Πόουλ Τόμσεν: ο μοιραίος άνθρωπος

ΣΑΝ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΛΑ ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ. Στην κορύφωση του δράματος εμφανίζεται ο κακός της υπόθεσης και τα κάνει όλα μπάχαλο. Στη δική μας ιστορία, το μοιραίο πρόσωπο είναι ο Πόουλ Τόμσεν. Είναι και παραμένει ο «ανθύπατος» της χρεοκοπημένης Ελλάδας. Με τα ίδια σύνδρομα, τις ίδιες εμμονές, σφίγγει τη μέγγενη στο παρά ένα και επιβάλλει τη βούληση των εντολοδόχων του με τον δικό του χειρότερο τρόπο. Και το πραγματικό αφεντικό που δίνει τις εντολές είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ηγείται της παρέας των σκληρών. Όσοι νομίζουν ότι το Βερολίνο έχει κόντρες με το ΔΝΤ, δεν έχουν καταλάβει πώς παίζεται το παιχνίδι.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Τόμσεν επέστρεψε από το παράθυρο κι ενώ ο πρωθυπουργός νόμιζε ότι διαπραγματεύεται σε ανώτατο επίπεδο, εκείνος του διόρθωνε με κόκκινο μελάνι την πρότασή του και την παρέδωσε στη δημόσια χλεύη.

Χωρίς αμφιβολία επί πέντε μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει κάνει όλα λάθος: δεν ήξερε, δεν ρώτησε, προσέβαλε, προκάλεσε και στο τέλος αυτοπαγιδεύτηκε σε ένα μνημόνιο χειρότερο από εκείνα που έφεραν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι και οι δανειστές έφεραν τα πράγματα στα άκρα. Η επιχείρηση για την παραδειγματική τιμωρία του Έλληνα πρωθυπουργού, που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες πριν από τέσσερις ημέρες, οδήγησε στη μοιραία απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για δημοψήφισμα.
Τώρα δεν τιμωρούνται μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά οι πολίτες μιας χώρας οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν με ταχύτητα αστραπής σε ένα μπερδεμένο και ακατανόητο ερώτημα που θα καθορίσει την τύχη των παιδιών τους για πολλές δεκαετίες.

Το άρθρο του Γ. Πολίτη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Real News” την Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015.