Η διαφορά βγάζει... πότε πάμε εκλογές

Διχασμένη για τις κινήσεις Καραμανλή την επόμενη μέρα της διαφαινόμενης ήττας στις ευρωεκλογές εμφανίζεται η ηγετικήομάδα της Ν.Δ. Άλλοι ζητούν έκτακτο συνέδριο επανίδρυσης μόλις κλείσουν οι κάλπες και ανασχηματισμό μέσα στον Ιούνιοκαι άλλοι προσφυγή στις κάλπες το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου.

Η ευκαιρία που έδειχνε να έχει πριν από 15 ημέρες η Ν.Δ. να κλείσει την ψαλίδα κάτω από 3 μονάδες φαίνεται- σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- ότι έχει χαθεί μετά τις δικαστικές εξελίξεις στη Ζίμενς. Έτσι το κλίμα ηττοπάθειας έχει διαπεράσει το σύνολο των στελεχών και των ψηφοφόρων της Ν.Δ. παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε χθες ο Πρωθυπουργός στη συγκέντρωση της Αθήνας να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας και να αναθερμάνει την προσδοκία. Το μόνο όπλο που έχει απομείνει για τα στελέχη της Ν.Δ. είναι το κυνήγι της ψήφου πόρτα πόρτα σ΄ όλη τη χώρα. Οι οδηγίες της Ρηγίλλης είναι σαφείς: «Εντοπίστε τους αδιάφορους παλιούς ψηφοφόρους μας και πείστε τους να προσέλθουν στην κάλπη». Τα ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. λένε ότι η τακτική αυτή θα αποδώσει, γιατί υπάρχει ένα μεγάλο μέρος θυμωμένων ψηφοφόρων του κόμματος που δεν έχουν μετακινηθεί σ΄ άλλο πολιτικό χώρο και υπάρχουν περιθώρια να δώσουν μια ακό μη ευκαιρία στη Ν.Δ. Στρατηγικές κινήσεις. Με δεδομένη λοιπόν την ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές της Κυριακής, τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προτείνουν στον Πρωθυπουργό στρατηγικές κινήσεις για την επόμενη μέρα. Η κυρίαρχη άποψη μέχρι χθες το βράδυ ήταν ότι το κόμμα πρέπει να οδηγηθεί αμέσως σε συνέδριο επανίδρυσης όπου θα επιβεβαιωθεί πανηγυρικά η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού και θα του δοθεί η εντολή για «αλλαγές και μεγάλες ανατροπές». Η επόμενη κίνηση, σύμφωνα με τα στελέχη που εισηγούνται αυτό το σχέδιο δράσης, είναι ο σαρωτικός ανασχηματισμός και η είσοδος στην κυβέρνηση νέων άφθαρτων προσώπων, ώστε η Ν.Δ. να πάρει πίστωση χρόνου μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Υπάρχουν πολλές πιθανότητες αυτές οι κινήσεις να αλλάξουν το κλίμα και να περιορίσουν το κόστος της ήττας, γιατί παρ΄ ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής, τα δυο μεγάλα κόμματα αναμένεται- όπως λένε στη Ρηγίλλης- να βρίσκονται πολύ χαμηλά λόγω της αποχής. Επομένως μπορούμε να λέμε ότι το μήνυμα ήταν ηχηρό αλλά όχι μόνο για μας και να υποσχεθούμε αλλαγή πορείας», λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Ο Πρωθυπουργός – όπως λένε οι συνομιλητές τουδείχνει να συμφωνεί με το συνέδριο, δεν έχει απαντήσει θετικά ωστόσο σε όσους του μιλούν για σαρωτικό ανασχηματισμό το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουλίου.

Κάλπες τον Σεπτέμβριο. Η άλλη άποψη που εκφράζεται από 3-4 τουλάχιστον υπουργούς και αρκετά κομματικά στελέχη είναι η προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβριο. «Εάν η διαφορά μας με το ΠΑΣΟΚ ήταν κοντά στις δυόμισι μονάδεςένα σενάριο στο οποίο είχαμε επενδύσει πολλά πριν από 15 ημέρες – οι πρόωρες εκλογές ήταν σχεδόν σίγουρες. Γιατί ακόμη και εκείνοι που διαφωνούν, θα καταλάβαιναν ότι υπήρχε μία μικρή έστω πιθανότητα ο Καραμανλής να γυρίσει το παιχνίδι, να εξασφαλίσει μια νίκη και να φύγει έτσι οριστικά από την ομηρεία που βρίσκεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του». Ωστόσο ακόμη και με ήττα στις ευρωεκλογές- λέει ο ίδιος υπουργός- ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάρει το ρίσκο της προσφυγής στην κάλπη μετά το καλοκαίρι. Είναι αδύνατο να ανοίξουμε ξανά τη Βουλή» λέει με έμφαση και εξηγεί: «Με τη σημερινή της σύνθεση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει ξανά. Θα είμαστε όμηροι των απαιτήσεων λογικών ή παράλογων βουλευτών, οι οποίοι θα διακατέχονται από μεγάλη ανασφάλεια, με απρόβλεπτη συμπεριφορά». Άλλο κορυφαίο στέλεχος που συμμερίζεται αυτή την άποψη τονίζει «ότι σ΄ όλα αυτά εάν προσθέσει κανείς και τα σκληρά μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση, η κατάσταση και στο κόμμα και στην κοινωνία θα γίνει εκρηκτική. Κινδυνεύομε να χάσουμε τον έλεγχο και να χάσουμε τον Μάρτιο (που θα προκαλέσει εκλογές το ΠΑΣΟΚ με την ευκαιρία της εκλογής Προέδρου) με πολύ μεγάλη διαφορά». Ο ίδιος υπουργός και όλοι όσοι συμφωνούν με τις απόψεις του λένε ότι οι εθνικές εκλογές πρέπει να γίνουν γρήγορα «πριν εδραιωθεί στην κοινωνία η κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ που θα του εξασφαλίζει άνετη αυτοδυναμία».

Στο 5,5% η διαφορά ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ.

Σε πεντέμισι ποσοστιαίες μονάδες ανοίγει η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. λίγες ώρες πριν από τις κάλπες της Κυριακής. Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος από την Ρublic Ιssue (ΣΚΑΪ- «Η Καθημερινή»), το ΠΑΣΟΚ παίρνει 38% (απόκλιση +/-1,5%), η Ν.Δ. 32,5% (απόκλιση +/-1,5%), ΚΚΕ και Οικολόγοι από 7% (απόκλιση +/-1%), ΣΥΡΙΖΑ 5,5% (απόκλιση +/-0,5%), ΛΑΟΣ 4,5% (απόκλιση +/-0,5%) και τα λοιπά κόμματα 5,5%.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “