Όνειρα θερινής κάλπης στη Ν.Δ.

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο σχεδιάζει να δώσει ο κ. Καραμανλής με τις κάλπες σε περίπτωση που η χώρα μπει οριστικά στη δίνη της μεγάλης οικονομικής κρίσης και χαθεί κάθε έλεγχος τηςκατάστασης. Μέχρι τότε θα παλέψει με νύχια και με δόντια να επανακτήσει τον μεσαίο χώρο και να συσπειρώσει το κόμμα του. Δύο στοιχήματα τα οποίαόπως λένε οι σύμβουλοί του- εάν καταφέρει να τα κερδίσει, θα του δώσουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσει μια ευπρεπή ήττα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου με ποσοστό που να μην ξεπερνά τις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Από χθες το απόγευμα οι κρυφές δημοσκοπήσεις της Ρηγίλλης άρχισαν να «τρέχουν». Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά καθώς ο Πρωθυπουργός θέλει να ξέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα εάν η δική του τακτική της συναίνεσης ή εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου που απαιτεί εκλογές για αλλαγή κυβέρνησης, κερδίζει έδαφος στους λεγόμενους «νοικοκυραίους» που αποτελούν- σύμφωνα με τους δημοσκόπους- το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Τα κεντρικά πρόσωπα που οργανώνουν επικοινωνιακά την αντεπίθεση του Καραμανλή είναι ο Γιώργος Σουφλιάς και ο Γιάννης Λούλης. Αυτοί σχεδίασαν το ξήλωμα των «βατοπεδινών» με το mea culpa του Πρωθυπουργού και τώρα οργανώνουν την ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του Κ. Καραμανλή, μετά τα τραύματα του τελευταίου εξαμήνου. Η συνταγή που ακολουθούν είναι η εξής: ο Πρωθυπουργός θα δραματοποιεί με κάθε ευκαιρία την κατάσταση της οικονομίας και θα φορτώνει τα πάντα στη διεθνή κρίση. Στόχος: να πεισθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας ότι η διακυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ευθύνεται για όσα συμβαίνουν. «Τα προβλήματα είναι εισαγόμενα», είναι το σλόγκαν που θα λανσάρουν βουλευτές και στελέχη όταν θα απευθύνονται στους πολίτες.

Παίρνουν… κλίμα. Δημοσκοπικά ευρήματα για το αποτέλεσμα της νέας τακτικής Καραμανλή δεν υπάρχουν ακόμη. Κορυφαία στελέχη υποστηρίζουν ωστόσο ότι «έχουν πάρει κλίμα» από τοπικούς παράγοντες σ΄ όλη τη χώρα πως στους επαγγελματίες ο Πρωθυπουργός έχει δημιουργήσει τρόμο για την επερχόμενη κρίση και οι περισσότεροι απ΄ αυτούς δεν θέλουν εκλογές. «Συγκεντρώνουμε από όλη τη χώρα απόψεις επαγγελματιών και διαπιστώνουμε ότι έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες- ακόμη και αυτοί που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ- δεν θέλουν εκλογές. Αυτή τουλάχιστον είναι η πρώτη ανακλαστική τους αντίδραση, διότι φοβούνται ότι η προεκλογική περίοδος θα επιφέρει νέο μεγάλο πλήγμα στην αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της Ρηγίλλης και τονίζει ότι «όλα αυτά θα έχουν αξία εάν καταγραφούν στις δημοσκοπήσεις κατά την προσεχή περίοδο σε μεγάλο δείγμα πολιτών». Οι περισσότεροι υπουργοί δείχνουν να συμφωνούν με την τακτική Καραμανλή. «Ξαναχτίζει το προφίλ του υπεύθυνου ηγέτη. Έχει πολλές πιθανότητες να συσπειρώσει ξανά γύρω του τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους οι οποίοι έχουν φοβηθεί από το τσουνάμι που έρχεται και θέλουν χαμηλούς τόνους, συναίνεση, κυβέρνηση σιγουριά και όχι περιπέτειες». Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη ο κ. Κ. Καραμανλής μέχρι τις ευρωεκλογές θα συνεχίζει να πολιτεύεται με τον ίδιο τρόπο, αλλά παράλληλα θα καταγγέλλει προσωπικά τον κ. Γ. Παπανδρέου για ανευθυνότητα και θα επιχειρεί να ακυρώσει την ηγετική του παρουσία. «Θα τον προκαλεί σε συνεχείς αναμετρήσεις στη Βουλή, ελπίζοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις», λέει κορυφαίος υπουργός. Αισιοδοξεί μάλιστα ότι κατά το προσεχές διάστημα, στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός», ο κ. Κ. Καραμανλής θα είναι αρκετά μπροστά από τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Τα τρία «εάν». Από το τέλος του καλοκαιριού και εάν τα πράγματα εξελιχθούν σχεδόν ομαλά για την κυβέρνηση θα ληφθούν οι αποφάσεις εάν το φθινόπωρο θα στηθούν κάλπες. «Εάν δεν ναυαγήσει η οικονομία, εάν καταφέρουμε να χάσουμε μόνο με 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στις ευρωεκλογές και εάν διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να συντάξουμε έναν προϋπολογισμό που δεν θα προκαλέσει οργή στην κοινωνία, δεν έχουμε λόγο να κάνουμε εκλογές», λέει συνεργάτης του κ. Καραμανλή. Για την περίπτωση, ωστόσο, που στο τέλος της τουριστικής σεζόν η κατάρρευση της οικονομίας θα είναι ορατή, οι περισσότεροι στη Ν.Δ. συμφωνούν ότι ο κ. Καραμανλής ήδη από τώρα στρώνει το χαλί για εκλογές τις οποίες θα χρεώσει στο ΠΑΣΟΚ και στα κόμματα της Αριστεράς επειδή αρνήθηκαν τη συναίνεση. Στη Ν.Δ. υπάρχουν ωστόσο και αρκετοί απαισιόδοξοι, οι οποίοι πιστεύουν πως ό,τι και να κάνει ο κ. Καραμανλής, δεν θα αποφύγει τις διπλές εκλογές στις 7 Ιουνίου.

Ο Καραμανλής μέχρι τις ευρωεκλογές θα καταγγέλλει τον κ. Γ. Παπανδρέου για ανευθυνότητακαι θα επιχειρεί να ακυρώσει την ηγετική του παρουσία

Γιώργος: «Ήλθε η ώρα του λαού» Καραμανλής: «Μας κούρασε η εκλογολογία»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ 

Ισχυροί τόνοι αντιπαράθεσης με προσωπικές βολές ανάμεσα στον Κώστα Καραμανλή και στον Γιώργο Παπανδρέου για τον τρόπο αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τη διεθνή κρίση επικράτησαν χθες στη Βουλή.

Κι ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε, για μία ακόμη φορά, να ζητήσει την προσφυγή στις κάλπες λέγοντας ότι «μπορεί να χρεοκόπησε η Ν.Δ., αλλά δεν θα σας αφήσουμε να χρεοκοπήσετε τη χώρα, ήλθε η ώρα του λαού», ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να κλείσει το θέμα τονίζοντας ότι δεν σκέφτεται εκλογές. Χαρακτήρισε την προσφυγή στις κάλπες «θέμα ανιαρό, μονότονο και κουραστικό», κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «ακατάσχετη εκλογολογία» και τόνισε ότι «εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς και σενάρια εκλογών». «Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τη σωτηρία της χώρας, σχεδιάζει μόνο για τη δική της σωτηρία αλλά και των συμφερόντων που εξυπηρετεί», ανέφερε σε δριμύ ύφος ο Γιώργος Παπανδρέου. Επέκρινε επίσης προσωπικά τον Κώστα Καραμανλή ότι στηρίζει τους τραπεζίτες αντί να ασκεί δεσμευτική πολιτική στις τράπεζες ώστε να πάει το χρήμα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, και τόνισε ότι «εάν ο Πρωθυπουργός ήξερε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, δεν θα ζητούσε συναίνεση αλλά θα εφάρμοζε μερικές απ΄ αυτές».

Όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ., λέγοντας ότι εκτόξευσε στα ύψη το δημόσιο έλλειμμα και πως σπατάλησε τα χρήματα του λαού σε κομματικά ρουσφέτια, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πρωθυπουργού: «Είστε ο τελευταίος που μπορεί να μιλάει για ελλείμματα σ΄ αυτή την αίθουσα», απάντησε ο κ. Κ. Καραμανλής ο οποίος τα χαρακτήρισε ως«τη βαρύτερη κληρονομιά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που άφησε το δημόσιο χρέος πάνω από 100% του ΑΕΠ, ενώ το είχε παραλάβει στο 30%».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “