Σενάρια - θρίλερ με Παυλίδη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο παζάρι του Πρωθυπουργού, κορυφαίων υπουργών και κομματικών στελεχών με τον Αρ. Παυλίδη, σε μια προσπάθεια της Ν. Δ. να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές στη χειρότερη στιγμή της. Και αυτό γιατί όλοι στην κυβέρνηση και στο κόμμα θεωρούν βέβαιο ότι η εκλογική αναμέτρηση μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα θα οδηγούσε το ΠΑΣΟΚ σε άνετη νίκη.

Το Σαββατοκύριακο ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις στον πρώην υπουργό Ναυτιλίας από κορυφαία στελεχη του κομματος και βουλευτες οι οποίοι επιστράτευσαν ολα τα πιθανά επιχειρήματα με βασικότερο οτι “θα ερθει αντιμετωπος με την οργη του συνόλου των ψηφοφόρων της Ν.Δ. εάν γίνουν εκλογες εξαιτίας του και ηττηθεί το κόμμα”. Ο κ. Αρ. Παυλίδης ωστοσο δεν δείχνει, μεχρι τώρα τουλαχιστον, διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη βουλευτική έδρα. “Τριάντα πέντε χρόνια δεν τα δωρίζω σε κανέναν” είναι τελευταία φράση με την οποια κλείνει τη συζήτηση με όσους επιχείρησαν να τον πείσουν να φύγει για να διευκολύνει την κυβερνηση και τον Πρωθυπουργό.

Κορυφαία στελεχη της Ν.Δ. υποστηρίζουν οτι η τελευταία τους ελπίδα ειναι μια πιθανή επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Αρ. Παυλίδη. “Εάν του ζητήσει ο ιδιος ο κ. κ. Καραμανλής να παραιτηθεί ειναι δύσκολο να αρνηθεί” λεει στέλεχος του κόμματος. Εμπειρος βουλευτης ωστόσο επισημαίνει οτι ειναι εξαιρετικά επικίνδυνο να τηλεφωνήσει στον κ. Αρ. Παυλίδη ο ιδιος ο Πρωθυπουργός. “Για να γίνει αυτη η επικοινωνία πρεπει να εχει διασφαλιστεί προηγουμένως οτι ο πρωην υπουργός Ναυτιλίας θα απαντήσει θετικά στον κ. Κ. Καραμανλή. Διότι εάν είναι αρνητικός και αυτη η συνομιλία διαρρεύσει, τότε η εικόνα του Πρωθυπουργού θα υποστεί σοβαρό πληγμα”.

Την ιδια ωρα συνάδελφοι του κ. Αρ. Παυλίδη με πρωτη τη γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Φ. Πατριανακου με δηλώσεις τους τού ζητούν να διευκολύνει την παράταξη ενω κάποιοι στη Ν.Δ. διακινούν το σενάριο οτι ο πρωην υπουργός Ναυτιλίας κάνει παζάρια. Και εξηγουν: “Θελει να του διασφαλίσει το κόμμα οτι το πόρισμα που θα εκδοθεί δεν θα δίνει την δυνατότητα παραπομπής του στο Ειδικο Δικαστήριο. Αυτη την υπόσχεση ομως δεν μπορει να την δωσει κανεις με βεβαιότητα διότι όλες ψηφοφορίες ειναι μυστικές”. Παζάρια σε άγονο τοπίο 
Τρία ειναι τα πιθανά σενάρια που επεξεργάζονται τα στελέχη της Ρηγίλλης και οι επιτελείς του Πρωθυπουργού για την υπόθεση Παυλίδη: 1 Το πρωτο σενάριο– που θα ηταν μια ιδανική εξέλιξη για τη Ν.Δ.: Σημερα λιγο πριν απο την ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ο κ. Αρ. Παυλίδης να υποβάλει την παραίτηση του αφου πρωτα θα εχει απαντήσει απο το βήμα της Βουλής για όσα κατηγορείται. Ελάχιστοι ομως πιστεύουν οτι μπορει να συμβεί κατι τέτοιο διότι σ΄ αυτη την περιπτωση ο πρωην υπουργός θα έχει μεν διευκολύνει την παράταξη του, ο ιδιος ομως δεν θα εχει στα χερια κανένα διαπραγματευτικό οπλο.

2 Το δεύτερο σενάριοτο οποιο ειναι επίσης καλό για την κυβερνηση, μετατοπίζει την παραίτηση του Αρ. Παυλίδη στη δεύτερη φάση της διαδικασίας και σχεδον 15 ημερες μετα το Πάσχα. Σύμφωνα με αυτη την εκδοχή ο πρωην υπουργός θα παραιτηθεί μόλις ολοκληρωθεί το πόρισμα και αφου θα έχει διασφαλίσει οτι δεν προκύπτουν απο αυτο στοιχεία που να δικαιολογούν την παραπομπή του στο Ειδικο Δικαστήριο. Εάν συμβεί αυτο η κυβερνηση θα αποφύγει με ευκολία τον σκόπελο των εκλογών και η ζημιά που θα έχει υποστεί θα είναι οτι επι τρεις εβδομάδες εχει διαρκη αρνητική επικαιρότητα.

3 Το τρίτο σενάριοτο οποίο οι περισσότεροι απεύχονται στη Ν.Δ. ειναι ο κ. Αρ. Παυλίδης να παραπεμφθεί στο Ειδικο Δικαστήριο χωρίς να παραιτηθεί απο το βουλευτικό αξίωμα. Οι περισσότεροι, ανάμεσα τους τουλαχιστον δυο κεντρικοί υπουργοί, πιστεύουν οτι εάν αυτο συμβεί ο κ. Κ. Καραμανλής ειναι υποχρεωμένος πολιτικά και ηθικά την επομενη να προσφύγει στις κάλπες αν και δεν θα εχει χασει την πλειοψηφία. “Δεν θα μπορέσουμε να κρατηθούμε στην εξουσία ύστερα απο μία τέτοια εξέλιξη. Δεν θα ειναι μονο η πίεση των ΜΜΕ αλλα και η λοιδορία που θα δεχόμαστε απο ενα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας”, λεει στέλεχος της Ν.Δ. Υπαρχει ομως και η αντίθετη αποψη η οποια εκφράζεται επίσης απο κορυφαίους υπουργούς, οτι “η κυβερνηση ακομη και εάν παραπεμφθεί ο κ. Αρ. Παυλιδης, πρεπει να συνεχίσει την δουλειά της διότι οι εκλογες αυτήν την ώρα θα ηταν καταστρεπτικές για τη χωρα “.

Ανοιχτές οι διπλές κάλπες

Εάν δεν παραιτηθεί σήμερα ο Αρ. Παυλίδης η εκκρεμότητα των πρόωρων εκλογών θα παραμείνει για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Την περίοδο του Πάσχα ούτε τα στελέχη της Ν.Δ. ούτε η κοινή γνώμη θα γνωρίζουν εάν στις 7 Ιουνίου θα στηθούν διπλές κάλπες.

«Είμαι θεριό ανήμερο»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Γιώργος Ζαχαριάδης 

«Θα κάνω το καθήκον μου», δηλώνει προς τα στελέχη του ο βουλευτής και πρώην υπουργός κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, χωρίς να διευκρινίζει εάν πρόκειται να παραιτηθεί ή όχι και προσθέτοντας: «Είμαι θεριό ανήμερο».

«Τα ΝΕΑ» επικοινώνησαν χθες τηλεφωνικά με τον κ. Παυλίδη, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια θα είναι η σημερινή στάση του στη Βουλή. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «Αυτήν την ώρα κάνω ό,τι έκανα πάντα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σαββατοκύριακο ο κ. Παυλίδης παρέμεινε στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι στη Ρόδο διεξήχθη το συνέδριο των Επιμελητηρίων Ελλάδος στο οποίο παραβρέθηκαν πολλά κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές. Είναι η πρώτη φορά στα 32 χρόνια της κοινοβουλευτικής διαδρομής του που ο κ. Παυλίδης απουσιάζει από μια τόσο σημαντική εκδήλωση στα Δωδεκάνησα.

Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Ρόδο, αλλά και στην Κω που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Παυλίδη, είναι προβληματισμένα και αρνούνται να πάρουν επισήμως θέση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί. Δηλώσεις πάντως έκαναν οι συνάδελφοί του, βουλευτές της περιοχής. Ο Αναστάσιος Καραμάριος δήλωσε ότι εάν ήταν στη θέση του κ. Παυλίδη θα είχε παραιτηθεί «εκτός εάν ο άνθρωπος είναι αθώος και θέλει να πολεμήσει και από εκεί και πέρα είναι δικό του δικαίωμα».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης που ρωτήθηκε σχετικά, χαρακτήρισε την υπόθεση «δυσάρεστη» και τόνισε: «Πρέπει να χυθεί άπλετο φως. Δεν πρέπει να μείνει καμιά σκιά.

Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση επεδίωξε και κινήθηκε ο Παυλίδης εξ αρχής, αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες».

Πόρισμα μέσα στον Απρίλιο

ΔΕΔΟΜΕΝΗ θεωρείται η απόφαση για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής στην ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή σήμερα τα μεσάνυχτα, καθώς εκτός από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης θα ψηφίσουν υπέρ της συγκρότησης και πολλοί βουλευτές της Ν.Δ.. Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής άναψε το πράσινο φως λέγοντας από το Στρασβούργο ότι «εκείνο που προέχει αυτή την ώρα είναι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης». Εν συνεχεία η Προανακριτική Επιτροπή που θα συσταθεί και θα έχει γαλάζια πλειοψηφία θα κάνει με διαδικασίες- εξπρές ανακρίσεις με στόχοόπως λένε στη Ν.Δ.να καταλήξει σε πόρισμα πριν από τα τέλη Απριλίου. Η Βουλή θα κληθεί και πάλι να αποφασίσει με βάση το πόρισμα εάν θα παραπέμψει τον κ. Παυλίδη στο Ειδικό Δικαστήριο.

Και για την παραπομπή απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “