Οι υπουργοί συντηρούν την εκλογολογία

Βόμβα στην προσπάθεια του Μαξίμου να αποκλείσει τις πρόωρες εκλογές για την υπόθεση Παυλίδη έριξε χθες ουπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, ενώ μια σιβυλλική δήλωση του Γιώργου Σουφλιά ήρθε να ενισχύσει τους φόβους βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ. για διπλές εκλογές τον Ιούνιο.

O υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στο Ινστιτούτο Καραμανλή σόκαρε το ακροατήριό του με τις φράσεις που επέλεξε για να σχολιάσει την παρούσα συγκυρία. Πρώτα επιτέθηκε στον ανακριτή τον οποίο κατηγόρησε ευθέως για αντισυνταγματική συμπεριφορά και μετά μίλησε για εκλογές. Αναφερόμενος στην ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, είπε: «Ο προστατευτικός χαρακτήρας των υπαρχουσών διατάξεων είναι μάλλον κωμικό εφεύρημα αν λάβει κανείς υπόψη ότι η ανεπάρκεια και η συνομολογούμενη από όλες τις πλευρές αντισυνταγματική συμπεριφορά ενός Πρωτοδίκη είναι δυνατό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές». Κλίμα εκλογικής ανασφάλειας 
Οι βουλευτές της Ν.Δ. πάγωσαν με τις αναφορές του υπουργού σε μια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να χαμηλώσει τους τόνους για την υπόθεση Παυλίδη και να προεξοφλήσει ότι όποια και εάν είναι η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, η χώρα δεν θα οδηγηθεί στην κάλπη. Ακόμη και εάν μείνει στο τέλος μόνο με 150 βουλευτές. Αυτό το κλίμα εκλογικής ανασφάλειας ενίσχυσαν και οι δηλώσεις του κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος όταν ρωτήθηκε απέφυγε να πει ότι δεν θα γίνουν εκλογές τον Ιούνιο που είναι η επίσημη κομματική γραμμή: «Η Βουλή συζήτησε το θέμα Παυλίδη. Πήρε απόφαση. Θα υπάρξει ένα πόρισμα. Θα ξαναγινεί συζήτηση. Για τα περί εκλογών δεν θα πω τίποτα ώστε να μην προσθέσω ένα ακόμη σενάριο στα τόσα που υπάρχουν», είπε με έμφαση ο υπουργός και καθημερινός συνομιλητής του Πρωθυπουργού. Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (στον «Αlpha») δεν απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές, κάτι άλλωστε που κάνουν πολλοί βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους.

Μεγάλο τραύμα για τη Ν.Δ. 
Το κλίμα πάντως στο κυβερνών κόμμα χθες έγινε ακόμη πιο βαρύ με την πολύωρη κατάθεση του πλοιοκτήτη κ. Φώτη Μανούση. Ο γαλάζιος εφοπλιστής είπε ότι οι μίζες στον Πειραιά είναι μια πρακτική η οποία γίνεται με μαφιόζικες μεθόδους και τα ποσά που τζιράρονται είναι τεραστία. Παρ΄ ότι ο πλοιοκτήτης – όπως λένε βουλευτές μέλη της Επιτροπής- δεν προσκόμισε νέα αποδεικτικά στοιχεία για όσα είπε, ωστόσο επιβεβαίωσε τους ψιθύρους που χρόνια υπάρχουν στο λιμάνι για τη ζούγκλα στις παράνομες δοσοληψίες εφοπλιστών και πολιτικών. «Είναι δύσκολο να αποδειχθούν αυτά που λέει ο Μανούσης, η κοινωνία ωστόσο είναι έτοιμη να πιστέψει κάθε καταγγελία για διαφθορά. Έτσι μ΄ αυτά που λέει ρίχνει ακόμη μια βαριά σκιά στη Ν.Δ. η οποία αθροίζεται στις άλλες υποθέσεις σκανδάλων», έλεγε χαρακτηριστικά χθες παλιός βουλευτής και εκτιμούσε ότι όποια και είναι είναι η τύχη του κ. Αρ Παυλίδη, το κυβερνών κόμμα θα υποστεί ακόμη ένα μεγάλο τραύμα που σύντομα θα φανεί στις δημοσκοπήσεις.

Ξορκίζουν τις εκλογές 
Η επίσημη κυβερνητική γραμμή ωστόσο είναι ότι δεν θα γίνουν εκλογές. Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του κόμματος επιμένουν πως ό,τι και εάν συμβεί, η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της «διότι η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει πειραματισμούς με τις κάλπες». Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την ώρα αυτή να γίνουν εκλογές γιατί στην περίπτωση που κερδίσει θα έχει να διαχειριστεί την πολύ δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Κομματικά στελέχη της Ν.Δ. σημειώνουν ακόμη ότι εάν από την Προανακριτική δεν προκύψουν σοβαρά ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Αρ. Παυλίδη, τότε οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν θα ψηφίσουν την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο. «Κανείς βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος δεν επιθυμεί αυτήν την ώρα εκλογές διότι δεν ξέρει εάν θα εκλεγεί ξανά βουλευτής στην περίπτωση που κερδίσει το ΠΑΣΟΚ». Οι ίδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ωστόσο ότι μέχρι το τέλος Απριλίου- οπότε θα ολοκληρωθεί η Προανακριτική- η κυβέρνηση θα είναι σε ασφυκτική ομηρεία, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το αποτέλεσμα μιας μυστικής ψηφοφορίας. Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Το επικρατέστερο σενάριο που διακινούν πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. είναι ότι ο κ. Αρ. Παυλίδης είναι πιθανό να παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα εάν η Βουλή αποφασίσει τελικά να μην τον παραπέμψει: «Ο Τέλης ξέρει καλά πως ό,τι και εάν συμβεί δεν θα είναι ξανά υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Έτσι το μόνο που θέλει είναι η Ν.Δ. τουλάχιστον να μην υιοθετήσει τις καταγγελίες Μανούση ώστε να μπορέσει να κλείσει τον πολυετή κύκλο του στην πολιτική με τη δήλωση ότι έπεσε θύμα σκευωρίας και φεύγει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να διευκολύνει την παράταξη μετά την αθωωτική ψήφο των συναδέλφων του».

ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΕΓΙΝΑΝ

Την ώρα που η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί στην κάλπη όπως και να εξελιχθεί η υπόθεση Παυλίδη

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “