Φόροι έρχονται, οι εκλογές φεύγουν

Κλείνει το παράθυρο για εκλογές τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση, μετά τη νέα φοροεπιδρομή που εξαπέλυσε χθες επί δικαίους καιαδίκους. Στελέχη και βουλευτές παραδέχονται ότι σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλο κύμα λαϊκής αντίδρασης, επιμένουν ωστόσο ότι οι «φόροι για όλους» είναι η μόνη λύση για να σωθεί από οριστικό ναυάγιο η εθνική οικονομία.

Μετά τα χθεσινά επώδυνα μέτρα του κ. Γ. Παπαθανασίου, κορυφαίοι υπουργοί δηλώνουν κατηγορηματικά ότι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές αποτελεί οριστικά παρελθόν. «Είναι αδύνατον ύστερα από αυτά τα μέτρα, τα οποία είναι μόνο η πρώτη δόση, να στήσουμε κάλπες. Θα ήταν αυτοκτονία και ο Καραμανλής είναι ρεαλιστής» έλεγε χθες κορυφαίος υπουργός και τόνιζε: «Τα μέτρα είναι αναγκαία. Δεν υπήρχε άλλος δρόμος, παρ΄ όλ΄ αυτά οι οικονομικά ασθενέστεροι θα δεχθούν ένα νέο χαστούκι σε μια περίοδο δύσκολη, που προκαλεί γενικευμένη ανασφάλεια».

Φόρμουλα συμφωνίας 
Άλλο μέλος της κυβέρνησης συμπληρώνει ότι πρέπει να περάσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε τα μέτρα και τα χθεσινά- και αυτά που έρχονται- να αποδώσουν, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για εκλογές: «Εγώ επιμένω σταθερά ότι πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για συμφωνία με όλα τα κόμματα της Βουλής ώστε να αποφύγουμε τις εκλογές και τον Μάρτιο. Η κατάσταση της οικονομίας δεν αφήνει περιθώρια για κάλπες».

Την ίδια ώρα κορυφαία κομματικά στελέχη ζητούν από τους βουλευτές να είναι προσεκτικοί στις περιοδείες τους στην επαρχία, ώστε να μη δίνουν την εντύπωση ότι η χώρα οδεύει σε εκλογές, μιλούν διαρκώς για ολοκλήρωση της τετραετίας και κατηγορούν ανοιχτά το ΠΑΣΟΚ ότι παίζει με τους θεσμούς και θέλει να οδηγήσει σε εκλογές τη χώρα τον Μάρτιο, παρ΄ ότι όλα τα κόμματα συμφωνούν στην επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια.

Με την ελπίδα και ο σκόπελος του Μαρτίου να ξεπεραστεί και η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία ζουν πολλοί στη Ν.Δ. και πιστεύουν ότι την τελευταία στιγμή θα υπάρξει δυνατότητα να βρουν κοινό παρανομαστή η Ν.Δ., ο ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ και να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Τα συνεταιράκια» 
Αυτήν την προσδοκία όμως δεν δείχνει να συμμερίζεται ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία: «Μπορεί να γίνονται υπολογισμοί στη Ν.Δ. με τα συνεταιράκια τους. Εμείς δεν συμμετέχουμε σε αυτά τα παιχνίδια», δήλωσε στον 9,84 και πρόσθεσε: «Όσο υπάρχει Παπούλιας λέμε “Παπούλιας”. Εάν και εφόσον αποσυρθεί ο Παπούλιας- αν και δεν βλέπω τον λόγο- τότε ο ΛΑΟΣ θα προτείνει τον δικό του υποψήφιο. Από εκεί και πέρα, όποιος θέλει ακολουθεί. Εγώ δεν πρόκειται να παίξω παιχνίδια συμβιβασμού για τη διατήρηση στην εξουσία του Κ. Καραμανλή με τις πλάτες του ΚΚΕ».

Βουλευτές της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι με τις συνθήκες που επικρατούν είναι αδύνατο να βρεθεί τρόπος συνεννόησης Ν.Δ. και ΛΑΟΣ μέχρι τον Μάρτιο, διότι το κλίμα στις σχέσεις τους είναι εξαιρετικά πολωμένο.

ΠΟΛΛΟΙ ΣΤΗ Ν.Δ. ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ

ότι την τελευταία στιγμή θα υπάρξει δυνατότητα να βρουν κοινό παρονομαστή με ΛΑΟΣ και ΚΚΕ για να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας

5 άξονες για την ανάπτυξη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Παπαχρήστος 

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΓΙΑ την ελληνική οικονομία είναι τα φορομπηχτικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θεωρεί το ΠΑΣΟΚ, και τα χαρακτηρίζει εξοντωτικά, γιατί οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι που επιβάλλονται ουσιαστικά πλήττουν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας.

Όπως ανέφερε μάλιστα στη συνεδρίαση του επιτελικού κύκλου οικονομίας, που συνήλθε χθες υπό την προεδρία του, ο Γιώργος Παπανδρέου τα μέτρα αυτά δεν λαμβάνονται ποτέ σε περιόδους οικονομικής κρίσης και ύφεσης στην οικονομία, γιατί έχουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκονται και κυρίως δρουν ανασταλτικά στην προσπάθεια για ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που εμφανίστηκε δικαιωμένος διότι προεκλογικά- προ των εκλογών του Ιουνίου- πίεζε τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να ξεκαθαρίσει τι μέτρα θα λάβει για την οικονομία, χαρακτήρισε «αναμενόμενη» την επιβολή νέων φόρων και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε την κρυφή ατζέντα που είχε προαποφασίσει για να επιβάλει αυτά τα σκληρά μέτρα τα οποία πλήττουν κυρίως τη μέση ελληνική οικογένεια. Υποστήριξε ακόμη ότι «η επιβολή φόρων είναι η εύκολη επιλογή για μια κυβέρνηση που δεν έχει ούτε σχέδιο εξυγίανσης ούτε σχέδιο παραγωγικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας» και πρότεινε πέντε άξονες που πρέπει να κινηθεί η προσπάθεια να ξαναμπεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, οι οποίοι είναι: 1. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ της οικονομικής υστέρησης της χώρας, χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού για μια νέα οικονομία με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη.

2. ΕΝΙΣΧΥΣΗ της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής και μείωση του κόστους χρηματοδότησης παραγωγικών επενδύσεων. 3. ΕΦΑΡΜΟΓΗ κανόνων διαφάνειας, συμμετοχής και συνυπευθυνότητας.

4. ΣΟΒΑΡΗ δημοσιονομική εξυγίανση με ριζική αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού. 5.ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων που θα στηρίξουν τις μεγάλες αλλαγές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και δημοσιονομικής εκτροπής εξαιτίας των λανθασμένων επιλογών της κυβέρνησης της Ν.Δ. και πρόσθεσε πως «είναι προφανές ότι δεν υπάρχει σοβαρό σχέδιο από την κυβέρνηση, σχέδιο που να πείθει ότι μπορεί η χώρα να ορθοποδήσει και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής».

Το ΠΑΣΟΚ, που θα διατηρήσει ψηλά στην πολιτική ατζέντα το θέμα της παραπλάνησης των πολιτών σε σχέση με τα κρυφά σχέδια της κυβέρνησης για την επιβολή άγριας φορολογίας, κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι καταφεύγει στην εύκολη λύση της μαζικής φορολόγησης, διότι όπως είπε ο κ. Παπανδρέου χθες «δεν έλαβε κανένα μέτρο στήριξης της οικονομίας το 2008 όπως έκαναν άλλες χώρες».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “