Περισσότερη συμμετοχή στις επενδύσεις θέλουν οι Γάλλοι

Στην πιο κρίσιμη φάση μετά τη μεταπολίτευση βρίσκονται οι σχέσεις Γαλλίας και Ελλάδας. Η παραδοσιακή στενή φιλία που είχε εκφραστεί επί δεκαετίες με το σύνθημα «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία» τρίζει καθώς ο Πρόεδρος Σαρκοζί φέρεται την τελευταία περίοδο να είναι ενοχλημένος με τις προτεραιότητες που πιστεύει ότι έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση στα αναπτυξιακά πλάνα της για την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που γνωρίζουν το κλίμα στο Παρίσι, η γαλλική προεδρία εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση άλλοτε παρακάμπτει και άλλοτε αγνοεί τους παραδοσιακούς συμμάχους της και επιχειρεί να προσδεθεί στο άρμα του νέου άξονα που διαμορφώνουν – παρά τις διαφωνίες και τις αντιθέσεις των Γάλλων – η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ενόχληση του Παρισιού – η οποία επισήμως διαψεύδεται – είναι σε δυο επίπεδα: το πρώτο είναι πολιτικό και αφορά τη «διάθεση» – σύμφωνα με την έκφραση γάλλων αξιωματούχων – της ελληνικής κυβέρνησης να παραδώσει ουσιαστικά στους Γερμανούς τη διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας, παρότι η ομάδα εργασίας των εμπειρογνωμόνων φέρεται να έχει τη σφραγίδα της Κομισιόν.
Το δεύτερο επίπεδο ενόχλησης του γάλλου Προέδρου είναι πιο σημαντικό γιατί αφορά τις επενδύσεις που σχεδιάζονται για τη χώρα μας. Οπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στο Παρίσι, «τον πρώτο λόγο στις επενδύσεις έχουν ξανά Αμερικανοί είτε απευθείας είτε μέσω χωρών της επιρροής τους, αλλά και οι Γερμανοί».
Οι ίδιοι κύκλοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι μετά τις επικοινωνίες (πώληση ΟΤΕ) θα περάσει στα χέρια των Γερμανών και η ενέργεια σε όλες τις μορφές της, ενώ η έρευνα και η ενδεχόμενη μελλοντική άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, στο Ιόνιο, φαίνεται να ανατίθενται εξ ολοκλήρου στους Αμερικανούς.
Την δια ώρα, γάλλοι αξιωματούχοι επισημαίνουν με ενόχληση ότι είναι μετέωρο, επί δύο χρόνια, το μεγάλο πρόγραμμα που φέρει τη γαλλική σφραγίδα για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης σιδηροδρομικής γραμμής που θα ξεκινάει από την Αθήνα και θα καταλήγει στο Βερολίνο. Μια επένδυση για την οποία, όπως υποστηρίζουν, οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι.
Η ελληνική πλευρά μιλάει για φήμες και παρεξηγήσεις οι οποίες θα αμβλυνθούν σύντομα και δηλώνει με έμφαση ότι η Γαλλία ήταν και παραμένει πιστός φίλος και σταθερός σύμμαχος της Ελλάδας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” στις 01/10/11