Σανίδα... σωτηρίας για Ν.Δ.

Σανίδα σωτηρίας έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην κυβέρνηση για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου με την απόφασή του να μη σταλεί η διαβόητη δικογραφία στη Βουλή. Παράλληλα οι αξιωματούχοι της Ν.Δ. απειλούν ανοιχτά τους βουλευτές τουκόμματος πως αν παραπέμψουν τον κ. Παυλίδη στο Ειδικό Δικαστήριο η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Τα επιτελεία του Μαξίμου και της Ρηγίλλης βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού καθώς επιχειρούν με κάθε τρόπο να κουκουλώσουν πριν από τις ευρωεκλογές τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη. Το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο από αυτά είναι το Βατοπέδιο γιατί- όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις- έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στην κυβέρνηση, ενώ η διατήρησή του στην κορυφή της επικαιρότητας εξοργίζει και αποσυσπειρώνει τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Με την απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά να βάλει στο ράφι την αμαρτωλή δικογραφία, η κυβέρνηση γλίτωσε από έναν νέο κύκλο διασυρμού κεντρικών στελεχών που θα πηγαινοέρχονταν καθημερινά στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής να απολογούνται για τα ακίνητα-φιλέτα του Ελληνικού Δημόσιου που κατάφερε να βάλει στο χέρι η Μονή. Η κυβέρνηση δεν κρύβει την ικανοποίησή της γι΄ αυτή την εξέλιξη, παρότι η απόφαση Σανιδά προκάλεσε σάλο στον νομικό κόσμο και την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση της πρώην προέδρου της Βουλής κ. Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, η οποία είπε: «Δεν νομίζω ότι είναι ευτυχής η περίοδος που διανύουμε. Καθόλου. Το Βατοπέδι έχει προεκτάσεις και πολιτικές και οικονομικές».

Με κάθε βουλευτή χωριστά 
Πάντως, τουλάχιστον τα κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν μόνο τη δύσκολη υπόθεση Παυλίδη. Μιλούν με κάθε βουλευτή χωριστά σε μια προσπάθεια να πείσουν τους «υπόπτους» πως εάν παραπεμφθεί ο κ. Παυλίδης στο Ειδικό Δικαστήριο, το πιθανότερο είναι τον Ιούνιο να στηθούν διπλές κάλπες. «Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι βουλευτές μας θα δείξουν υπευθυνότητα» έλεγε χθες κορυφαίος υπουργός, ενώ νωρίτερα ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Γ. Τραγάκης δήλωνε στο Μega ότι εάν παραπεμφθεί ο κ. Παυλίδης υπάρχει ζήτημα εκλογών. Παράλληλα βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. ρίχνουν πυρά ομαδόν κατά του κ. Παυλίδη και ζητούν να υποβάλει την παραίτησή του. Χθες πήραν τη σκυτάλη ο κ. Π. Ψωμιάδης και η βουλευτής κ. Φωτεινή Πιπιλή. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας επιμένει στη γραμμή που χάραξε από την πρώτη στιγμή. Λέει ότι είναι αθώος και δεν χαρίζει 35 χρόνια βουλευτικής θητείας στον κ. Μανούση.

Η Ν.Δ. με αυτή την ψηφοφορία θέ λει να πετύχει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και να μην παραπεμφθεί ο κ. Παυλίδης και ταυτόχρονα να καταδείξει στην κοινή γνώμη και στο πολιτικό σύστημα ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. είναι αποδεκατισμένη αλλά συμπαγής. «Η ψήφος για την παραπομπή του Παυλίδη έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν βουλευτές που θέλουν τώρα να γίνουν εκλογές και μάλιστα γι΄ αυτό τον λόγο. Δεν ανησυχούμε». Αυτό έλεγε κορυφαίο κομματικό στέλεχος σε πηγαδάκι βουλευτών, περισσότερο για να δημιουργήσει κλίμα και να κρύψει την αγωνία της ηγετικής ομάδας. Και αυτό γιατί όλοι ξέρουν ότι σε μια μυστική ψηφοφορία, μπορεί να συμβούν τα πάντα.

ΚΚΕ- ΣΥΡΙΖΑ 
Κατά των μεθοδεύσεων Σανιδά τάχθηκαν χθες ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Μετά την προκλητική παρέμβαση του Γ. Σανιδά υπέρ της εταιρείας Τζάμπο, όπου χαρακτήρισε έγκλημα τις εργατικές κινητοποιήσεις κατά των εκβιασμών και των απολύσεων, καθόλου δεν μας ξαφνιάζει η νέα παρέμβασή του για να μη σταλούν οι δικογραφίες στη Βουλή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου». Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος του βουλευτή του Νίκου Τσούκαλη μίλησε για «φάουλ» Σανιδά και ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια «για να τον ελέγξει και πειθαρχικά».

ΓΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗ

Η Ρηγίλλης απειλεί τους βουλευτές της με το ενδεχόμενο εκλογών ώστε να αποφύγει διαρροές στην ψηφοφορία για παραπομπή Παυλίδη

Νέα ψηφοφορία για Προανακριτική θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ.
Παπαχρήστος 

ΝΕΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑγια τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υπόθεση του πρώην υπουργού Αρ. Παυλίδη. Το ΠΑΣΟΚ θα υποβάλει το αίτημά του στο προεδρείο της Βουλής πιθανότατα την εβδομάδα μετά την Πρωτομαγιά, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει να παρατείνει τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της ανάθεσης των άγονων γραμμών. Στόχος είναι να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να λάβει ξεκάθαρη θέση για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε και επίσημα την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης προκειμένου να λάβει τα προβλεπόμενα μέτρα κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά για την παρέμβασή του στο έργο των εισαγγελέων που διερεύνησαν το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

«Συνταγματική εκτροπή» 
Το ΠΑΣΟΚ, που κάνει λόγο πλέον για συνταγματική εκτροπή προκειμένου να χαρακτηρίσει την «πρωτοβουλία» Σανιδά να αθωώσει εκ νέου τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, αποφάσισε χθες να πολεμήσει κατά της παραγραφής των σκανδάλων. Στη διάρκεια κλειστής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου αποφασίστηκε να εξευρεθεί τρόπος ώστε οι υποθέσεις που σήμερα κινδυνεύουν με παραγραφή να έρθουν στη Βουλή και μετά τις εθνικές εκλογές.

Το τελευταίο «όπλο» Καραμανλή

Κορυφαίοι υπουργοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο του κ. Αρ. Παυλίδη και υποστηρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση ο κ. Κ. Καραμανλής θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το τελευταίο δυνατό «όπλο» που διαθέτει για τη συγκυρία. Θα καλέσει δημοσίως τον κ. Παυλίδη να υποβάλει την παραίτησή του για το καλό της παράταξης και τηςχώρας, η οποία σε αυτή την κακή οικονομική περίοδο δεν έχει την «πολυτέλεια» των εκλογών

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “