Ο Καραμανλής ποντάρει τώρα στην πόλωση

Γραμμή για κουκούλωμα των σκανδάλων έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός ανοίγοντας ουσιαστικά από την Καστοριά την αυλαία της προεκλογικής περιόδου. Ο Κ. Καραμανλής επιτέθηκε μετωπικά στον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ άνοιξε ομπρέλα προστασίας πάνω από τον εισαγγελέα Γ. Σανιδά, ο οποίοςβρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα.

Σε Μαξίμου και Ρηγίλλης ευελπιστούν ότι μέσα από την πόλωση θα αυξηθεί η συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων και θα αναδειχθεί το δίλημμα «Καραμανλής ή Παπανδρέου», στο οποίο θα επιθυμούσαν οι επιτελείς της Ν.Δ. να επικεντρωθεί η προεκλογική αντιπαράθεση με στόχο το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιουνίου να μην ξεπεράσει τις 3,5 μονάδες. Παράλληλα, το Μαξίμου επιχειρεί μέσω της Ζίμενς να ρίξει σκιές στο περιβάλλον Παπανδρέου- είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν «διαρροές» με τις οποίες επιχειρείται να προαναγγελθεί εμπλοκή στην υπόθεση ενός προσώπου, για το οποίο στελέχη της Ν.Δ. επιμένουν ότι διατηρεί φιλική σχέση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Παρά την κατηγορηματική διατύπωση του Πρωθυπουργού, χθες από την Καστοριά ότι «δεν έχει να συμψηφίσει τίποτε», στην πραγματικότητα το στίγμα που εξέπεμψε ήταν το ακριβώς αντίθετο. Με σημαία την υπόθεση της Ζίμενς, ο Πρωθυπουργός έστειλε στο ΠΑΣΟΚ μήνυμα για συμψηφισμό, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να ξεφύγει η κυβέρνηση από το πολιτικό τέλμα στο οποίο την έχουν βυθίσει οι σκανδαλώδεις υποθέσεις των άγονων γραμμών και του Βατοπεδίου.

Παράλληλα ο κ. Καραμανλής ουσιαστικά προανήγγειλε το κουκούλωμα των γαλάζιων σκανδάλων, διαμηνύοντας ότι «δεν θα επιτρέψει να χυθεί πολιτικό αίμα». Μετέθεσε στο ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για το βαρύ πολιτικό κλίμα και, «φωτογραφίζοντας» την υπόθεση της Ζίμενς υποστήριξε ότι «το μόνο μέλημα της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα του τόπου…». Ωστόσο την ίδια ώρα στην Αθήνα τα στελέχη του μιλούσαν διαρκώς για τις καυτές αποκαλύψεις που κρύβει ο φάκελος της Ζίμενς.

Το ΠΑΣΟΚ 
Η ομιλία του Πρωθυπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ. «Ο Πρωθυπουργός έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα» είπε με έμφαση ο Γ. Παπακωσταντίνου και πρόσθεσε: «Επανάλαβε την προσφιλή του έκφραση περί κυβερνήσεων του χθες. Επικεφαλής όμως της κυβέρνησης του χθες είναι ο ίδιος». Σκληρή γλώσσα εναντίον του Γ. Σανιδά χρησιμοποίησε και ο Γ. Καρατζαφέρης λέγοντας ότι σύντομα θα καθήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Επιτελικά κομματικά στελέχη υποστήριζαν ότι με τη χθεσινή παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός «έστειλε σαφές μήνυμα πως η κυβερνητική πλειοψηφία δεν πρόκειται

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

έστειλε στο ΠΑΣΟΚ μήνυμα για συμψηφισμό, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει η κυβέρνηση από το πολιτικό τέλμα

να ενισχύσει το κλίμα σκανδαλολογίας που συντηρεί το ΠΑΣΟΚ» και εκτιμούσαν ότι έκλεισε, σχεδόν κατηγορηματικά, και το ενδεχόμενο να προσφύγει η κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές, υπό το βάρος των σκανδάλων και των πιέσεων της αντιπολίτευσης. Επί της ουσίας, το μήνυμα είναι ότιμε εξαίρεση την υπόθεση της Ζίμενς- η Ν.Δ. θα ταχθεί εναντίον κάθε αιτήματος στη Βουλή για έρευνα των γαλάζιων σκανδάλων. Είναι προφανές, όπως παραδέχονταν οι ίδιες πηγές, ότι η παρέμβαση Καραμανλή έγινε με αφορμή και την ψηφοφορία στην Προανακριτική Επιτροπή για την παραπομπή ή όχι του πρώην υπουργού Αρ. Παυλίδη.

«Επιτέλους πια, έως εδώ! Δεν μπορεί να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ τη χώρα σε Κολοσσαίο…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε με έμφαση: «Ας ψάξει, λοιπόν, στο παρελθόν του… Ας μην προσποιείται το ΠΑΣΟΚ τον κήρυκα της διαφάνειας. Δεν είναι αμέτοχο ευθυνών, ούτε για τις υποθέσεις που έρχονται από το χτες, ούτε για τη συγκάλυψή τους στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ… Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την ανευθυνότητα μιας ηγεσίας, που εγκλωβίστηκε στην παραπολιτική και έβαλε στο περιθώριο την πραγματική πολιτική».

Στέλνουν 24 κλήσεις για απολογίες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα 

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑαπολογιών μπαίνουν τις επόμενες μέρες οι κατηγορούμενοι που ενεπλάκησαν στο… ταξίδι του γαλάζιου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερτιμολογημένο είχε καταλήξει σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εφέτης- ειδικός ανακριτής Γιώργος Λέκκας συντάσσει τα κατηγορητήρια και αναμένεται- πιθανότατα και εντός της εβδομάδας- να στείλει τις πρώτες κλήσεις προς απολογία στους περίπου 24 εμπλεκομένους για την επίμαχη συναλλαγή.

Η ποινική δίωξη, που θα προσωποποιηθεί κατά περίπτωση, περιλαμβάνει βαρύτατα κακουργήματα όπως απάτη με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και συμμετοχή σε συμμορία και φοροδιαφυγή.

Από το ανακριτικό γραφείο αναμένεται να περάσουν οι πρώην διοικήσεις των τεσσάρων ταμείων όπου έφτασε το «κρυφό ομόλογο» των 280 εκατομμυρίων ευρώ (ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΣΕΥΠ, ΤΕΑΥΠΕ), οι υπεύθυνοι της χρηματιστηριακής εταιρείας Ακρόπολις Γιώργος Αποστολίδη, Σοφοκλής και Θεόδωρος Πρινιωτάκης και οι νόμιμοι εκπρόσωποι της Νorth Αsset Μanagment (ΝΑΜ) Γ. Παπαμαρκάκης, της JΡ Μorgan Χ. Αδαμόπουλος και Μ. Σαββίδης και της γερμανικής τράπεζας ΗypoVereinsbank, οι οποίοι είχαν εξεταστεί και στο πρώτο στάδιο της έρευνας που διενήργησαν οι εισαγγελείς εφετών Αντ. Λιόγας και Γρ.

Πεπόνης.

Καθοριστική για τις μετέπειτα δικαστικές εξελίξεις θα είναι – όπως εκτιμούν νομικοί- η κρίση του εισαγγελέα εφετών κ. Αντ. Λιόγα, ο οποίος μελετά την πρώτη δικογραφία των ομολόγων που έχει ήδη ολοκληρωθεί και αφορά το Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), για την οποία έχουν ήδη απολογηθεί μέλη της πρώην διοίκησης, αλλά και υπεύθυνοι της χρηματιστηριακής εταιρείας Μarfin.

Και αυτό γιατί ο εισαγγελικός λειτουργός θα αποφασίσει αν οι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν απευθείας στο εδώλιο, με βάση τον νόμο για τη διαφθορά των δημοσίων υπαλλήλων, όπως συνέβη και στην υπόθεση των γαλάζιων κουμπάρων.

Μετατίθεται η ψηφοφορία για την παραπομπή του πρώην υπουργού
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Νταλιάνη 

ΓΙΑ «ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ» στον λογαριασμό του αδελφού του πρώην υπουργού Αιγαίου, Αναστάσιου Παυλίδη, μιλούν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για κωλυσιεργία.

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Τραπέζης της Ελλάδος για τους λογαριασμούς Παυλίδη και Μανούση θα δοθεί σήμερα στα κόμματα (αντί για χθες). Η εξέλιξη αυτή μεταθέτει τη μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού είτε για την ερχόμενη Πέμπτη είτε την επόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με βουλευτές που μετέχουν στην ειδική επιτροπή της Βουλής και έχουν επεξεργαστεί τα στοιχεία των λογαριασμών τόσο του πρώην υπουργού Αιγαίου όσο και του αδελφού του, «εάν και οι εμπειρογνώμονες του κ. Γ. Προβόπουλου επιβεβαιώσουν τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει κι εμείς, τότε είναι πολύ πιθανό να καταρρεύσουν όλοι οι ισχυρισμοί του πρώην υπουργού»! Ο επίμαχος λογαριασμός βρίσκεται στο μικροσκόπιο καθώς όπως υποστήριξε ο κ. Αριστοτέλης Παυλίδης ο αδελφός του έδωσε το δάνειο-δώρο στην ανιψιά του για να αγοράσει το σπίτι στο Νέο Ψυχικό. Πρόκειται για τον λογαριασμό που διατηρεί στην Εθνική Τράπεζα στο παράρτημα της Βουλής.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης με γνώση της διαδικασίας, χθες, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρχει και στο πόρισμα της Επιτροπής Προβόπουλου το στοιχείο με τις περίεργες κινήσεις που εντόπισαν σε ορισμένους λογαριασμούς. Γι΄ αυτόν τον λόγο, όπως έλεγαν, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να δει πώς θα χειριστεί από εδώ και μπρος την υπόθεση. Ενδεχομένως επίσης τα στοιχεία αυτά να αλλάξουν και τα πορίσματα που είχαν ήδη αρχίσει να συντάσσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αφού η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής μετατέθηκε για σήμερα στις 6 το απόγευμα. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν και εμπειρογνώμονες της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ από τα στοιχεία της προανάκρισης εκτός από το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβιασμό στοιχειοθετούνται ακόμα και τα αδικήματα της απιστίας κατά του Δημοσίου, της παράβασης καθήκοντος και της παθητικής δωροδοκίας, για τα οποία και θα ζητηθεί η παραπομπή του κ. Παυλίδη στο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο αφού διενεργήσει κύρια ανάκριση θα αποφασίσει για την παραπομπή ή μη στο Ειδικό Δικαστήριο.

Δίνουν αποδείξεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Σίλα Αλεξίου 

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗπερνούν τα στελέχη των δημοσίων υπηρεσιών που βλέπουν να πληρώνουν το μάρμαρο για τις ανταλλαγές των ακινήτων φιλέτων με το… νερό της λίμνης Βιστωνίδας, παρά το γεγονός ότι απέδειξαν εγγράφως πως εκτελούσαν κυβερνητικές εντολές. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι συνήγοροί τους προσανατολίζονται να επαναφέρουν το αίτημα της αποστολής της δικογραφίας στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των υπουργών που ενεπλάκησαν, καθώς το επιχείρημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία για τους υπουργούς στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας διαψεύδεται από το περιεχόμενο της δικογραφίας.

Το σχετικό αίτημα θα υποβληθεί είτε στην Ολομέλεια Εφετών, εφόσον συγκληθεί για την ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή, είτε στον ανακριτή που θα αναλάβει την κυρία ανάκριση, δεδομένου ότι η πλειονότητα των υπόπτων που εξετάστηκαν από τους εισαγγελείς προσκόμισαν έγγραφα ικανά να στοιχειοθετήσουν την εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών στις ανίερες ανταλλαγές.

Μεταξύ των εγγράφων που έχουν κατατεθεί, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν εκείνα που προσκόμισαν η κ. Σταματίνα Μαντέλη, τότε προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι Κ. Γκράτσιος και Π. Παπαγεωργίου, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της ΚΕΔ αντίστοιχα.

Το έγγραφο της κ. Μαντέλη αφορά επιστολή του μοναχού Αρσένιου προς τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγ. Μπασιάκο, με την οποία τον ενημερώνει ότι η απόφαση για τις ανταλλαγές έχει ληφθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, γεγονός που εγγυάται την επιτυχία της υλοποίησης χωρίς καθυστέρηση. Η εν λόγω επιστολή διαβιβάστηκε στην κ. Μαντέλη από τον κ. Μπασιάκο με την υπόδειξη να ενεργήσει τα νόμιμα, ενώ σύμφωνα με το απολογητικό της υπόμνημα ο υπουργός τής ζήτησε προφορικά να διεκπεραιώσει τις ανταλλαγές χωρίς να ενημερωθεί κανένας συνάδελφός της.

Όσον αφορά το έγγραφο φωτιά που κατέθεσαν οι κ. Γκράτσιος και Παπαγεωργίου, αυτό περιλαμβάνει τον κατάλογο με τα διαθέσιμα προς ανταλλαγή με τη Μονή Βατοπεδίου ακίνητα, ο οποίος απεστάλη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην ΚΕΔ. Το ενδιαφέρον συνίσταται στο ότι το έγγραφο αυτό έχει σταλεί στο υπουργείο από το φαξ της Μονής και ουδείς μπήκε στον κόπο να καλύψει τον αριθμό προτού το προωθήσει στην αρμόδια υπηρεσία.

«Γραμμή» για την απαλλαγή Παυλίδη και μπλόκο σε όλες τις εξεταστικές

ΜΕ ΒΑΣΗτη «γραμμή» που χάραξε ο Πρωθυπουργός, κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν χθες ότι η Ν.Δ. θα κινηθεί υπέρ της απαλλαγής του κ. Παυλίδη για την υπόθεση Μανούση, ενώ θα απορρίψει και το αίτημα να συσταθεί νέα Προανακριτική επιτροπή για τη δεύτερη δικογραφία που έχει διαβιβασθεί στη Βουλή εις βάρος του πρώην υπουργού (για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Τήλου). Στην περίπτωση αυτή, η Ν.Δ. θα παραμείνει στην ψηφοφορία και θα ψηφίσει «κατά συνείδηση», καθώς η Βουλή ενεργοποιείται ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, αλλά υπογείως θα δοθεί εντολή στους γαλάζιους βουλευτές να καταψηφίσουν το αίτημα για Προανακριτική.

Επίσης, με αποχή από τη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία θα μπλοκάρει εκ νέου κάθε πρόταση για Προανακριτική, προκειμένου να διερευνηθεί το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Η υπόθεση της Ζίμενς, για την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής (όπως και για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και την εξαγορά της «Γερμανός»), είναι η μόνη για την οποία η Ν.Δ. θα επιδιώξει την έρευνα της Βουλής, αλλά «αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι απολογίες των μη πολιτικών προσώπων στην τακτική δικαιοσύνη και διαβιβασθεί σχετικός φάκελος στη Βουλή», όπως τόνιζαν επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης.

«Η ελληνική κοινωνία έχει πλέον κρίνει την κυβέρνηση Καραμανλή»
ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος ΛΟΝΔΙΝΟ

ΜΕ ΜΙΑ ΟΜΙΛΙΑστο φημισμένο Λόντον Σκουλ οφ Εκονόμικς, ολοκληρώνει απόψε ο Γιώργος Παπανδρέου, μια ακόμη επιτυχημένη διεθνή παρουσία που έρχεται να επιβεβαιώσει τη διεθνή αναγνώριση του αρχηγού τη αξιωματικής αντιπολίτευσης και των δυνατοτήτων που έχει να αποκαταστήσει διεθνώς το κύρος της χώρας. Ο κ. Παπανδρέου που εμφανίζεται πλέον πεπεισμένος ότι «η Νέα Δημοκρατία μετράει αντίστροφα», θεωρεί ότι οι κινήσεις που κάνει διεθνώς, ουσιαστικά προετοιμάζουν το έδαφος για την ώρα που θα κληθεί το ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει. «Η Δεξιά έχει ημερομηνία λήξης», είπε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας με τους δημοσιογράφους, ενώ απέδωσε την ένταση στην πολιτική ζωή της χώρας, στο γεγονός ότι η κυβέρνηση «είναι σε δυσαρμονία και σε κόντρα με την πραγματικότητα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά και το δηλώνει στους συνεργάτες του ότι «η ελληνική κοινωνία έχει πλέον κρίνει τον κύριο Καραμανλή και την κυβέρνησή του και τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει την κρίση αυτή». Όπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες του, ο κ. Παπανδρέου είναι πλέον «έτοιμος για όλα και αποφασισμένος» και εξηγούν ότι γνωρίζει πολύ καλά πως «όλα τα σενάρια για εκλογές είναι ανοιχτά, άρα σε περίπου δύο μήνες μπορεί να κληθεί να αναλάβει τις τύχες της χώρας». Κατά τις ίδιες πηγές ο κ. Παπανδρέου «έχει επεξεργαστεί ακόμη και λεπτομέρειες»- ορισμένων βασικών ονομάτων περιλαμβανομένων- για το ενδεχόμενο να αναλάβει τις τύχες της χώρας τόσο σύντομα, που σημαίνει ότι θεωρεί πως ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν είναι απλά εφικτός, είναι ορατός.

Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ εξετάζει όλες τις παραμέτρους προκειμένου να αναγκαστεί τελικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς να στείλει στη Βουλή τον φάκελο για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Όπως έγινε γνωστό, ακόμη κι αν ο κ. Σανιδάς εμμείνει τελικά στην άρνησή του να αποστείλει τον φάκελο, υπάρχει διαδικασία η οποία προβλέπεται από το Σύνταγμα και αναφέρει ότι αν η Βουλή απαιτήσει ως έχουσα νόμιμο συμφέρον τη διαβίβαση του φακέλου, σύμφωνα με το άρθρο 247 του ΚΠΔ ο εισαγγελέας δεν μπορεί να αρνηθεί.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο προγραμματισμός που έχει γίνει αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να προκαλέσει μια ψηφοφορία ανά δεκαήμερο στη Βουλή για τα σκάνδαλα, έτσι ώστε η κυβέρνηση Καραμανλή να βρεθεί αναγκασμένη να καταμετράει τις δυνάμεις της μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου ή να επιλέγει την επώδυνη πολιτικά αποχώρηση από τις ψηφοφορίες. Η πρώτη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί μάλλον την προσεχή Πέμπτη για την υπόθεση Παυλίδη και θα ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες για την πρόταση του ΠΑΣΟκ για Προανακριτική στο σκάνδαλο της Μόνης Βατοπεδίου, η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής για το σκάνδαλο της Ζίμενς και η πρόταση για τη σύσταση νέας Προανακριτικής για τον Παυλίδη σχετικά με τον δεύτερο φάκελο για τις άγονες γραμμές που έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “