«Ζούμε σε συνθήκες ανομίας»

«Πολύ καλό» χαρακτηρίζει το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ευ. Βενιζέλος, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι αποδέχεται τις επιλογές στα πρόσωπα που έκανε ο Γ. Παπανδρέου χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους, Όταν ερωτάται όμως εάν του ζητήθηκε η γνώμη για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, απαντά μονολεκτικά «όχι».

O κ. Ευ. Βενιζέλος σε κάθε περίπτωση προεξοφλεί τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι οι παρεμβάσεις του έχουν στόχο αυτή η νίκη να αποκτήσει ποιοτικά χαρακτηριστικά και να διευρυνθεί.

Πώς είδατε το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ;

Πολύ καλό. Ο κ.Παπανδρέου είχε ζητήσει τη γνώμη σας;

Όχι.
Πώς είδατε την παραίτηση του κ. Βερελή;

Η παραίτηση του Χρίστου Βερελή είναι πράξη γενναία και ασυνήθιστη που στέλνει ισχυρά μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες. Πράξη που διαμορφώνει ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο, όχι μόνο προσωπικά για τον κ. Βερελή αλλά και για τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη.

ΕΙΠΕ

Η παραίτηση Βερελή είναι πράξη γενναία και ασυνήθιστη που στέλνει ισχυρά μηνύματα σεπολλούς αποδέκτες. Πράξη που διαμορφώνει ένασημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για τη δημοκρατικήπροοδευτική παράταξη

Στην ομιλία σας την περασμένη Τετάρτηθέσατε τον ποιοτικό πήχυ για τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τον υπερβεί; 
Θεωρώντας δεδομένη τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, αλλά και στις επόμενες εθνικές βουλευτικές εκλογές, θεώρησα υποχρέωσή μου να προσεγγίσω το πρόβλημα της χώρας, το εθνικό πρόβλημα, πέρα από τον ορίζοντα της καθημερινής ειδησεογραφίας, των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών. Το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό, όχι με τη συμβατική αλλά με την ολιστική έννοια του όρου που αφορά οτιδήποτε σχετίζεται με τον δημόσιο βίο και άρα κάθε μορφή εξουσίας και επιρροής. Το ΠΑΣΟΚ έχει την ικανότητα να α ποκτήσει την αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτός είναι όρος αναγκαίος αλλά καθόλου επαρκής για την κατάκτηση της πολιτικής ηγεμονίας μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και απέναντι σε μία εξαιρετικά πολύπλοκη, δύσχρηστη και απαιτητική κοινωνία. Η διεθνής οικονομική κρίση προσέλαβε στην Ελλάδα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά. Έχει πλέον μετατραπεί σε εθνική ανομία. Ανομία δεν είναι η παρανομία ή η γενικευμένη και πολυεπίπεδη κρίση. Είναι η κατάρρευση του κανονιστικού πλαισίου της χώρας, η αμφισβήτηση της ίδιας της ρυθμιστικής ικανότητας του κράτους.

«Φαύλος κύκλος» 
Η οικονομία αλλά και όλη η χώρα είναι εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο, στο υπόβαθρο του οποίου υπάρχει η βαθιά σύγκρουση μεταξύ τυπικής και άτυπης οικονομίας. Όμως αυτή η κατάσταση κάνει την κοινωνία δεκτική σε έναν άλλο λόγο και επιβάλλει σε όλους μας το εθνικό καθήκον της αλήθειας. Από την απάντηση στα θέματα αυτά θα εξαρτηθεί η έκταση και κυρίως η ποιότητα της νίκης. Υπάρχει πράγματι ένας υψηλός ποιοτικός πήχυς που αφορά το πολιτικό σύστημα και τη σχέση του με την κοινωνία.

Γιατί όμως το ΠΑΣΟΚ δεν ξεκαθαρίζει με συγκεκριμένους αριθμητικούς 
υπολογισμούς πού θα βρει τα κονδύλια για να χρηματοδοτήσει τις προγραμματικές του δεσμεύσεις;

Έχουμε μιλήσει για την ανάγκη αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να μην υπολογίζονται κονδύλια που διατίθενται για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς σκοπούς, αλλά αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη υπό τις σημερινές συνθήκες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλάμε πάντα για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά αυτά ο πολίτης έχει δυστυχώς συνηθίσει να τα ακούει.

Το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες φορολογικές προτάσεις. Η μελέτη βέβαια των φορολογικών στατιστικών δείχνει ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Μόνο 25.000 δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ και μόνον 11.000 επιχειρήσεις κάθε είδους φορολογητέα κέρδη άνω των 90.000 ευρώ. Μόλις 1.570 επιχειρήσεις φορολογητέα κέρδη άνω των 900.000 ευρώ. Χρειάζονται συνεπώς, πέραν όλων αυτών που ορθά λέγονται, και πιο ριζοσπαστικές και φιλόδοξες κινήσεις τις οποίες προσπαθώ να κωδικοποιήσω με την πρόταση για την ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος. Αυτό θα μας επιτρέψει να τηρήσουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις για την παιδεία, την υγεία, την ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, την αποκατάσταση αδικιών.

Στο μεταξύ όμως η κρίση τρέχει και χρειάζονται άμεσα μέτρα.

Προφανώς. Ένα παράδειγμα: Πρέπει από το πακέτο των 28 δισ. το κονδύλιο των 15 δισ. ευρώ για την παροχή εγγυήσεων, αντί να διοχετευτεί στις τράπεζες που δεν το έχουν αξιοποιήσει, να διοχετευτεί απευθείας στις επιχειρήσεις, με κριτήριο τις ανάγκες κάθε τομέα και κλάδου και κυρίως με κριτήριο τη διατήρηση και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Επίσης πιστεύω ότι τα περίπου δώδεκα δισ. των οφειλών του κράτους σε διάφορες επιχειρήσεις πρέπει να τιτλοποιηθούν και να διοχετευτούν μέσα από ένα είδος δημόσιου factoring ώστε να πέσει χρήμα στην αγορά. Το ίδιο πρέπει να γίνει με την τιτλοποίηση των εκκαθαρισμένων οφειλών του Δημοσίου από επιστροφές ΦΠΑ.

ΕΙΠΕ

Το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό, όχι με τη συμβατική αλλά με την ολιστική έννοια του όρου που αφορά οτιδήποτε σχετίζεται με τον δημόσιοβίο και άρα κάθε μορφή εξουσίας και επιρροής

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Γιώργος Δουλγέρης 
Γιατί η Ν.Δ. δεν μπόρεσε να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία; Τι διαφορετικό θα κάνει το ΠΑΣΟΚ;

Η παραοικονομία λειτουργεί αντιφατικά. Διευρύνει τα πραγματικά εισοδήματα και διευκολύνει την απορρόφηση των κραδασμών της κρίσης, αλλά αποκλείει να εφαρμοστούν σοβαρά μέτρα για την εκλογίκευση της κατάστασης και την αναδιανεμητική λειτουργία του κράτους υπέρ των ασθενέστερων. Γι΄ αυτό προτείνω αυτή τη μεγάλη εθνική συμφωνία φορολογικής δικαιοσύνης, εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Γιάννης Παραρούνας 
Το κόμμα σας, όταν έλθει στην εξουσία, θα ασχοληθεί με τα επαγγελματικά δικαιώματα των σπουδαστών και των πτυχιούχων των τμημάτων ΑΕΙ- ΤΕΙ που δεν έχουν καθοριστεί ακόμη;

Είχα πολλές φορές στη Βουλή, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, την ευ καιρία να θέσω το ζήτημα αξιώνοντας από τον υπουργό Παιδείας την έκδοση όλων των αναγκαίων προεδρικών διαταγμάτων.

Είναι αστείο να μιλούμε για κολέγια και για δικαιώματα των αποφοίτων τους όταν δεν λύνουμε το ζήτημα των δικαιωμάτων των πτυχιούχων των ελληνικών δημοσίων ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Τάσος Βασιλειάδης 
Γιατί δεν μπορεί να δημιουργηθεί ισχυρό ρεύμα νίκης υπέρ του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία; Είναι θέμα έλλειψης προγραμματικού λόγου, πολιτικού οράματος, νέων ιδεών ή είναι το ΠΑΣΟΚ ένα«φθαρμένο» προϊόν;

Εκεί στοχεύουν οι προτάσεις μου. Η δεδομένη νίκη να αποκτήσει το μεγαλύτερο δυνατό εύρος και βάθος.

Αντώνης Αδριάς 
Συμφωνείτε ότι το ΠΑΣΟΚ αν θέλει να κυβερνήσει με προοπτική τετραετίας θα πρέπει να πει την ωμή αλήθεια στον ελληνικό λαό, ότι δηλαδή η κατάσταση είναι ζοφερή και απαιτούνται θυσίες για την έξοδο από την κρίση;

Συμφωνώ απολύτως.

Έχει σημασία όμως να περιγράψουμε σωστά την κατάσταση. Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που κινδυνεύει με πτώχευση ή με κατάρρευση, αλλά είναι μία χώρα που υποτιμά τον εαυτό της και αλλοιώνει τα δεδομένα της με αποτέλεσμα να αναπαράγονται ανισότητες, αδικίες και αντιαναπτυξιακές αγκυλώσεις που διαχέονται στο φορολογικό, το διοικητικό και φυσικά το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Σπύρος Μηλίνης 
Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που εφαρμόστηκε το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών στην υπόθεση Παυλίδη;

Είμαι εξαιρετικά δυσαρεστημένος γιατί ευτελίζεται το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Η αναθεώρηση του 2001 επέφερε πολλές και σημαντικές αλλαγές. Βασίστηκε όμως, όπως κάθε συνταγματική διάταξη, στη σκέψη πως υπάρχει δημόσιο ήθος και πολιτική ευαισθησία. Όταν αποδεικνύεται ότι αυτά τα δύο στοιχεία λείπουν, τότε αναγκαζόμαστε να επέμβουμε ξανά στον θεσμικό εξοπλισμό.

Έχω προτείνει, σταθμίζοντας όλα τα θεσμικά, ιστορικά και συγκριτικά δεδομένα, η Βουλή να κρατήσει μόνο την αρμοδιότητα επιλογής με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 ενός πενταμελούς δικαστικού οργάνου το οποίο θα κρίνει τα σχετικά με τη διεξαγωγή προκαταρτικής εξέτασης και την άσκηση ποινικής δίωξης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “