Με 5 μονάδες διαφορά, φεύγουν...

Τη βεβαιότητα ότι η Ν.Δ. δεν θα μπορεί να κυβερνήσει ούτε μία ημέρα την επομένη των ευρωεκλογών εάν η διαφορά με τοΠΑΣΟΚ ξεπεράσει τις 5 μονάδες εκφράζει ο Χρήστος Παπουτσής και τονίζει πως η κυβερνητική πλειοψηφία είτε διατηρήσει τους 151 βουλευτές είτε πέσει στους 150 είναι ουσιαστικά το ίδιο, διότι δεν διαθέτει πλέον πολιτική και ηθική υπεροχή.

Oκοινοβουλευτικός εκπρόσωπος προεξοφλεί τη νίκη του κόμματός του και υποστηρίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι ένας πολύ καλός Πρωθυπουργός. Όταν μάλιστα ερωτάται από αναγνώστες τι πραγματικά συμβαίνει με τα… πάρεδώσε στην ακτοπλοΐα, άπαντα με την εμπειρία τού πρώην υπουργού Ναυτιλίας ως εξής: «Η Ν.Δ. με σχέδιο και στόχευση ακύρωσε τις βασικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Κατήργησε τη Ρυθμιστική Αρχή των θαλασσίων ενδομεταφορών, επέτρεψε ξανά τα υπέργηρα πλοία, επέτρεψε μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια της οικονομικής θέσης, ακύρωσε στην πράξη το δίκτυο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που εξασφάλιζε συγκοινωνία για όλο τον χρόνο, επέτρεψε τις εναρμονισμένες πρακτικές στους διαγωνισμούς για τα δρομολόγια και μετέτρεψε τις ετήσιες συμβάσεις για τις άγονες γραμμές σε πολυετείς συμβάσεις. Το αποτέλεσμα, τα δρομολόγια να γίνουν γόνιμα για τους πλοιοκτήτες και τα νησιά όμηροι των πλοιοκτητών και των υπέργηρων πλοίων».

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ

«Όταν επανέλθει η σύγχρονη και καθ΄ όλα ευρωπαϊκή αντίληψητης λειτουργίας των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με όρους δημοσίου συμφέροντος, ταπράγματα θα αλλάξουν. Τότε μόνο θα μπει ένα τέλος στηναναρχία, την ανομία και την εκμετάλλευση των νησιωτών και των τουριστών»

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Σταυρούλα Χριστοπούλου 
Ταχθήκατε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου. Αισθάνεστε δικαιωμένος για την επιλογή σας εκείνη; Θεωρείτε ότι θα γίνει ένας καλός Πρωθυπουργός;

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι καλός Πρωθυπουργός. Θα είναι ο Πρωθυπουργός της νέας εποχής για την Ελλάδα. Εγγυάται τον σεβασμό του κράτους στον πολίτη, τη διαφάνεια, τον κοινωνικό έλεγχο, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Εγγυάται μια νέα πορεία για τη χώρα, με ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο των επιλογών μας. Με τον Γιώργο Παπανδρέου Πρωθυπουργό μπορούμε να εγγυηθούμε στη νέα γενιά αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες, δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, νέες μορφές ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.

Δέσποινα Γκλίνου 
Το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν έχει ταλαιπωρηθεί με τα σκάνδαλα. Γιατί να πιστέψουμε ότι τώρα έχετε αλλάξει;

Πρώτα απ΄ όλα γιατί στις ημέρες της Νέας Δημοκρατίας κατάλαβαν όλοι οι Έλληνες τι είναι στην πραγματικότητα σκάνδαλο. Κι όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, έχουμε περάσει μια μακρά περίοδο συζητήσεων και αποδοκιμασίας των λαθεμένων επιλογών και πρακτικών, της προσωπικής στάσης και συμπεριφοράς εκείνων που προκάλεσαν τον θυμό του κόσμου. Αλλά ας μην ξεχνάμε πως για ό,τι κατεκρίθη το ΠΑΣΟΚ, αφορούσε ελάχιστες περιπτώσεις στον τρόπο άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας. Δεν ήταν ο κανόνας. Αντίθετα, για το έργο μας, την προσφορά στη σύγχρονη Ελλάδα, σήμερα πλέον υπάρχει καθολική αναγνώριση. Και γι΄ αυτό είμαστε περήφανοι.

Μαρία Βλάχου 
Ευρωεκλογές 2009: πολιτική αναμέτρηση για την καταγραφή δυνάμεων ή για το μέλλον της χώρας;

Είναι βαθύτατα πολιτική αναμέτρηση για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ιδιαίτερα τώρα, σε μια εποχή έντονης αμφισβήτησης και προβληματισμού σχετικά με την προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ας μην ξεχνάμε ότι η οικονομική κρίση δεν δημιουργήθηκε μόνη της. Έχουν ευθύνη όσοι επέτρεψαν την ασυδοσία του κεφαλαίου, την αισχροκέρδεια χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας.

Βασίλης Γεωργίου 
Εάν η διαφορά του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. είναι πάνω από 5 μονάδες στις ευρωεκλογές, ο κ. Καραμανλής θα αναγκαστεί να κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο;

Σε αυτήν την περίπτωση, το ερώτημα είναι πώς θα κυβερνήσει ο κ. Καραμανλής έστω και μία ημέρα. Πάντως εμείς καλούμε τους πολίτες με την καθολική συμμετοχή τους και την ψήφο τους να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα ενάντια στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Άγγελος Χατζής 
Θα ρίξει τη Ν.Δ. η υπόθεση Παυλίδη;

Εκείνο που θα ρίξει τη Ν.Δ. είναι η πλήρης αδυναμία να κυβερνήσει τη χώρα. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων κάθε μέρα φέρνει περισσότερες δυσκολίες από την προηγούμενη, νέα αδιέξοδα και νέα προβλήματα. Με τη Ν.Δ. στέρεψε η ελπίδα για καλύτερες μέρες. Κι αυτό έχει παραγάγει πολιτικό αποτέλεσμα. Κατάρρευση της Ν.Δ. και βεβαιότητα νίκης για το ΠΑΣΟΚ.

Κώστας Αντωνόπουλος 
Τελικά θα παραπεμφθεί ή όχι ο Αριστοτέλης Παυλίδης στο Ειδικό Δικαστήριο; 

Θα εξαρτηθεί από τα πορίσματα της προκαταρκτικής έρευνας που γίνεται στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής.

Μαρία Κωσταβασίλη 
Στη Ν.Δ. λένε ότι μπορούν να κυβερνήσουν και με 150 βουλευτές. Γίνεται αυτό πολιτικά και ηθικά;

Είτε με 151 είτε με 150 βουλευτές, η ουσία είναι ότι έχουν πλέον χάσει την ηθική και πολιτική δύναμη που χρειάζεται μια παράταξη για να κυβερνήσει τη χώρα. Ιδιαίτερα τώρα, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, ανεργίας και ανέχειας για τους περισσότερους. Γιατί να τους εμπιστευθεί ο λαός, όταν βλέπουν παντού ανικανότητα, ερασιτεχνισμό, κομματισμό, διαφθορά και συνεχείς χαριστικές πράξεις υπέρ των ημετέρων;

Λυδία Κασιμάτη 
Αφού υπήρξατε υπουργός Ναυτιλίας, πείτε με ειλικρίνεια πόσο δύσκολο είναι να σταματήσει η ακτοπλοΐα μας να είναι όμηρος των εφοπλιστικών συμφερόντων;

Είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής αντίληψης, επιλογών και νοοτροπίας για όλους: την κυβέρνηση, τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, τους επιχειρηματίες και τις τοπικές κοινωνίες. Όσο κυριαρχεί η αντίληψη της Ν.Δ. ότι η ακτοπλοΐα είναι μια απελευθερωμένη αγορά, οι πρωταγωνιστές θα είναι οι ακτοπλόοι και οι νησιώτες θα είναι δέσμιοι των οικονομικών συμφερόντων. Όταν επανέλθει η σύγχρονη και καθ΄ όλα ευρωπαϊκή αντίληψη της λειτουργίας των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με όρους δημοσίου συμφέροντος, τα πράγματα θα αλλάξουν. Τότε μόνο θα μπει ένα τέλος στην αναρχία, την ανομία και την εκμετάλλευση των νησιωτών και των τουριστών. Εμείς έχουμε παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και μια δέσμη μέτρων που εγγυώνται τη συνοχή και την ενότητα του ελλαδικού χώρου, την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών των νησιών, ένα πλαίσιο με σταθερούς κανόνες υγιούς ανταγωνισμού για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες με ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Άγγελος ΜπέσηςΠαρακολουθούμε την κυβέρνηση να εκποιεί με πρόγραμμα τους δημόσιους, συχνά κερδοφόρους οργανισμούς, με το πρόσχημα ότι τον δρόμο τον άνοιξε το ΠΑΣΟΚ. Εσείς, αν αναλάβετε, θα συνεχίσετε τον ίδιο δρόμο;

Η Ν.Δ. έχει βάλει ένα τεράστιο «ΠΩΛΕΙΤΑΙ» σε κάθε δημόσιο οργανισμό της χώρας. Κι ας αναγνωρίστηκε παντού, σε όλο τον κόσμο, ο ρόλος του σύγχρονου κράτους, η αξία της ρύθμισης και της εποπτείας των αγορών. Η Ν.Δ. ουδέποτε θέλησε να αποδεχθεί ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο για την απελευθέρωση των αγορών βασίζεται στον σεβασμό των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού και στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Προϋποθέσεις αλληλοτροφοδοτούμενες που λειτουργούν για την αποτροπή των μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών καταστάσεων. Η απελευθέρωση δεν ταυτίζεται με την ιδιωτικοποίηση. Πάντα υπάρχει χώρος για τη λειτουργία οργανισμών του Δημοσίου στην αγορά, αρκεί να τηρούν ισότιμα τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού. Σε αυτό το καθαρά ευρωπαϊκό πλαίσιο, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει με κάθε πρόσφορο μέσο και σε όλους τους τομείς τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Γιάννης Παππάς 
Πώς μπορεί ένας νέος να πιστέψει στην αξία της πολιτικής δράσης και του κοινοβουλευτισμού,όταν βλέπει συνεχώς ρεμούλες, σκάνδαλα, καταχρήσεις και κουκουλώματα στην πολιτική και ανεργία, ανέχεια και συνεχή προβλήματα στην καθημερινότητά του;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ούτε στη ζωή ούτε στις οικογένειές μας ούτε φυσικά στην πολιτική. Γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία το αξιακό πλαίσιο, οι ιδεολογικές αναφορές και οι στόχοι της πολιτικής δράσης των κομμάτων. Και μιλώ για κόμματα, γιατί συνεχίζω να πιστεύω στην αξία της οργανωμένης πολιτικής δράσης, της ουσιαστικής σχέσης με τους πολίτες, της συλλογικής προσπάθειας για τη δημοκρατία και την πρόοδο. Αλίμονο εάν οι νέοι σήμερα αντί να συμμετάσχουν, να διεκδικούν, να σχεδιάζουν την κοινωνία του μέλλοντος παραδοθούν στην αδράνεια, στην απόρριψη των πάντων, στην ατομική επιδίωξη με όλα τα μέσα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “