Προγράφουν Ζαγορίτη

Κλίμα αλλαγής της κομματικής ηγεσίας της Ρηγίλλης επιχειρούν να δημιουργήσουν και πάλι στελέχη της Ν.Δ., έπειτα από τη διαπίστωση ότι ο κ. Καραμανλής δεν προκρίνει έναν σαρωτικό ανασχηματισμόκίνηση που θα έβρισκε πολλούς σύμφωνους στο κυβερνών κόμμα.

Σε ό,τι αφορά τους ψιθύρους για αλλαγή τού κ. Λ. Ζαγορίτη, αρκετά στελέχη εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση θα έδινε το σύνθημα για επανασυσπείρωση της κομματικής βάσης. Οι περισσότεροι στη Ν.Δ. ζητούν την επιστροφή του κ. Ευ. Μεϊμαράκη στο κόμμα, κάτι που και ο ίδιος το επιθυμεί. Ωστόσο στο τραπέζι πέφτουν πλέον και άλλα ονόματα. Χθες για παράδειγμα, βουλευτές διακινούσαν το όνομα του πρώην υφυπουργού κ. Γ. Ορφανού με το επιχείρημα ότι είναι καιρός να δοκιμασθούν νέα πρόσωπα στο τιμόνι του κόμματος.

Κορυφαίοι υπουργοί ωστόσο δεν βλέπουν πιθανή την αλλαγή γραμματέα του κόμματος και επισημαίνουν ότι μια τέτοια διαδικασία θα μεγάλωνε την εσωστρέφεια που υπάρχει στο κόμμα και θα χώριζε ξανά τα στελέχη σε στρατόπεδα σε μια κρίσιμη ώρα. «Είναι απορίας άξιον να ομιλούν αρκετοί για αλλαγή γραμματέα και ταυτόχρονα τα ίδια πρόσωπα να λένε ότι ο κ. Ελ. Ζαγορίτης έκανε ό,τι μπορούσε καλύτερο, ήταν εργατικός και μεθοδικός, και πρέπει να μπει στην κυβέρνηση», λέει κορυφαίο στέλεχος που επιθυμεί την παραμονή του σημερινού γραμματέα στη Ρηγίλλης.

Αντεπίθεση Δούκα

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ δεχθεί ότι έχει οποιαδήποτε ευθύνη για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ο κ. Πέτρος Δούκας και πετάει το γάντι σε όσους στο κόμμα και την κυβέρνηση του ζητούν να ακολουθήσει τον δρόμο του Θόδωρου Ρουσόπουλου και να εγκαταλείψει- σ΄ αυτή τη φάση τουλάχιστον- την πολιτική.

«Στην πολιτική δεν μπήκα χωρίς φράγκο και χωρίς δουλειά. Αυτοί που κουνούν το δακτυλάκι και παριστάνουν τους μεγάλους κριτές έχουν τα μεγαλύτερα ανοίγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Αlpha. Ο Π. Δούκας, όπως και οι άλλοι πρώην υπουργοί που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο Βατοπέδι αυτή την περίοδο, προσπαθούν να συγκινήσουν τους συναδέλφους και τους ψηφοφόρους τού κόμματος. Η προσπάθειά τους όμως μέχρι τώρα έχει αποβεί άκαρπη.

Και αυτό γιατί ακόμη και εκείνοι που θεωρούν ότι οι υπουργοί δεν λειτούργησαν με δόλο και έπεσαν θύματα της γραφειοκρατίας, εκτιμούν ότι εάν είναι ξανά υποψήφιοι το κόμμα θα υποστεί μεγάλη φθορά στις εκλογές. Πάντως τόσο ο κ. Δούκας, ο οποίος εκφράζει τον θυμό του δημοσίως, όσο και οι κ.κ.

Βουλγαράκης, Μπασιάκος και Κοντός, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να παραιτηθούν από την υποψηφιότητά τους. «Επομένως τη δύσκολη απόφαση, το “ναι” ή το “όχι” την κρίσιμη ώρα, θα αναγκαστεί να τη λάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός», όπως χαρακτηριστικά λέει κορυφαίο στέλεχος.

Γιώργος: Έχασε τον έλεγχο η κυβέρνηση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ για την οικονομία συγκαλεί σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά τις εκτιμήσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει ακόμα και το 7%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Γ. Ραγκούσης μίλησε χθες για «ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα» στην οικονομία, αναφερόμενος στην πολιτική της τελευταίας πενταετίας.

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος θα προεδρεύσει του επιτελικού κύκλου για την οικονομία, θεωρεί ότι η χώρα διολισθαίνει συνεχώς και η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Όπως έγινε γνωστό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε τις προηγούμενες ημέρες αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με στελέχη του Κινήματος και παράγοντες της οικονομίας, εμφανίζεται έντονα προβληματισμένος για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως «η ανεπάρκεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το οποίο πορεύεται χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια». Ο κ. Παπανδρέου προβληματίζεται έντονα από τον υπερβολικό δανεισμό με υψηλά επιτόκια στον οποίο έχει καταφύγει η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες και θεωρεί ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην οικονομία ενδεχομένως το έλλειμμα να σημειώσει νέα, αλματώδη, αύξηση έως το τέλος του χρόνου.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της οικονομίας, να σταματήσει να παραπλανεί τον ελληνικό λαό με ψεύτικα στοιχεία και να πει όλη την αλήθεια. Το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να φέρει το θέμα της οικονομίας και στη Βουλή, ενώ συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, με αφορμή την προαναγγελθείσα για σήμερα ανακοίνωση φορομπηχτικών μέτρων, υπενθύμιζαν ότι μόλις προ ολίγων εβδομάδων, κατά την προεκλογική περίοδο, ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής παραπλανούσε τον ελληνικό λαό δηλώνοντας ότι δεν θα λάβει μέτρα για την οικονομία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Καραμανλής απέκρυψε από τους πολίτες τόσο την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας όσο και την κρυφή ατζέντα που είχε για την επιβολή μέτρων φορολόγησης των πολιτών, και μάλιστα των χαμηλότερων εισοδηματικά.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “