Αναζητεί σανίδα σωτηρίας στη συναίνεση

Επικοινωνιακό σόου συναίνεσης ξεκινάει από σήμερα ο Πρωθυπουργός. Η πρώτη κίνησή του μετά τη δύσκολη συνάντηση των Βρυξελλών, στην οποία πήρε την εντολή για επιβολή νέων σκληρών μέτρων, είναι να ζητήσει βοήθεια από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Το πρώτο τηλεφώνημα θα είναι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με την Αλέκα Παπαρήγα, τον Αλέκο Αλαβάνο και τον Γιώργο Καρατζαφέρη- ένα γαϊτανάκι επαφών, το οποίο το Μέγαρο θα επιχειρήσει για σχεδόν μία εβδομάδα να το αξιοποιήσει ως επικοινωνιακό όχημα ώστε να πάρει μια μικρή έστω ανάσα σ΄ αυτή την πολύ κακή συγκυρία για την κυβέρνηση. Στόχος είναι, όπως έλεγε κορυφαίος υπουργός, να προσπαθήσει να πείσει την κοινή γνώμη ότι η αντιπολίτευση και κυρίως το ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύεται για μικροπολιτικά οφέλη τη διεθνή κρίση και αρνείται να συνταχθεί με την κυβέρνηση. Κι αυτό διότι οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή εκτιμούν ότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να τείνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση.

«Θα βγει ωφελημένος» 
«Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή μίλησε για συναίνεση και ήπιο πολιτικό κλίμα, το ίδιο θα πει και τώρα στους πολιτικούς αρχηγούς και θα τους επισημάνει ότι είναι ανοιχτός να υιοθετήσει όποιες προτάσεις τους κριθούν ρεαλιστικές» λέει κορυφαίος υπουργός και προσθέτει: «Εμείς πιστεύουμε ότι στο τέλος, από αυτή την ιστορία ο Πρωθυπουργός θα βγει ωφελημένος γιατί οι πολίτες επιθυμούν τη συνεννόηση των κομμάτων. Αυτοί που θα γυρίσουν την πλάτη στη πρόσκληση του Πρωθυπουργού θα πληρώσουν και το τίμημα». Αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι πάντως που ξεκινά από σήμερα ο κ. Καραμανλής θα είναι και το κλειδί που θα καθορίσει τον χρόνο των εκλογών. Είναι γνωστό ότι τον τελευταίο μήνα ο κ. Κ. Καραμανλής έχει κλειδώσει στο συρτάρι τα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Και αυτό γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ψαλίδα της διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στις 5 μονάδες και την κυβέρνηση στην κατάσταση που ήταν το Δεκέμβριο όταν μεσουρανούσε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου «Αυτοκτονία οι πρόωρες» 
Παρ΄ ότι όμως τόσο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όσο και όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί, με πρώτους τους Π. Παυλόπουλο, Ντόρα Μπακογιάννη, Β. Μεϊμαράκη, εκτιμούν ότι οι πρόωρες εκλογές θα είναι «αυτοκτονική κίνηση», υπάρχουν συνεργάτες του που επιμένουν για δίδυμες εκλογές τον Ιούνιο. Το σκεπτικό όσων εισηγούνται αυτή τη λύση στον κ. Καραμανλή είναι ότι η κατάσταση το φθινόπωρο θα είναι εφιαλτική καθώς τότε θα έχουν κορυφωθεί οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Επομένως, σύμφωνα με τους ίδιους συνεργάτες, οι ευρωεκλογές είναι η τελευταία ευκαιρία για τη Ν.Δ. να εμποδίσει την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ ώστε να παραμείνει στο παιχνίδι.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ

την κοινή γνώμη ότι το ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύεται για μικροπολιτικά οφέλη τη διεθνή κρίση και αρνείται να συνταχθεί με την κυβέρνηση

«Λένε συστηματικά ψέματα και μετά ζητούν συναίνεση»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ.
Παπαχρήστος 

ΣΤΗ ΘΕΣΗ ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συναίνεση με την κυβέρνηση Καραμανλή, επειδή είναι παντελώς αναξιόπιστη, συνοψίζεται πλέον η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην επίθεση «φιλίας» προς την αντιπολίτευση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί κορυφαία εκδήλωση αναξιοπιστίας τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2008, τα οποία η κυβέρνηση δημοσιοποίησε σχεδόν στα κρυφά την περασμένη Παρασκευή το βράδυ. Από αυτά αποδεικνύεταιλένε στο ΠΑΣΟΚ- πως όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση κορόιδευε τους πολίτες, δίνοντας ψεύτικα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Τα στοιχεία αυτά έχουν πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως δήλωσε κορυφαία πηγή, από τη μια πλευρά επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση Καραμανλή παραπλανούσε συστηματικά κόμματα, πολίτες και Ευρωπαϊκή Ένωση, και από την άλλη υπονομεύουν κάθε προοπτική διαλόγου για την οικονομική κρίση και την συναίνεση της αντιπολίτευσης για την αντιμετώπισή της.

«Σε τι ακριβώς να συναινέσουμε; Εδώ δεν ξέρουμε αν μας λένε αλήθεια. Κι αν υποτεθεί ότι εμείς συναινούμε σε μια πλατφόρμα για την επίλυση της κρίσης με αυτή την κυβέρνηση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την εικόνα που θα μας παρουσιάσουν και για τα στοιχεία πάνω στα οποία θα τη στηρίξουν για να αντιμετωπιστεί η κρίση και οι επιπτώσεις της. Λένε συστηματικά ψέματα και προφανώς εμείς δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτήν τη συνειδητή παραπλάνηση που κάνουν για να κρύψουν την απόλυτη αποτυχία τους που έχει φέρει τη χώρα σε αυτό το σημείο», λέει κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, εφόσον τελικά προσκληθεί από τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, θα προσέλθει στη συνάντηση μαζί του – ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί και αύριο. Κατά τις ίδιες πηγές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταλήξει στην απόφαση να απορρίψει το αίτημα του κ. Καραμανλή για συναινετική στάση του ΠΑΣΟΚ στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Το ΠΑΣΟΚ που έχει πληροφορίες ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή ως «παρίας», θεωρεί ότι αυτό οφείλεται απολύτως στα ψευδή στοιχεία με τα οποία η κυβέρνηση «φιλοτέχνησε» και παρουσίασε στις Βρυξέλλες την εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Κατά το ΠΑΣΟΚ, η Κομισιόν έχει χάσει κάθε όριο υπομονής με την Ελλάδα εξαιτίας αυτής της τακτικής και θεωρείται ενδεικτικό το γεγονός πως ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια αντιμετωπίζει τον νέο υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, κατά τις αλλεπάλληλες επαφές που έχουν, με τις τελεσιγραφικού χαρακτήρα εντολές που του δίνει…

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “