Ν.Δ.: κόμμα από μάρμαρο

Αγωνιώδη προσπάθεια καταβάλλουν ο Πρωθυπουργός και οι κορυφαίοι υπουργοί προκειμένου να αλλάξουν την ατζέντα της επικαιρότητας, στην οποία κυριαρχούν τα εσωτερικά προβλήματα της Ν.Δ., με σταθερό πρωταγωνιστή τον Γιάννη Μανώλη και τα αντιφατικά σενάρια για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό.

Από την επομένη των ευρωεκλογών, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι η ήττα της Ν.Δ. δεν ήταν μεγάλη και ότι το μήνυμα ήταν η αποχή. Ωστόσο, από τη βάση μέχρι την κορυφή της κομματικής πυραμίδας είναι διάχυτη η αντίληψη ότι η κυβέρνηση έχει μπει στην τελική ευθεία για την αποχώρηση από την εξουσία, εκτός- όπως υποστηρίζουν- «αν γίνει κάτι θεαματικό κατά το προσεχές διάστημα».

Ο Πρωθυπουργός πάντως με την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (τον οποίον ενημέρωσε για τα όσα συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες για το θέμα των μεταναστών) έδωσε το σύνθημα για τα δύο θέματα τα οποία θα αναδείξει ο ίδιος και τα στελέχη του κατά το προσεχές διάστημα. Το πρώτο είναι η λήψη δραστικών μέτρων για τους παράνομους μετανάστες και το δεύτερο η δημιουργία κινήματος, σε όλο τον κόσμο, για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

«Εθνικός στόχος» 
Ο Κώστας Καραμανλής, μετά την εντυπωσιακή τελετή των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης και την προβολή που είχε σε όλο τον κόσμο, βρήκε- όπως χαρακτηριστικά λέει συνεργάτης του- «το όχημα που αναζητούσε εδώ και καιρό προκειμένου να καταφέρει να βγάλει την κυβέρνηση και το κόμμα του από την εσωστρέφεια στην οποία έχουν μπει μετά τη μεγάλη ήτα των ευρωεκλογών». «Η παγκόσμια συμπαράσταση από τον διεθνή Τύπο για την επιστροφή των Μαρμάρων είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη», λέει κορυφαίος υπουργός και προσθέτει: «Όλοι οι προβολείς στράφηκαν ξανά στην Αθήνα και οι Έλληνες στο σύνολό τους αισθάνθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό υπερήφανοι. Διακρίνω σε πολλούς αισθήματα ανάλογα με εκείνα που επικρατούσαν μετά τη μεγάλη επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν λέω ότι είναι το ίδιο εγχείρημα, το αναφέρω όμως ως παράδειγμα για να υποστηρίξω ότι το αίτημα για επιστροφή των Μαρμάρων είναι η ευκαιρία για τη δημιουργία ενός νέου εθνικού στόχου».

Οι μετανάστες 
Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίζονται αποφασισμένοι μέσα στο καλοκαίρι να προβούν στις κινήσεις εκείνες που θα αποφέρουν τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα στο θέμα των παράνομων μεταναστών.

Οι επιχειρήσεις-«σκούπα» της Αστυνομίας συνεχίζονται κάθε βράδυ και ήδη η διαφορά στους δρόμους πίσω από το δημαρχείο της πόλης, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της Αστυνομίας, είναι εμφανής. Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι σύντομα θα είναι έτοιμα τα στρατόπεδα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως κέντρα υποδοχής των μεταναστών.

Απαισιοδοξία 
Πάντως οι περισσότεροι βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ. δεν δείχνουν να συμμερίζονται την αισιοδοξία της ηγετικής ομάδας του κόμματος ότι με την ανάδειξη αυτών των δύο θεμάτων υπάρχει περιθώριο να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία για την κυβέρνηση. «Έχει τραυματιστεί τόσο σοβαρά η Ν.Δ., ώστε οι πολίτες αδυνατούν να μας εμπιστευτούν. Πράγματι το Μουσείο είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία που θα μπορούσαμε να την αξιοποιήσουμε, αν ήμασταν δύο χρόνια πριν», λέει παλιός βουλευτής της Ν.Δ. και επισημαίνει ότι προτεραιότητες αυτήν την ώρα πρέπει να είναι η καθημερινότητα των πολιτών, η ανασύνταξη του κόμματος και ο συντονισμός της κυβέρνησης.

«Τουλάχιστον για όσο χρόνο παραμείνουμε στην εξουσία να αποφύγουμε τα μεγάλα λάθη, ώστε να εξασφαλίσουμε στις εκλογές όποτε και αυτές γίνουν μιαν αξιοπρεπή ήττα». Άλλοι βουλευτές επιμένουν να υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν υπάρχει χρόνος για πρωτοβουλίες και ο μόνος δρόμος είναι οι πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.

«Να μην τους αφήσουμε να πάρουν ανάσα»

ΠΡΟΒΑ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ για το μοντέλο αντιπολίτευσης που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εντός και εκτός Βουλής, θεωρήθηκε η διπλή έκτακτη, στα όρια του αιφνιδιασμού, παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή. Όπως έγινε γνωστό από συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η διπλή αυτή εμφάνιση εκτιμήθηκε ως ιδιαίτερα αποτελεσματική καθώς έφερε την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, με δύο κορυφαίους υπουργούς, τους κ. Γ. Παπαθανασίου και Σωτ.

Χατζηγάκη, να απολογούνται για την κατάσταση στην οικονομία και την αγροτική πολιτική, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες που θα του δοθούν τις επόμενες εβδομάδες για να θέσει με τη σοβαρότητα που απαιτείται τα πραγματικά προβλήματα της χώρας». Το ΠΑΣΟΚ προβληματίζεται έντονα με το πώς το κόμμα θα υλοποιήσει τον στόχο του «να μην αφήσει την κυβέρνηση να πάρει ανάσα».

*** Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε σε υψηλούς τόνους και στις κατηγορίες του κυβερνητικού εκπροσώπου Β. Αντώναρου ότι το ΠΑΣΟΚ παίζει μικροκομματικά παιχνίδια με τους θεσμούς. Συγκεκριμένα, είπε: «Με τους θεσμούς παίζουν αυτοί, οι οποίοι κλείνουν τη Βουλή για να πετύχουν παραγραφή αδικημάτων. Με τους θεσμούς παίζουν αυτοί που δεν εκτελούν τον προϋπολογισμό του κράτους. Με τους θεσμούς παίζουν αυτοί που επιχειρούν να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη. Με τους θεσμούς παίζουν αυτοί που καταλύουν κάθε έννοια αξιοκρατίας στο Δημόσιο.

Όλοι αυτοί παίζουν με τους θεσμούς, δηλαδή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “