Αρνήσεις κορυφαίων για τη γαλάζια ευρωλίστα

Με καρότο τη θέση του επιτρόπου που διασφαλίζει ισχυρό ρόλο για την επόμενη πενταετία, ο κ. Κ. Καραμανλής αναζητά κορυφαίο πολιτικό στέλεχος, νυν ή πρώην υπουργό, να τεθεί επικεφαλής στη σκληρή μάχη των ευρωεκλογών.

Αυτή την ώρα δύο νέοι καραμανλικοί υπουργοί ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και η Μαριέττα Γιαννάκου είναι τρία πρόσωπα που βρίσκονται στο τραπέζι του Μαξίμου και θεωρούνται αξιόπιστες λύσεις. Στις αρχικές προτάσεις ήταν και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όμως το περιβάλλον του έστειλε αρνητικό μήνυμα σε μια τέτοια προοπτική, καθώς οι φιλοδοξίες του υπουργού Υγείας για την επόμενη μέρα είναι διαφορετικές. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ο υπουργός Υγείας, εφόσον το επιθυμούσε, θα ήταν «αδιαφιλονίκητο» φαβορί. Επίσης, στα πρόσωπα που ακούγονται όλο και περισσότερο για τη στελέχωση της ευρωλίστας είναι και η υφυπουργός Απασχόλησης κ. Σοφία Καλαντζάκου, για την οποία κάποιοι προτείνουν να είναι στη δεύτερη θέση, για να γίνει επικεφαλής, όταν ο πρώτος πάρει τη θέση του επιτρόπου.

Ο κ. Κ. Καραμανλής γνωρίζει καλά ότι η μάχη της 7ης Ιουνίου είναι καθοριστική για την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία και την πορεία της παράταξής του και έχει καταλήξει ότι στο ευρωψηφοδέλτιο πρέπει να τεθεί επικεφαλής ισχυρό πολιτικό πρόσωπο. Η πρώτη του σκέψη ήταν η κ. Μ. Γιαννάκου στην οποία έχει απευθύνει δύο φορές πρόταση, αλλά και τις δύο φορές η απάντηση ήταν αρνητική, καθώς η πρώην υπουργός Παιδείας έχει αποφασίσει να είναι ξανά υποψήφια στην Α΄ περιφέρεια της Αθήνας. Έτσι οι προβολείς τώρα πέφτουν στον Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος έχει κάνει δυναμική επιστροφή στην κυβέρνηση και στις δημοσκοπήσεις πηγαίνει, όπως λένε οι φίλοι, από το καλό στο καλύτερο. Αλλά και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, παρά τη φθορά που έχει υποστεί από τον Δεκέμβριο και μετά, εξακολουθεί να απολαμβάνει της εκτίμησης του Πρωθυπουργού και ενός μεγάλου μέρους του κομματικού μηχανισμού. Για κάποια περίοδο μάλιστα αρκετοί τον έβλεπαν υποψήφιο για την ηγεσία στη μετακαραμανλική εποχή.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη συμβουλεύουν τον Πρωθυπουργό να δώσει ένα ισχυρό κίνητρο σε όποιο κορυφαίο πολιτικό στέλεχος επιλέξει να είναι επικεφαλής στη μάχη του Ιουνίου. Το κίνητρο είναι ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου να γίνει επίτροπος στο τέλος του χρόνου, όποτε θα είναι η ώρα της τοποθέτησης νέων επιτρόπων. «Αυτό είναι μεγάλο δέλεαρ γιατί όποιος γίνει επίτροπος για τα επόμενα πέντε χρόνια θα έχει ισχυρό ρόλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ κανείς από μας δεν γνωρίζει εάν θα βρίσκεται στη σκηνή σε έναν χρόνο από σήμερα», λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος.

Όσο δύσκολο είναι για τον κ. Κ. Καραμανλή να βρει τον επικεφαλής άλλο τόσο εύκολο είναι να στελεχώσει το ευρωψηφοδέλτιο, καθώς ξεπερνούν τις 100 οι προτάσεις που έχει δεχθεί από υπουργούς, βουλευτές, παλιούς ευρωβουλευτές και ισχυρά κομματικά στελέχη. Για την ευρωλίστα, η Ν.Δ. υπολογίζει ότι αυτήν τη φορά θα εκλέξει στην καλύτερη περίπτωση 7 ευρωβουλευτές, ενώ σήμερα διαθέτει 11. Μέχρι στιγμής πάντως κανείς από τους ενδιαφερόμενους δεν έχει πάρει ούτε θετικό ούτε αρνητικό μήνυμα. Ο κ. Κ. Καραμανλής κρατάει το θέμα στο ψυγείο μέχρι την Τρίτη, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Δευτέρας που μπορεί κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τα νέα πρόσωπα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν στην ευρωλίστα είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Δήμος Κατσιγιάννης, ενώ ακούγονται ο γνωστός συνδικαλιστής Κώστας Πουπάκης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου. Επίσης, οι δήμαρχοι Λάρισας κ. Κώστας Τζανακούλης και Αιγάλεω κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος. Από τους σημερινούς ευρωβουλευτές θεωρείται σχεδόν βέβαιη η παραμονή της κ. Ρόδης Κράτσα, καθώς είναι η πρώτη Ελληνίδα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του δημοσιογράφου Μανώλη Μαυρομμάτη και του Γ. Παπαστάμκου. Πάντως, πριν από τις 14 Μαΐου δεν πρόκειται να ανακοινωθούν ονόματα, καθώς η Ν.Δ. θα περιμένει το ΠΑΣΟΚ να κάνει την πρώτη κίνηση και το ΠΑΣΟΚ τη Ν.Δ.

Περισσότερες από 100 προτάσεις έχει δεχθεί ο Καραμανλής για τη στελέχωση τουευρωψηφοδελτίου

Δεν θέλει ο Μαρκεζίνης

Χωρίς τον σερ Βασίλη Μαρκεζίνη, ένα πρόσωπο με ισχυρή παρουσία στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, τελικά θα είναι το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Παρά την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών ότι ο ακαδημαϊκός δάσκαλος και συγγραφέας είναι ο επικρατέστερος για επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη λένε ότι δεν έχει γίνει πρόταση στον κ. Μαρκεζίνη, γιατί από όσο είναι σε θέση να γνωρίζουν στο Μαξίμου δεν θα ενδιέφερε τον ίδιο μια τέτοια πρόταση.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “