Nέα Ιουλιανά;

ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΘΑΣΑΜΕ, καλά νέα δεν υπάρχουν, μόνο κακά και άσχημα. Για τις συνέπειες του «Οχι» είδαμε μόνο τις πρώτες εικόνες του δραματικού ντόμινο που ακολουθεί, με αδύναμους κρίκους τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τους εξαθλιωμένους. Τις κλειστές τράπεζες ακολουθούν σχεδόν πάντα κλειστά βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ με άδεια ράφια και νοσοκομεία χωρίς φάρμακα.

Οι συνέπειες του «Ναι»: ένα νέο επώδυνο μνημόνιο, στο οποίο θα φορτωθούν τα σπασμένα των λαθών της πενταετίας και της απίστευτης απειρίας και ναρκισσισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει, όμως, κάτι πολύ πιο άσχημο από όλα αυτά: Ο εθνικός διχασμός που μπήκε ξανά άτσαλα στη ζωή μας. Κι επειδή η Ιστορία της Ελλάδας είναι κυκλική, όπως έλεγε ο μεγάλος καθηγητής και σύμβολο της Αριστεράς Σβορώνος, έχει πάντα τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα.

Τον νέο διχασμό τον εξέθρεψε ο αριστεροδεξιός λαϊκισμός της μεταπολίτευσης με τις ακρότητες, τον φθόνο, τη στοχοποίηση προσώπων και την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. O κάθε απερχόμενος αξιωματούχος στέλνει στον εισαγγελέα με επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες τον προκάτοχό του και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. Είναι φορτισμένη όσο και στα ιουλιανά. Οι ηττημένοι της Κυριακής θα αντιδράσουν ακραία και μπορεί να τους συγκρατήσει η πολιτική ηγεσία μόνο με εθνική συνεννόηση κορυφής.

Αν επιμείνουν οι μεν να μιλούν για «γερμανοτσολιάδες» και οι δε για «αβανταδόρους του λόμπι της δραχμής», ο νέος εμφύλιος μόλις ξεκίνησε…

Το άρθρο του Γ. Πολίτη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Real News” την Κυριακή, 05 Ιουλίου 2015.