Πολιτικό ανέκδοτο η λευκή ψήφος

«Πολιτικό ανέκδοτο» που παραπέμπει στο γραφικό «ολίγονέγκυος» χαρακτηρίζει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τη λευκή ψήφο με την οποία φαίνεται να φλερτάρουν πολλοί βουλευτές στη σημερινή ψηφοφορία για τον Αριστοτέλη Παυλίδη.

Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι σίγουρα και σύντομα θα γίνουν εκλογές, δεν θα γράφουν «στην ούγια Παυλίδης αλλά οικονομικήκατάρρευση». Όσο για την οικονομική κρίση ο πρώην υπουργός προβλέπει ότι θα δείξει «το σκληρό της πρόσωπο στη χώρα μας μετά το καλοκαίρι».

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Πρόωρες θα έχουμε σίγουρα και σύντομα. Είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο. Η εκτίμησή μου είναι ότι η υπογραφήστην ούγια δεν θα γράφει Παυλίδης, αλλά δημοσιονομικήκατάρρευση

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κ. Καραμανλής και η ομάδα του υποθηκεύουν τομέλλον των παιδιώνμας, έχονταςδανειστεί με υψηλότατο επιτόκιο 8δισ. περισσότερα από όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός για όλο το 2009 ήδη από το πρώτο τετράμηνο

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Νίκος Παπαγιάννης 
Θεωρείτε πιθανή την παραπομπή του κ. Παυλίδη απόψε ή οι όποιες διαμαρτυρίες θα εκδηλωθούν με λευκά ψηφοδέλτια;

Πολύ φοβάμαι ότι και σε αυτήν όπως και σε όσες άλλες ευκαιρίες της δόθηκαν το τελευταίο διάστημα, η Ν.Δ. θα επιλέξει τη συγκάλυψη, το κουκούλωμα και εν τέλει την παραγραφή. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση θυμίζει όλο και περισσότερο ένα εκτός τόπου και χρόνου κλειστό σύστημα εξουσίας που δίνει λυσσαλέο, τον ύστατο ίσως, αγώνα για να κρατηθεί με νύχια και με δόντια από αυτήν. Σε κάθε περίπτωση, σε ζητήματα πολιτικής ευθύνης και κοινοβουλευτικής συμπεριφοράς η λευκή ψήφος ακούγεται σαν πολιτικό ανέκδοτο. Παραπέμπει στο γραφικό «ολίγον έγκυος».

Γιάννης Στεργίου 
Σε περίπτωση που παραπεμφθεί ο κ. Παυλίδης και δεν θέλει να παραιτηθεί, θεωρείτε ότι τον Ιούνιο θα γίνουν σίγουρα διπλές εκλογές; Ένα σοβαρό κόμμα θα είχε ήδη κάνει εκλογές εδώ και τουλάχιστον 2 μήνες. Πάντως, πρόωρες θα έχουμε σίγουρα και σύντομα. Είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο. Η εκτίμησή μου είναι ότι η υπογραφή στην ούγια δεν θα γράφει Παυλίδης, αλλά δημοσιονομική κατάρρευση.

Κώστας Καψής 
Κύριε Χρυσοχοΐδη, σας ανησυχεί το γεγονός ότι στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις η ψαλίδα τουΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές κλείνει ξανά;

Ο κύκλος της πολιτικής ηγεμονίας της Ν.Δ. έχει κλείσει οριστικά. Συνεπώς, δεν ανησυχώ για μικρές αυξομειώσεις που εύλογα καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις από βδομάδα σε βδομάδα.

Αυτό που με ανησυχεί συνολικότερα για την πολιτική ζωή του τόπου είναι η μπανανόφλουδα της σκανδαλολογίας που σκόπιμα καλλιεργεί χωρίς ποτέ να επιλύει η κυβέρνηση. Οδηγεί τη χώρα σε πολιτικά αδιέξοδα διότι λειτουργεί συμψηφιστικά και ισοπεδωτικά για όλους, εξυπηρετώντας απόλυτα τα συμφέροντα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Κι αυτό γιατί αντί να ασχολούμαστε με το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής και η ομάδα του υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας έχοντας δανειστεί με υψηλότατο επιτόκιο 8 δισ.

περισσότερα από όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός για όλο το 2009 ήδη από το πρώτο τετράμηνο, αναμοχλεύουμε σκάνδαλα τα οποία όσο η Ν.Δ. διατηρεί τον έλεγχο της Βουλής ποτέ δεν πρόκειται να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη.

Μαρίνα Μιμμηγιάνη 
Εάν η κυβέρνηση καταφέρει να επιβιώσει μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει σε κάθε περίπτωση εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Δεν κινδυνολογώ, όταν λέω πως είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεσα πολιτική αλλαγή στη χώρα για λόγους εθνικής επιβίωσης. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε, και ιδίως οι κυβερνώντες, ότι κάθε μέρα που περνάει με αυτή την κυβέρνηση μας φέρνει κι ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη οικονομική κατάρρευση. Όσο η Ν.Δ. λοιπόν παρατείνει το «αναπόφευκτο» τόσο περισσότερα όπλα αφαιρεί από τη φαρέτρα της επόμενης κυβέρνησης που θα κληθεί να βγάλει τη χώρα από τα οικονομικά της αδιέξοδα.

Όσοι από σεμνοτυφία ανασύρουν συνεπώς το ψευδοεπιχείρημα περί σεβασμού στους θεσμούς, πολύ απλά δεν αντιλαμβάνονται τις πραγματικές διαστάσεις της σημερινής κρίσης, όπως και τι συνιστά υπεύθυνη στάση από μια πολιτική δύναμη σε αυτή τη συγκυρία και τι μικροκομματικό τακτικισμό.

Αγγελική Γιαννοπούλου Παρά τις δραματικές κορόνες της κυβέρνησης για την οικονομική κρίση, ακόμη στην Ελλάδα τα αποτελέσματά της δεν είναι ιδιαιτέρως εμφανή. Θεωρείτε ότι τους προσεχείς μήνες θα υπάρξει κατάρρευση ή θα τη γλιτώσουμε ξώφαλτσα; 

Η κρίση θα δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο στη χώρα μας μετά το καλοκαίρι.

Όταν θα κάνουμε δηλαδή τον απολογισμό της τουριστικής περιόδου. Ήδη οι κλαδικοί φορείς κάνουν λόγο για μειώσεις εσόδων από 20-30%. Κι αυτό σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς προβλέψεις. Αυτό με τη σειρά του ισοδυναμεί με απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Άγγελος Λυμπέρης 
Επιμένετε διαρκώς πως αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, θα καταφέρετε μέσα σε έναν μήνα να μειώσετε όλα τα είδη βασικής κατανάλωσης κατά 10%. Πώς θα το πετύχετε αυτό; Έχετε κάποιο μαγικό ραβδί;

Με σταθερή προσήλωση στην αυστηρή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων για τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού. Άλλωστε η ακρίβεια και η ολιγοπωλιακή διάρθρωση της ελληνικής αγοράς δεν καταπολεμούνται ούτε με μαγικά ραβδιά, αλλά ούτε και με ασπιρίνες στη συσκευασία των 41 μέτρων.

Αυτό που συνέβη τις τελευταίες μέρες στην αγορά γάλακτος είναι ενδεικτικό. Είδαμε την τιμή του να υποχωρεί με τη μορφή ντόμινο έως και 40 λεπτά του ευρώ από εταιρεία σε εταιρεία. Τι συνέβη εδώ; Η αγορά έπειτα από χρόνια στρεβλής λειτουργίας έκανε τη διόρθωση μόνη της.

Τι οφείλει να κάνει έστω και τώρα η απούσα εδώ και πέντε χρόνια πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ; Να παρέμβει άμεσα διά της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να διερευνήσει πώς επί τόσα χρόνια οι εταιρείες πουλούσαν γάλα 30-40% ακριβότερο και ξαφνικά εδέησαν να ρίξουν τις τιμές κάτω από το 1 ευρώ ανά λίτρο.

Αποστολόπουλος Πέρης 
Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση τι πρόκειται να κάνει με την ασυδοσία των τραπεζών και ειδικότερα με το περιθώριο κέρδους των επιτοκίων που το διαμορφώνουν οι ίδιες ανεξέλεγκτα;

Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ με τις τράπεζες και την προστασία του καταναλωτή έχει ήδη φανεί από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει ως αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια. Ένα παράδειγμα είναι η πρόταση νόμου που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση για επιβολή πλαφόν στη διαφορά μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, ώστε αυτή να μην είναι μεγαλύτερη από την ίδια διαφορά στην Ε.Ε. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η πρότασή μας, που επίσης απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, ώστε όταν πέφτει έστω και για λίγο το επιτόκιο αναφοράς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να προσαρμόζονται οι ελληνικές τράπεζες κι όχι να κρατάνε υψηλά τα επιτόκια.

Κεφάλας Αθανάσιος 
Γνωρίζετε εάν υπάρχουν επαγγέλματα που δεν πληρώνουν καθόλου χρήματα στην Εφορία, ενώ βγάζουν διπλάσια από τους δημοσίους υπαλλήλους και αυτό το θεωρείτε δίκαιο;

Πρέπει κανείς να είναι στρουθοκάμηλος για να μην αντιλαμβάνεται το όργιο φοροδιαφυγής που παρατηρείται στη χώρα. Η Ελλάδα έχει πανευρωπαϊκά έναν από τους χαμηλότερους λόγους εσόδων από φορολογία εισοδημάτων. Μάλιστα πριν από την αναθεώρηση του ΑΕΠ, η πραγματική φορολογία ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 36,7%, ενώ τώρα είναι 29%, ποσοστό που αποτελεί το δεύτερο χαμηλότερο στην Ε.Ε. των 27. Υπάρχει συνεπώς εκτεταμένο πρόβλημα φοροδιαφυγής εις βάρος τόσο των μισθωτών εργαζομένων όσο και των δημόσιων εσόδων, το οποίο εντείνεται ακόμη περισσότερο από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανομίας που καλλιεργεί η ίδια η κυβέρνηση.

Φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 
Είστε διατεθειμένοι να καταργήσετε την ασήμαντη και κερδοσκοπική θητεία του Στρατού και να διαρθρώσετε επιτέλους τις Ένοπλες Δυνάμεις πραγματικά σε επαγγελματικό και εθελοντικόεπίπεδο;

Δεν πιστεύω στους αμιγώς επαγγελματικούς στρατούς. Κάθε Έλληνας πρέπει να είναι σε θέση να υπηρετήσει την πατρίδα, όσο κι αν απευχόμαστε να έρθει ποτέ αυτή η ώρα. Αυτό δεν σημαίνει πως είμαι ικανοποιημένος με το σημερινό καθεστώς. Είμαι υπέρ της μείωσης της θητείας και της αλλαγής της σε μια σύντομη ολιγόμηνη και πολύπλευρη στρατιωτική εκπαίδευση που θα προσθέτει χρήσιμες και ουσιαστικές γνώσεις χωρίς να αποτελεί χαμένο χρόνο για τους νέους.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “