Θηλιά για Ν.Δ. σκάνδαλα - έλλειμμα

Ο εφιάλτης του Βατοπεδίου επέστρεψε στη χειρότερη στιγμή για την κυβέρνηση. Την ώρα που η αγωνία για την ψηφοφορία της παραπομπής του Αριστοτέλη Παυλίδη στο Ειδικό Δικαστήριο έχει φθάσει στο ζενίθ, οι εισαγγελείς που ερεύνησαν το ιερό σκάνδαλο προσέκρουσαν σε ευθύνες υπουργών δίνοντας μια νέα δραματική τροπή στην πολύκροτη υπόθεση.

Και ενώ τα σκάνδαλα που έχουν αποσυσπειρώσει τη Ν.Δ. βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, σχεδόν 2 μήνες πριν από τις ευρωεκλογές αποκαλύπτεται ότι η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται συνεχώς. Με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να έχει ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ και το οικονομικό επιτελείο να είναι αναγκασμένο χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσει στη λήψη σκληρών μέτρων- ύψους 5 δισ. ευρώ- που θα προκαλέσουν νέα κοινωνική δυσφορία.

Έτσι, την ώρα αυτή η Ν.Δ. επιχειρεί με κάθε τρόπο να πείσει τους βουλευτές της να μη δώσουν τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση με την παραπομπή του κ. Αρ. Παυλίδη στο Ειδικό Δικαστήριο. Το επιχείρημα των αξιωματούχων προς τους βουλευτές είναι ένα και διατυπώνεται ως εξής: «Εάν παραπεμφθεί ο Παυλίδης, είναι πιθανό να πάμε σε εκλογές. Και εάν πάμε σε εκλογές τώρα, πιθανότατα θα τις χάσουμε και τουλάχιστον 50 από τους σημερινούς βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης θα μείνουν εκτός Βουλής- ένας από οποίους μπορεί να είσαι εσύ». Πάντως ο πρώην υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος μιλώντας χθες στον ΑΝΤ-1 είπε ότι είναι πιθανόν να γίνουν διπλές εκλογές τον Ιούνιο εάν ο κ. Παυλίδης παραπεμφθεί και δεν παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα».

Έτσι η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα είναι «ρουλέτα» και κανείς δεν ξέρει πού θα καθήσει η μπίλια. Παρά τις διαβεβαιώσεις προς τους κομματικούς αξιωματούχους του συνόλου των βουλευτών ότι δεν θα παραπέμψουν με την ψήφο τους τον κ. Παυλίδη, κανείς στο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης δεν εφησυχάζει. Κι αυτό γιατί υπάρχουν τουλάχιστον πέντε «ύποπτοι»- όπως τους αποκαλούν- βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. που είναι πολύ πιθανόν να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής. Η αγωνία στη Ρηγίλλης έγινε ακόμη μεγαλύτερη από χθες, οπότε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης είπε ορθά-κοφτά ότι ο ίδιος και οι βουλευτές του δεν θα γίνουν μαξιλάρι κανενός. «Ο κ. Παυλίδης είναι 35 χρόνια βουλευτής και τώρα κατηγορείται ως κλέφτης, εκβιαστής και μιζαδόρος. Πρέπει να πάει στον φυσικό δικαστή, να αποφανθεί τι είναι. Δεν μπορεί να το κουβαλάει σε όλη του τη ζωή αυτός, το παιδί του και τα εγγόνια του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Αlter πρότεινε να παραταθεί η λειτουργία της Βουλής μέχρι τον Οκτώβριο για να μην παραγραφούν τα σκάνδαλα και το κόμμα θα στηρίξει την κυβέρνηση μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επίθεση Τζίμα 
Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε στους κόλπους της Επιτροπής η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία προσωπική επίθεση κατά του πρώην υπουργού λέγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, πως κακώς κούναγε το χέρι του απειλητικά στους συναδέλφους του της πλειοψηφίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια, κακώς κράτησε τον κ. Ζαχαρίου στο γραφείο του και κακώς ανέφερε ψευδώς το τίμημα αγοράς του σπιτιού της κόρης του. Ο κ. Τζίμας μάλιστα φέρεται να είπε πως θα ήταν καλύτερα και για τον ίδιο να υποβάλει την παραίτησή του και μίλησε για ηθικό και πολιτικό θέμα.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Επιχειρεί με κάθε τρόπο να πείσει τους βουλευτές της να μη δώσουν τη χαριστική βολή με την παραπομπή του πρώην υπουργού

Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο

ΜΕΤΑτα νέα δεδομένα η κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει χρόνο στην υπόθεση Παυλίδη. Χθες για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Τάσος Νεράντζης έθεσε θέμα παράτασης των εργασιών της. Το «πρόσχημα», σύμφωνα με βουλευτές της αντιπολίτευσης, για την παράταση των εργασιών ήταν η ανακοίνωση του κ. Νεράντζη πως η Έκθεση των εμπειρογνωμόνων για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κ. Παυλίδη, του τότε διευθυντή του γραφείου του Π. Ζαχαρίου, της κόρης του, του εφοπλιστή Φώτη Μανούση και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση θα κατατεθεί στη Βουλή την Κυριακή το βράδυ. «Μπορούμε να συνεδριάσουμε και την Τρίτη και την Τετάρτη», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής, δήλωση η οποία προκάλεσε την έκπληξη των μελών της, καθώς «μέχρι σήμερα η Ν.Δ. έδειχνε πως ήθελε με κάθε τρόπο να προχωρήσει και να κλείσει πολύ γρήγορα το θέμα».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “