«Δεν είναι λύση οι διπλές εκλογές»

Αυστηρές ποινές σε όσους επιχειρηματίες εκμεταλλευθούν την κρίση εις βάρος των εργαζομένων, προαναγγέλλει με τη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» η κ. Φάνη Πετραλιά και τονίζει με έμφαση ότι «η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημα».

Η υπουργός Απασχόλησης είναι ίσως από τα λίγα κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. που ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον της χώρας και της παράταξής τους. Δεν πιστεύει ότι τα σκάνδαλα θα φέρουν πρόωρες εκλογές, εκτιμά ότι το πρόβλημα της ανεργίας θα αντιμετωπισθεί, το Ασφαλιστικό βρίσκεται σε καλό δρόμο, ο τουρισμός θα αντέξει, ενώ η χώρα συνολικά θα έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες από τη διεθνή κρίση.

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ

Θα ήταν λάθος ναπροτρέχουμε ναβγάζουμε συμπεράσματα και πορίσματα, και πολύπερισσότερο, νασυσχετίζουμε τοζήτημα με την πορεία των πολιτικώνεξελίξεων (…). Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα.Όλα στο φως της ημέρας. Και όπου υπάρχουνευθύνες, θααποδοθούν

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Δεν πιστεύουμε ότιη ελαστικοποίησητων εργασιακώνσχέσεων είναι η απάντηση στα προβλήματα που ανακύπτουν από τη διεθνή οικονομική κρίση. Η οικονομική ανάκαμψη είναι ευθέωςσυνυφασμένη με τη στήριξη της απασχόλησης

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Νίκος Οικονόμου 
Ως πρώην υπουργός Τουρισμού, εκτιμάτε ότι η φετινή μείωση θα ξεπεράσει το 20%;

Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύει ότι η χώρα μας μπορεί να έχει αναλογικά τις μικρότερες συνέπειες. Ο τουρισμός ήταν και παραμένει ένας δυναμικός παραγωγικός τομέας της χώρας μας. Εκτιμώ ότι έχει μεγάλα αποθέματα αντοχής. Βεβαίως, σήμερα συμπιέζεται από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, όμως είμαι αισιόδοξη ότι στο τέλος θα έχει το μικρότερο δυνατό κόστος. Ως υπουργός Απασχόλησης ανακοίνωσα πριν από μέρες συγκεκριμένες δράσεις για τον τουριστικό τομέα και για τους εργαζομένους σ΄ αυτόν. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο υλοποιεί προγράμματα κατάρτισης για 3.500 πολίτες, συνολικού προϋπολογισμού 45.000.000 ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν από τα προγράμματα αυτά υποχρεούνται να απορροφούν το 30% των καταρτιζομένων. Παράλληλα, ενθαρρύνουμε νέες προσλήψεις μετατρέποντας το εποχικό επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2009 θα απασχολήσουν ίδιο αριθμό εποχικού προσωπικού με πέρυσι, θα λάβουν επιχορήγηση ισόποση του επιδόματος ανεργίας, για κάθε άνεργο που θα απασχολήσουν. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις νέες προσλήψεις είναι της τάξης των 50.000.000 ευρώ και θα καλύπτει 50.000 θέσεις εργασίας. Επίσης για την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας αυξάνουμε κατά 44% τα δελτία κοινωνικού τουρισμού. Το συνολικό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ανέρχεται στο ποσό των 78.000.000 ευρώ, από το οποίο θα ωφεληθούν 750.000 συμπολίτες μας. Θεόδωρος Παπάς 
Κυρία υπουργέ, εάν ο κ. Παυλίδης παραπεμφθεί και δεν παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα, μπορεί η κυβέρνησή σας να παραμείνει στην εξουσία;

Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να αφήσουμε την παραμικρή αμφιβολία, το οποιοδήποτε ερωτηματικό, ακόμη και την υποψία ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ρίξει άπλετο φως σε όλες εκείνες τις υποθέσεις που συνδέονται με ζητήματα ήθους και πολιτικής ηθικής. Η διαδικασία της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής δρομολογήθηκε με δική μας πρωτοβουλία. Η πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύει την πρόθεσή μας να αποσαφηνιστεί πλήρως η συγκεκριμένη υπόθεση. Ως εκ τούτου θα ήταν λάθος να προτρέχουμε να βγάζουμε συμπεράσματα και πορίσματα, και πολύ περισσότερο, να συσχετίζουμε το ζήτημα με την πορεία των πολιτικών εξελίξεων.

Γεώργιος Απέργης 
Δεν είναι όμως μόνο ο κ. Παυλίδης, έχετε και τον εφιάλτη του Βατοπεδίου που επιστρέφει κάθε τρεις και λίγο. Μήπως λοιπόν πρέπει να τολμήσει ο κ. Καραμανλής διπλές εκλογές τον Ιούνιο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο;

Η λύση δεν είναι οι διπλές εκλογές. Η χώρα και πρωτίστως η οικονομία δεν έχουν την πολυτέλεια μιας εκλογικής διαδικασίας. Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις τρέχουν. Η Ελλάδα οφείλει να έχει στραμμένο το βλέμμα της σ΄ αυτές, αναπροσαρμόζοντας τις πολιτικές της με μοναδικό κριτήριο την ελαχιστοποίηση των δυσμενών συνεπειών και επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Άλλωστε η θέση της κυβέρνησης είναι καθαρή, είναι σαφής, είναι κρυστάλλινη: δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Όλα στο φως της ημέρας. Και όπου υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν.

Δημήτρης Καραγεωργίου 
Τώρα, όπως έχουν έρθει τα πράγματα, με 5% έλλειμμα πρέπει να λάβετε πρόσθετα μέτρα. Πιστεύετε ότι η κοινωνία μπορεί να αντέξει νέους φόρους και νέες περικοπές δαπανών;

Έχουμε επίγνωση των ορίων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετα μέτρα.

Βέβαια, οι περικοπές των δημοσίων δαπανών σε μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της δικής μας Δημόσιας Διοίκησης είναι ένα ζήτημα που θα μπορούσε να διερευνήσει περαιτέρω η κυβέρνηση.

Ντίνα Νικολάου 
Σας ακούω να λέτε διαρκώς ότι διαφωνείτε με τις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις. Πολλές επιχειρήσεις όμως τις εφαρμόζουν στην πράξη και δεν είδαμε να τιμωρείται κανείς.

Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής και καθαρή. Δεν πιστεύουμε ότι η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων είναι η απάντηση στα προβλήματα που ανακύπτουν από τη διεθνή οικονομική κρίση. Η οικονομική ανάκαμψη είναι ευθέως συνυφασμένη με τη στήριξη της απασχόλησης. Αυτή είναι η αλφάβητος της πολιτικής οικονομίας. Όποιος δεν το κατανοεί αυτό, εθελοτυφλεί εσκεμμένα. Στηρίζουμε την απασχόληση, προστατεύουμε τις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις. Σε καμία περίπτωση δεν συναινούμε στη διατάραξή τους. Δεν δεχόμαστε καμία παρέκκλιση από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό, που έχει διαμορφωθεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, είναι σαφές και καταγράφει με ακρίβεια τις προϋποθέσεις εφαρμογής ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, σε όποιες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους. Για την πιστή εφαρμογή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου έχω δώσει αυστηρές οδηγίες στους Επιθεωρητές Εργασίας, ζητώντας τους να επιβλέπουν με την απαιτούμενη αυστηρότητα την υλοποίησή του.

Δεν θα επιτρέψω την παραμικρή παραβίασή του απ΄ όποιον νομίζει ότι μπορεί να εκμεταλλευθεί την κρίση εις βάρος των εργαζομένων.

Σταύρος Αποστόλου 
Αυτό το περίφημο επίδομα εργασίας που εξαγγείλατε, πότε θα εφαρμοστεί; Να υποθέσω λίγο πριν από τις εκλογές;

Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας είναι μια κυβερνητική απόφαση που ήδη υλοποιείται. Να σας υπενθυμίσω ότι για το ζήτημα αυτό ανακοίνωσα πριν από λίγες μέρες συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και συγκεκριμένο αριθμό ωφελούμενων ανέργων. Η αξιοποίηση αυτής της κυβερνητικής απόφασης τους παρέχει τη δυνατότητα εργασίας. Οι δράσεις που ανακοίνωσα δεν υπαγορεύονται από ευτελή κριτήρια ούτε από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες. Θα ήταν ευτελές να επιχειρήσουμε την προεκλογική αξιοποίηση της κρίσης, αγνοώντας τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Οι δράσεις μας για την ενίσχυση της απασχόλησης υπαγορεύονται από την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες και τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Υπαγορεύονται από την ανάγκη να στηρίξουμε τους εργαζομένους, αλλά και τους νέους και τις νέες της χώρας μας που βιώνουν με επώδυνο τρόπο τις παρενέργειες της κρίσης.

Ελευθέριος Γρηγοριάδης 
Οι ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό που κάνατε είναι αρκετές ή σύντομα θα αναγκασθείτε να πάρετε άλλα, πιο σκληρά μέτρα μετά τη λεηλασία που έγινε στα ασφαλιστικά ταμεία;

Το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που είχα την τιμή να καταθέσω στη Βουλή, αναμφίβολα συνιστά μια μεγάλη τομή για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι η μεταρρυθμιστική επαγγελία δεν είναι απλή διακήρυξη ούτε κενή περιεχομένου. Είναι μια σταθερή μας πολιτική επιλογή που δείχνει ότι δεν αναλάβαμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας για να διαχειριστούμε απλά και μόνο τα υπαρκτά και μεγάλα προβλήματα, αλλά για να δρομολογήσουμε αλλαγές και τομές. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση βρίσκεται αμέσως μετά την ψήφισή της από τη Βουλή σε μια σταθερή τροχιά υλοποίησης. Να σας υπενθυμίσω εδώ την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης, η οποία μετά την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου επέμενε ότι οι αλλαγές που θεσμοθετήσαμε, είναι ανεφάρμοστες και ότι στην πράξη η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα αυτοακυρωθεί. Η πραγματικότητα δείχνει ότι οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν.

Νατάσα Θεοχάρη 
Έχετε προϋπολογίσει η οικονομική κρίση πόσους ανέργους θα αφήσει πίσω της;

Η Ελλάδα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει δώσει με επιτυχία τη μάχη κατά της ανεργίας. Είναι γνωστά τα ποσοστά της ανεργίας που αποδεικνύουν ότι οι πολιτικές μας έχουν πιάσει τόπο. Ήταν αποτελεσματικές και εύστοχες. Πιστεύω πως αν όλοι μας- Πολιτεία, εργοδότες, εργαζόμενοι- δημιουργήσουμε από κοινού μέτωπο κατά της ανεργίας, μπορούμε να αποφύγουμε τις αυξητικές τάσεις. Μέχρι σήμερα έχουμε καταγράψει με ακρίβεια τις περιοχές εκείνες, αλλά και τους συγκεκριμένους τομείς που η ανεργία εμφανίζει σημάδια ανόδου. Σε συνεργασία με τις οργανώσεις των εργαζομένων, τα εργατικά κέντρα, τη ΓΣΕΕ, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις αυξητικές τάσεις, είτε με τη στήριξη των πολιτών που πλήττονται είτε με την υλοποίηση νέων εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης των εργαζομένων. Οι τομείς που, όπως ξέρετε, συμπιέζονται σημαντικά την περίοδο αυτή είναι ο κατασκευαστικός και του τουρισμού. Και για τους δυο τομείς έχουμε επεξεργαστεί και ήδη υλοποιούμε συγκεκριμένα προγράμματα υποστήριξής τους.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “