Ψάχνει σωτήρα στο ευρωψηφοδέλτιο

Ένα δυνατό πρόσωπο με μεγάλη κοινωνική επιφάνεια που θα προκαλέσει αίσθηση ώστε να φύγουν οι προβολείς από τα σκάνδαλα αναζητά επειγόντως ο Κώστας Καραμανλής. 

Το πρόσωπο αυτό θα τοποθετηθεί επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο, το οποίο το Μαξίμου σχεδιάζει να ανακοινώσει αμέσως μετά το Πάσχα.

Η προσπάθεια για την ανεύρεση του «σωτήρα» έχει αρχίσει εδώ και έναν μήνα, αλλά μέχρι τώρα τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. Σε ρόλο κεφαλοκυνηγών είναι τέσσερα ιστορικά στελέχη του κόμματος. Ο Γιώργος Σουφλιάς, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά έχουν αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να ανακαλύψουν το πρόσωπο-κλειδί που θα ηγηθεί της δύσκολης μάχης της 7ης Ιουνίου με στόχο να κλείσει όσο το δυνατόν η ψαλίδα Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ. Πρωτοφανής παραλυσία. 
Ο κ. Κ. Καραμανλής αναζητεί τρόπο να βγει από τη δίνη στην οποία έχει περιέλθει ο ίδιος και το κόμμα του. 

Τα μηνύματα που φθάνουν καθημερινά στο γραφείο του στο Μαξίμου, σε συνδυασμό με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, δημιουργούν εφιαλτική ατμόσφαιρα. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πρωτοφανή παραλυσία. 

Το νομοθετικό έργο έχει παγώσει, ενώ οι αξιωματούχοι όλων των βαθμίδων, από υπουργούς μέχρι οι επικεφαλής μικρών οργανισμών, αποφεύγουν να πάρουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία. «Οι φάκελοι έχουν πιάσει σκόνη πάνω στα γραφεία τους. Δεν κάνει κανείς τίποτε. Όλοι είναι με το ένα πόδι στην εκλογική τους περιφέρεια και με το άλλο στην Αθήνα», λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος και προσθέτει: «Αλλά και όταν είναι στο γραφείο τους, ασχολούνται νυχθημερόν με ρουσφέτια των ψηφοφόρων τους». 

Χιονοστιβάδα τα σκάνδαλα.

Είναι προφανές ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μιας αιφνιδιαστικής προσφυγής στις κάλπες. Και αυτό- όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές- είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο κ. Κ. Καραμανλής να το αποτρέψει. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού διαρρέουν καθημερινά- αυτό συνέβη και χθες στο Παρίσι- ότι «όσοι μιλούν για εκλογές αυτή την ώρα δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λόγω της πρωτοφανούς διεθνούς οικονομικής κρίσης». Οι εξορκισμοί όμως του κ. Κ. Καραμανλή για την οικονομική κρίση δεν έχουν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Και αυτό, γιατί τα σκάνδαλα παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, με κορυφαίο γεγονός την τελευταία περίοδο την υπόθεση Παυλίδη, η οποία δεν φαίνεται να πέφτει στα μαλακά όπως πολλοί στη Ν.Δ. ήλπιζαν. Ο νέος φάκελος της δικογραφίας, που έφθασε στη Βουλή από τη Ρόδο, θα ρίξει λάδι στη φωτιά και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν ο πρώην υπουργός θα παραπεμφθεί τελικά ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο. «Τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ, διότι εάν ο Τέλης παραπεμφθεί σε δίκη και δεν παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, είναι αδύνατο να παραμείνουμε στην εξουσία με 150 βουλευτές, και ας λένε οι συνταγματολόγοι ότι αυτό είναι εφικτό», λέει κορυφαίος υπουργός.

Σε ρόλο κεφαλοκυνηγών τέσσερα ιστορικά στελέχη του κόμματος: 
Σουφλιάς, Μπακογιάννη, Παυλόπουλος και Μεϊμαράκης

Εισέπραξε «όχι» από Γιαννάκου και Αβραμόπουλο 

Το πρώτο «όχι» για το ευρωψηφοδέλτιο το Μέγαρο Μαξίμου το εισέπραξε από τη Μαριέττα Γιαννάκου. Η πρώην υπουργός- η δημοτικότητα της οποίας έχει ανέβει κατακόρυφαδιαθέτει μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία και αρκετοί εισηγήθηκαν στον κ. Καραμανλή ότι θα μπορούσε να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου. Η κ. Γιαννάκου όμως απάντησε «όχι» και ετοιμάζει πυρετωδώς την κάθοδό της στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών. Ενημέρωσε μάλιστα για τα σχέδιά της και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντηση που είχαν πριν από λίγες ημέρες. Κάποιοι στη Ν.Δ. έριξαν στο τραπέζι για επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, πολύ δημοφιλούς στέλεχος της Ν.Δ. 

με ηγετικές φιλοδοξίες και κοινωνική δυναμική. Το περιβάλλον του υπουργού Υγείας όμως εξέπεμψε αμέσως αρνητικό μήνυμα και το θέμα δεν συζητήθηκε ποτέ. 

Στο τραπέζι έχουν πέσει και ονόματα για τα νέα πρόσωπα που θα περιληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο, το οποίο- όπως λένε στη Ρηγίλλης- θα ανανεωθεί σε ποσοστό άνω του 50%. Τα νέα πρόσωπα που συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να βρεθούν στην ευρωλίστα είναι ο γνωστός συνδικαλιστής Κώστας Πουπάκης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτ
ερικών Γ. Κουμουτσάκος, η πρόεδρος των Special Οlympics Γιάννα Δεσποτόπουλου που διοργανώνει για τη χώρα μας αυτούς τους ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου. Ακούγονται επίσης τα ονόματα δύο γνωστών δημοσιογράφων, μιας γυναίκας και ενός άνδρα. Στο ψηφοδέλτιο θα συμπεριληφθεί ένα στέλεχος από τη Βόρεια Ελλάδα, με επικρατέστερους τους Δημήτρη Δημητριάδη και Ιάκωβο Φρατζή. Από τους σημερινούς ευρωβουλευτές θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνουν η κ. Ρόδη Κράτσα και ο δημοσιογράφος Μανώλης Μαυρομμάτης. 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “