ωφέλησε κανέναν. Το αντίθετο. Έβλαψε τους θεσμούς, διεύρυνε το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών και τραυμάτισε την κοινοβουλευτική δημοκρατία», αναφέρει ο υπουργός Παδείας.

Παράλληλα, ο κ. Σπηλιωτόπουλος θεωρεί ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο αποκλεισμών από τα γαλάζια ψηφοδέλτια όσων έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις σκανδάλων- και περιορίζεται να αναφέρει ότι «όλα θα κριθούν στον σωστό χρόνο».

Ακόμη, σχολιάζοντας τη δήλωση του ΚΚΕ ότι δεν πρόκειται να συνταχθεί με τη Ν.Δ. και να στηρίξει την επανεκλογή του κ. Κάρολου Παπούλια, ο υπουργός Παιδείας σημειώνει ότι «η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μία θεσμική διαδικασία, με την οποία ουδείς δικαιούται να πειραματίζεται…». Αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι η χώρα μπαίνει πλέον σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, ο κ. Σπηλιωτόπουλος προειδοποιεί ότι μέσα σε αυτό το κλίμα της αδιάκοπης εκλογολογίας «θα υπάρξουν προβλήματα στην αγορά και την οικονομία».

Μπροστά σε αυτό το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται, μάλιστα, θεωρεί ότι προβάλλει πλέον ως αναγκαιότητα η συνταγματική κατοχύρωση της τετραετούς κυβερνητικής θητείας.

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η εκλογολογία βλάπτει σοβαρά τον τόπο. Δυναμιτίζει την πολιτικήσταθερότητα και ζημιώνει τη διεθνή πιστοληπτικήικανότητα τηςχώρας. Γνώμη μου είναι, επιτέλους, να τελειώσουμε με τη συνταγματικήκατοχύρωση της τετραετίας

ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΨΙΜΟ» ΤΩΝ ΒΑΤΟΠΕΔΙΝΩΝ

Όλοι κρινόμαστε. Ουδείς έχει διασφαλίσει την παρουσία του σταψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και ουδείς έχει αποκλειστεί. Όλαθα κριθούν στον σωστό χρόνο

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Κων/νος Παυλίδης 
Οι νέοι φόροι που επέβαλε η κυβέρνηση σάς βρίσκουν σύμφωνο; Προεκλογικά οΠρωθυπουργός έλεγε ότι δεν σχεδίαζε νέους φόρους. 

Ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος. Ποτέ δεν μίλησε για κανέναν νέο φόρο. Εξήγησε με ειλικρίνεια ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, εκτός εάν αυτό επιβάλλεται λόγω της συνεχούς αναθεώρησης των προβλέψεων. Είναι προφανές ότι όταν οποιαδήποτε κυβέρνηση αναγκάζεται να προχωρήσει σε τέτοιες αποφάσεις, δεν το κάνει ούτε με ικανοποίηση ούτε με ευχαρίστηση. Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό ότι οι αποφάσεις αυτές δεν επιβαρύνουν τα οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.Χρήστος Γκόγκας 
Το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν θα συνεργαστεί με τη Ν.Δ. για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή η εξέλιξη δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς σας;

Ποτέ δεν υπήρξα υπέρμαχος της σεναριολογίας. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μία θεσμική διαδικασία, με την οποία ουδείς δικαιούται να πειραματίζεται. Από εκεί και πέρα, όλες οι διαδικασίες που αφορούν στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας προβλέπονται καθαρά από το Σύνταγμα.

Και θα ήθελα να πιστεύω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις και του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου, θα σεβαστούν τον τύπο και το πνεύμα του Συντάγματος.

Μάριος Κουτσούκος 
Υπάρχουν συνάδελφοί σαςυπουργοί- που επιμένουν ότι αποκλείεται να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο. Εάν έχουν δίκιο, υπάρχει περίπτωση να «ξεφύγει» η κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2010;

Η εκλογολογία βλάπτει σοβαρά τον τόπο. Δυναμιτίζει την πολιτική σταθερότητα και ζημιώνει τη διεθνή πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Γνώμη μου είναι, επιτέλους, να τελειώσουμε με τη συνταγματική κατοχύρωση της τετραετίας.

Γιάννα Ράπτη 
Ανασχηματισμός και αλλαγή γραμματέα του κόμματος θα γίνει τελικά ή ο Πρωθυπουργόςφοβάται να διαταράξει τις ισορροπίες;

Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. δικαιούται, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε αλλαγές θεωρεί αναγκαίες, είτε στην κυβερνητική σύνθεση είτε στις δομές του κόμματος. Προσωπικά θεωρώ ότι η αλλαγή προσώπων από μόνη της δεν αποτελεί πανάκεια. Σημασία έχουν οι πολιτικές.

Νίκος Σταματόπουλος 
Εσείς θέλετε να αλλάξετε υπουργείο; 

Είμαι καθημερινά αφοσιωμέ- νος στο έργο μου στο υπουργείο Παιδείας.

Ένα έργο σημαντικό και δύσκολο, που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου ο εθνικός διάλογος προχωράει και αυτό είναι κάτι το οποίο καταφέραμε όλοι μαζί: κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, κόμματα και εκπαιδευτική κοινότητα.

Όλες λοιπόν οι προσπάθειές μας είναι επικεντρωμένες σε αυτό.

Φώτης Καραγιάννης 
Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθούν εκλογές γιατί η κυβέρνηση δεν αντέχει. Εσείς τι λέτε;

Όπως είπα και προηγουμένως, αρνούμαι να μπω σε σεναριολογικές συζητήσεις για τον χρόνο των εκλογών.

Οποιαδήποτε συζήτηση δημιουργεί προβλήματα στην αγορά και στην οικονομία.

Γιώργος Κυρίτσης 
Οι λεγόμενοι Βατοπεδινοί και ο κ. Παυλίδης πρέπει να είναι τελικά υποψήφιοι στις προσεχείς εθνικές εκλογές; Όλοι κρινόμαστε. Ουδείς έχει διασφαλίσει την παρουσία του στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και ουδείς έχει αποκλειστεί. Όλα θα κριθούν στον σωστό χρόνο.

Σταμάτης Κυριάκου 
Υπάρχει η εντύπωση ότι προσπαθείτε με αφορμή την κλήση σε απολογία του Θ. Τσουκάτου να «πετάξετε» το σκάνδαλο Siemens στην αυλή του ΠΑΣΟΚ μετά τη μεγάλη ήττα σας στις ευρωεκλογές.

Η υπόθεση Siemensθα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος. Όμως, είμαι από αυτούς που διαφώνησαν με τη σκανδαλολογία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Δεν ωφέλησε κανέναν. Το αντίθετο. Έβλαψε τους θεσμούς, διεύρυνε το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών και τραυμάτισε την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Χαρούλα Πετροπούλου 
Τελικά, για το αποτέλεσμα των εκλογών έφταιγαν τα σκάνδαλα ή οι πολιτικές σας;

Δεν ανήκει στην πολιτική μου λογική η μετάθεση ευθυνών. Σίγουρα η κυβέρνηση με συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές δυσαρέστησε τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, θα πρέπει να αναζητούμε συνέχεια τρόπους για την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού μας έργου, το οποίο θα πρέπει πάντα να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Νίκος Τζίκας 
Πότε θα ολοκληρωθεί ο διάλογος και θα αποφασίσετε την περίφημη αλλαγή του τρόπου εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ;

Ο εθνικός διάλογος αναμένεται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το φθινόπωρο. Η ολοκλήρωση του διαλόγου θα καταλήξει σε μια εισηγητική έκθεση ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στο αντίστοιχο νομοθετικό έργο.

Μαρία Σκρίκα 
Ισχύει η πληροφορία ότι στις Σχολές με περιορισμένη ζήτηση (όπως π.χ. η Θεολογική) η πρόσβαση των φοιτητών θα είναι ελεύθερη;

Ο εθνικός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με όλες τις αλλαγές που αφορούν στην αναμόρφωση του σχολείου και ενός νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κοινό για όλους τους νέους της χώρας μας. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τα αποτελέσματα του διαλόγου. Όλα συζητώνται και περιμένουμε τις τελικές σκέψεις της επιτροπής.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “