Η Μαριέττα, ο Άρης και ο άγνωστος Χ

Η Μαριέττα, ο Άρης και ο άγνωστος Χ- ένα πρόσωπο με το προφίλ του καθηγητή Μπαμπινιώτη – είναι τα τρία χαρτιά που ανακατεύει στο τραπέζι του ο Πρωθυπουργός για τη θέση τουεπικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.

Η απόφαση είναι κρίσιμη, ο κ. Καραμανλής δεν έχει περιθώρια λανθασμένων επιλογών, όπως λένε οι υπουργοί του, καθώς η αναμέτρηση του Ιουνίου έχει πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το παρόν και το μέλλον της Ν.Δ.

Η κ. Μαριέττα Γιαννάκου έχει αρνηθεί δύο φορές την πρόταση του Μαξίμου να είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και αυτό γιατί ήδη ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη στην Α΄ Αθήνας και όλες οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν τη νίκη της. Συνομιλητές ωστόσο επισημαίνουν ότι εάν η πρόταση είναι διπλή και προβλέπει στο τέλος του χρόνου να γίνει επίτροπος, ενδεχομένως η κ. Γιαννάκου να το επανεξετάσει. Θετικά αντιμετωπίζει και ο υπουργός Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος το ενδεχόμενο να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου ενώ για τη δεύτερη θέση συνεχίζει να ακούγεται το όνομα της υφυπουργού Απασχόλησης κ. Σοφίας Καλαντζάκου. Καλά πληροφορημένες πήγες της Ρηγίλλης ωστόσο μιλούν για το πρόσωπο- έκπληξη το οποίο άλλοι αποκαλούν «ο άγνωστος Χ» και άλλοι «ο γρίφος». Κορυφαία πηγή λέει ότι ήδη έχει γίνει διερεύνηση σε ένα πρόσωπο που έχει τα χαρακτηριστικά του καθηγητή του κ. Γ. Μπαμπινιώτη. Είναι αναγνωρίσιμος, επικοινωνιακός και έχει πολιτικό λόγο ενώ δεν είναι πολιτικός. Ο γρίφος το τελευταίο 24ωρο έχει κάνει κύκλο σε όλα τα υπουργικά γραφεία αλλά κανείς ακόμη δεν έχει καταφέρει να τον λύσει.

Δεν γνωρίζουν…

Είναι η πρώτη φορά που τα 4 κορυφαία στελέχη της παράταξης, ο Δημήτρης Σιούφας, ο Γιώργος Σουφλιάς, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Προκόπης Παυλόπουλος, ορκίζονται ότι δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η τελική επιλογή του Πρωθυπουργού για το πρόσωπο που θα ηγηθεί στο ψηφοδέλτιο. Ο κ. Καραμανλής άκουσε τον περασμένο μήνα τις προτάσεις όλων αλλά τώρα αποφεύγει συζητήσεις για το θέμα αυτό. «Θα σας πω όταν έρθει η ώρα», απαντά κάθε φορά που τον ρωτούν υπουργοί και συνεργάτες του ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πει το όνομα του επικεφαλής σήμερα στη Θεσσαλονίκη όπου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. «Έτσι και αλλιώς ο Καραμανλής έχει αποφασίσει αυτήν τη μάχη να την δώσει ο ίδιος πρόσωπο με πρόσωπο με τον Γιώργο Παπανδρέου. Έχει την αξία του, κυρίως συμβολική, το πρόσωπο που θα ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου όλοι γνωρίζουν όμως ότι αυτή η κάλπη δεν στήνεται για την Ευρώπη αλλά για το ξεκαθάρισμα των εσωτερικών λογαριασμών», λέει κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. και προσθέτει: «Η μάχη θα είναι σκληρή και θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά των εθνικών εκλογών».

Αλλαγή κλίματος.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που συνομιλούν τακτικά με τον Πρωθυπουργό υποστηρίζουν ότι το κλίμα στο Μαξίμου εδώ και μια εβδομάδα έχει αλλάξει. «Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται κοντά στο 3% έχει αλλάξει πολύ τη διάθεση τόσο του Πρωθυπουργού και όσο και των επιτελών του. Η απαισιοδοξία του Μαΐου ότι έχουν χαθεί τα πάντα και ότι η διαφορά φτάνει κοντά στις 6%, έχει υποχωρήσει. Τώρα ξέρουμε ότι είμαστε ακόμη μέσα στο παιχνίδι και αυτός ο μήνας θα είναι καθοριστικός για την πορεία μας», λέει κορυφαίος υπουργός και προσθέτει: «Ο στόχος του Καραμανλή είναι ένας και ξεκάθαρος. Να καταφέρει να περιορίσει τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ λίγο κάτω από τις 3 μονάδες. Με ένα τέτοιο αποτέλεσμα όλα είναι ανοιχτά. Οι οπαδοί και τα στελέχη μας θα αποκτήσουν ξανά αυτοπεποίθηση ενώ η κυβέρνηση θα ισχυροποιηθεί ξανά».

Εάν ο στόχος του κ. Κ. Καραμανλή επιτευχθεί, για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών οι απόψεις των κορυφαίων στελεχών διίστανται. Οι μισοί λένε ότι πρέπει να προχωρήσει αμέσως σε εκλογές το φθινόπωρο γιατί έτσι θα διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και οι άλλοι μισοί επιθυμούν η κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οπότε το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει εκλογές».

Αναθάρρησαν στο Μαξίμου, όταν η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ έφθασε κοντά στο 3%

Παυλίδης: «Η εντολή του λαού είναι διαχρονική»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ 

Με τη δήλωση «δεχθήκαμε την εντολή τη διαχρονική να προχωρήσουμε για το καλό του τόπου», ο Αριστοτέλης Παυλίδης εξανέμισε χθες το μεσημέρι στη Σύμη κάθε σενάριο περί ενδεχόμενης παραίτησής του.

Ο πρώην υπουργός που αντιμετωπίσθηκε ως αποδιοπομπαίος τράγος από το κόμμα του και τους εκπροσώπους του στη χθεσινή επέτειο των 64 χρόνων από την υπογραφή συνθήκης ειρήνης και παράδοσης των Γερμανών στους συμμάχους, επιδόθηκε σε επίδειξη δύναμης στην εκλογική βάση της Ν.Δ. Έφθασε στη Σύμη αργά προχθές το βράδυ και έγινε δεκτός με πυροτεχνήματα και λουλούδια από οπαδούς του, ενώ διασκέδαζε έως τα ξημερώματα μετά το δείπνο που παρέθεσε ο δήμαρχος Σύμης κ. Λ. Παπακαλοδούκας στους επισήμους.

Η Ν.Δ. πάντως δεν του επέτρεψε ούτε να καταθέσει στεφάνι: ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Π. Καμμένος πήγε χθες στο νησί, ενώ το κυβερνών κόμμα εκπροσώπησε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Π. Σκανδαλάκης, ο οποίος κατέθεσε το στεφάνι της Ν.Δ. Τη Βουλή εκπροσώπησε ο τρίτος κατά σειρά εκλογής βουλευτής της Ν.Δ. στα Δωδεκάνησα κ. Αν. Καραμάριος.

Μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο ο κ. Παυλίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τιμάμε την επέτειο.

Δεχθήκαμε την εντολή τη διαχρονική να προχωρήσουμε για το καλό του τόπου. Με το κεφάλι ψηλά και πάντοτε έχοντες στο μυαλό μας ότι η λευτεριά δεν χαρίζεται. Κερδίζεται, συντηρείται, διατρανώνεται, με σεβασμό και εντιμότητα, όπως παραλάβαμε από τους προγόνους μας».

Επίθεση κατά Γιώργου από τη Θεσσαλονίκη

O Κ. Καραμανλής θα συνεχίσει τη μετωπική επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του, με την οποία σάλπισε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Η δεύτερη πιο σκληρή επίθεση θα γίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη όπου ο κ. Κ. Καραμανλής θα μιλήσει σε κομματικό ακροατήριο και θα επιχειρήσει να αναθερμάνει τη σχέση του με την κομματική βάση. «Ο μόνος τρόπος να μειώσουμε τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ είναι να συσπειρώσουμε ένα μέρος της κομματικής βάσης που απομακρύνθηκε από τα σκάνδαλα. Αυτό μόνο ο Καραμανλής μπορεί να το πετύχει. Και η συνταγή είναι η επιστροφή στη συνθηματολογία του 2004 ώστε να τρομάξουν οι οπαδοί της της Ν.Δ. στο ενδεχόμενο της επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία».

Κομματικά στελέχη υποστήριζαν μάλιστα ότι η παραίτηση του Χρίστου Βερελή θα στρέψει ξανά τους προβολείς στο ΠΑΣΟΚ και θα διευκολύνουν την τακτική της Ν.Δ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “