Τέρμα στην ατιμωρησία των υπουργών

Την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών προαναγγέλλειο Χάρης Καστανίδης ώστε, όπως λέει, οι πολιτικοί να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους απλούς πολίτες όταν διαπράττουναδίκημα. Επίσης ο αρμόδιος για θέματα Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι εφόσον ψηφιστεί απότην κυβέρνηση της Ν.Δ. νόμος «για εξύβριση δημόσιουλειτουργού», το κόμμα του θα τον καταργήσει όταν έρθει στην εξουσία. Όσο για το καυτό θέματων ημερών που είναι η ασφάλεια των πολιτών, ο κ. Καστανίδης επιτίθεται με δριμύτητα στην κυβέρνηση και την κατηγορεί ότι διέλυσε την Αστυνομία και τοποθέτησε σε θέσειςκλειδιάκομματικά υποτακτι- κούς της.

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ

Το πρόβλημα με τουςκουκουλοφόρους δεν βρίσκεται στο ύψος των ποινών, αλλά στην αδυναμία της Ελληνικής Αστυνομίας να αποτρέψει τασχέδιά τους και νατους συλλάβει. Αςκάνουμε πρώτα μιαΑστυνομία ικανή καιαποτελεσματική,γιατί αν δεν συλλάβεις τους παραβάτες τι να τις κάνεις τιςβαρύτερες ποινές!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Δεν πρόκειται ποτέ να υποτάξουμε την εκλογή του Προέδρου τηςΔημοκρατίας σε εκλογικές και μικροκομματικέςσκοπιμότητες

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Γιάννης Βασιλειάδης 
Ο νέος νόμος για τους κουκουλοφόρους σάς βρίσκει σύμφωνους ή είναι προς τη λάθος κατεύθυνση; 

Η πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει αυξημένες ποινές για εγκλήματα που τελούνται από κουκουλοφόρους προδίδει έλλειψη σοβαρότητας. Διότι θα συμβεί να τιμωρείται ελαφρύτερα ένας νεαρός που καταστρέφει π.χ. κάποιο κατάστημα χωρίς να φοράει κουκούλα, από έναν άλλο νεαρό που θα αντιμετωπίσει βαρύτερες ποινές επειδή θα φοράει κουκούλα! Και οι δύο διαπράττουν ακριβώς το ίδιο αδίκημα, δηλαδή φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Κι όμως, με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, για το ίδιο αδίκημα θα τιμωρούνται διαφορετικά! Τι είδους λογική είναι αυτή; Το πρόβλημα με τους κουκουλοφόρους δεν βρίσκεται στο ύψος των ποινών, αλλά στην αδυναμία της Ελληνικής Αστυνομίας να αποτρέψει τα σχέδιά τους και να τους συλλάβει. Ας κάνουμε πρώτα μια Αστυνομία ικανή και αποτελεσματική, γιατί αν δεν συλλάβεις τους παραβάτες τι να τις κάνεις τις βαρύτερες ποινές! Εξάλλου, αποδείχθηκε περίτρανα ότι, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αύξησε τις ποινές για πολλά εγκλήματα (π.χ. απιστία, δωροδοκία, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, οργανωμένο έγκλημα), το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν μετά το 2004 όλοι οι δείκτες της εγκληματικότητας! Συνεπώς, αλλού βρίσκεται η λύση. Η λύση βρίσκεται στις συγκεκριμένες προτάσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. και τη διαμόρφωση αξιόπιστης αντεγκληματικής πολιτικής.

Κώστας Ιατρίδης 
Η ανασυγκρότηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με τη βοήθεια ξένων υπηρεσιών, όπωςσυνέβη και στο παρελθόν, σας βρίσκει σύμφωνους;

Η ανασυγκρότηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είναι έργο της ελληνικής κυβέρνησης. Η αντιμετώπιση όμως της τρομοκρατίας μπορεί και να απαιτεί συνεργασία των ελληνικών αρχών με ξένες υπηρεσίες. Μαρία Ανδρεάδη Για εσάς «η αχίλλειος πτέρνα» της κυβέρνησης είναι η οικονομία, η ασφάλεια ή η διαφθορά; Η κυβέρνηση οδήγησε την οικονομία σε αδιέξοδο, εγκατέλειψε κάθε πολιτική ασφάλειας και ανήγαγε σε προνόμιό της τη διαφθορά. Θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να αριθμήσω έστω και ένα πεδίο στο οποίο να πέτυχε η κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει «αχίλλειο πτέρνα», είναι ολόκληρη ένα πρόβλημα.

Κυριακή Βασιλοπούλου 
Γιατί πιστεύεται ότι ξαφνικά κατέρρευσε το σύστημα ασφάλειας της χώρας; Μπορεί ο λόγος να είναι μόνο η κομματικοποίηση που λέει το κόμμα σας; Το 2004 η Ελληνική Αστυνομία ήταν έτοιμη και ικανή να εγγυηθεί την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Δυστυχώς, το ολυμπιακό κεκτημένο και στον τομέα της ασφάλειας δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση της Δεξιάς. Η Ν.Δ. εγκατέλειψε στην τύχη τους τα Σώματα Ασφαλείας, επί πέντε χρόνια δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ για τον αναγκαίο εξοπλισμό και τις υποδομές τους και, το χειρότερο όλων, επέβαλε καθεστώς άγριας κομματικής χειραγώγησης των αξιωματικών και των στελεχών τους. Ικανά στελέχη τα παρόπλισε και προώθησε κομματικούς υποτακτικούς της. Για να σας δώσω ένα πρόσφατο παράδειγμα, όσοι στάθηκαν παντελώς ανίκανοι να διαχειριστούν το χάος της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων, από τον ταραγμένο Δεκέμβρη και μέχρι σήμερα, προήχθησαν όλοι ανεξαιρέτως! Τοποθετήθηκαν μάλιστα σε νευραλγικές θέσεις για να τα κάνουν ακόμα καλύτερα!

Βασίλης Ξυνόπουλος Τα φαινόμενα διαφθοράς είναι το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ. Τι έχει αλλάξει πλέον στο κόμμα σας ώστε οι πολίτες να σας εμπιστευθούν ξανά; 
Για να επιστρέψεις στην εξουσία πρέπει να αποδείξεις ότι διδάχθηκες από τα λάθη σου. Αξιολογήσαμε με ευθύνη και σοβαρότητα τα κενά της κυβερνητικής μας θητείας, ποιες πράξεις και συμπεριφορές πλήγωσαν τους πολίτες. Ξέρουμε ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο ανοχής. Αποφασίσαμε ότι ή θα εμπνεύσουμε τη διαφάνεια και την ηθική της ευθύνης στη δημόσια ζωή ή, αλλιώς, θα καταρρεύσει το πολιτικό σύστημα και θα συρρικνωθεί η Δημοκρατία. Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι άνθρωπος που πιστεύει βαθιά στην αυτονομία της πολιτικής και στη διαφάνεια. Δεν είναι τυχαίο ότι, μόλις τον Δεκέμβριο του 2004, διατύπωσε ο ίδιος μια δέσμη προτάσεων για την καθιέρωση κανόνων διαφάνειας στη δημόσια ζωή. Και πήρε ο ίδιος την πρωτοβουλία, μέσα στη δυσωδία των σκανδάλων της Νέας Δημοκρατίας, να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Βασίλης Οικονομίδης 
Θα βρεθούν εκτός ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ όσοι στο παρελθόν έχουν εκθέσει το κόμμα με λόγια ή με έργα;

Από το 2004 και μετά αρκετοί εν ενεργεία βουλευτές και άλλα στελέχη βρέθηκαν εκτός των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ με αφορμή συγκεκριμένες υποθέσεις, στις οποίες το όνομά τους ενεπλάκη δικαίως ή αδίκως. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις επιδείχθηκε μεγάλη αυστηρότητα, παρότι ορισμένα πρόσωπα είχαν στα χέρια τους αθωωτικές δικαστικές αποφάσεις. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην εξεύρεση των ισχυρότερων εγγυήσεων για την κατοχύρωση της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της χρηστής διαχείρισης των δημοσίων πόρων. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο ανοχής για το πολιτικό σύστημα να επιτρέψει την αμφισβήτηση της ηθικής της πολιτικής. Οι πολίτες αξιώνουν τη λειτουργία ενός πολιτικού συστήματος που σέβεται την αξιοπρέπειά τους. Θα είμαστε αυστηροί στους κανόνες και τον έλεγχο των προσώπων.

Σταύρος Οικονομίδης 
Κύριε Καστανίδη, έχει το ΠΑΣΟΚ τα μερικές εκατοντάδες ικανά και αδιάφθορα στελέχη, τα οποία θα στελεχώσουν τον κρατικό μηχανισμό;

Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει πολλά στελέχη που είναι και ικανά και έντιμα. Αυτό όμως δεν αρκεί για την ορθή και διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Χρειάζονται καθαροί κανόνες και διαρκής ετοιμότητα ελέγχου, συνεχής επαγρύπνηση για την τήρηση της νομιμότητας. Η διαφάνεια είναι καθημερινό, ατομικό και συλλογικό στοίχημα. Κώστας Ανδριόπουλος 
Εάν ο κ. Καραμανλής τελικά δεν κάνει πρόωρες εκλογές, είναι βέβαιο ότι σε κάθε περίπτωσηθα τις προκαλέσετε εσείς το 2010 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας; Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα βαθύτατα προσηλωμένο στη θεσμική δεοντολογία. Δεν πρόκειται ποτέ να υποτάξουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε εκλογικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Θόδωρος Κωστάκης 
Εάν παρά την αισιοδοξία σας δεν καταφέρετε να πάρετε αυτοδυναμία, θα επιμείνετε στησυνεργασία με τον ΣΥΝ;

Επιδιώκουμε την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και νομίζω ότι θα την επιτύχουμε. Οι συνθήκες κρίσης απαιτούν ισχυρή πλειοψηφία και αυτό είναι ένα σαφές κριτήριο το οποίο διαθέτουν οι πολίτες. Η αυτοδυναμία δεν θα μας ωθήσει σε μονοκομματικές επιλογές. Αντιθέτως, θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις μέσω του διαλόγου. Τα μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζονται καλύτερα όταν προκύπτουν προοδευτικές λύσεις μέσα από τον διάλογο, τη συνεργασία και τις κοινές δράσεις.

Φώτης Μανώλιος 
Παλαιότερα μετατρέψατε το πολιτικό έγκλημα σε πλημμέλημα και μερικοί έπεσαν στα μαλακά. Στη νέα διακυβέρνησή σας, πώς νομίζετε ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε το θέμα;

Το έγκλημα που τελείται από πολιτικά πρόσωπα πρέπει να διώκεται και να τιμωρείται με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους άλλους πολίτες. Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση ότι οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος θα αναθεωρηθούν, συνεπώς θα αλλάξει και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Στέφανος Θαλάσσης 
Αν η σημερινή κυβέρνηση ψηφίσει την «εξύβριση δημόσιου λειτουργού», το ΠΑΣΟΚ ως πιθανή επόμενη κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα την καταργήσει;

Αναμφίβολα ναι.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “