Ζητά παράταση ενός χρόνου

Έναν χρόνο παράταση ζωής για την κυβέρνησή του επιδιώκει να εξασφαλίσει ο Πρωθυπουργός. Χθες απέκλεισεκατηγορηματικά, τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφαίων υπουργών, τα σενάρια για εκλογές μέχρι το καλοκαίρι ενώ συνέστησε στους δελφίνους να κάνουν υπομονή διότι δεν σχεδιάζει να φύγει από την ηγεσία το προσεχές διάστημα. 

O κ. Κ. Καραμανλής συγκάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο και μέσα σε βαρύ κλίμα έκανε ό,τι μπορούσε για να διώξει τους προβολείς από την απόδραση Παλαιοκώστα, η οποία έχει προκαλέσει πρωτοφανή ζημιά στην κυβέρνηση καθώς οι πολίτες χλευάζουν τους κρατικούς αξιωματούχους, τις διωκτικές αρχές και την κυβέρνηση. 

Έτσι στην ομιλία του έριξε όλο το βάρος στην κατάσταση της οικονομίας, αποκαλύπτοντας- ουσιαστικά- το σχέδιό του: θέλει να δώσει τη μάχη μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- τον Φεβρουάριο του 2010- ελπίζοντας ότι μέχρι τότε μπορεί να γίνει το θαύμα και να αλλάξουν οι συσχετισμοί. «Η διεθνής κρίση, η σφοδρότερη στη μεταπολεμική ιστορία, αναδεικνύει την οικονομία σε μείζονα εθνική υπόθεση. Η αντιμετώπιση των συνεπειών της αποτελεί εθνικό στόχο. Και σ΄ έναν εθνικό στόχο δεν νοείται να μένει κανένας πίσω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Καραμανλής, προσθέτοντας με έμφαση: «Μπροστά σ΄ έναν εθνικό στόχο δεν χωρούν ούτε κομματικές ούτε εκλογικές ούτε προσωπικές επιδιώξεις. Δεν υπάρχει χώρος ούτε για άλλες προτεραιότητες ούτε για άλλες σκέψεις». Αυτές οι δύο ήταν οι φράσεις- κλειδιά στην ομιλία του Πρωθυπουργού, από τις οποίες το σύνολο των μελών της κυβέρνησης κατάλαβε ότι το θέμα των πρόωρων εκλογών έχει κλείσει. 

Φοβούνται τα απρόοπτα 
«Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας αυτή την ώρα και είναι απολύτως κατανοητά αυτά που λέει Πρωθυπουργός. Όμως ένα απρόοπτο γεγονός, και τελευταία μας συμβαίνουν πολλά απρόοπτα, μπορεί να μας σύρει στις κάλπες χωρίς τη θέλησή μας» λέει κορυφαίος υπουργός, ο οποίος δεν είναι σίγουρος ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα καταφέρει να φθάσει μέχρι το 2010. 

Η απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή να δώσει τη μάχη τον επόμενο χρόνο υπαγορεύτηκε- λένε κυβερνητικά στελέχη- από δύο λόγους. Ο πρώτος είναι πως ο ίδιος πιστεύει ότι είναι καλύτερος διαχειριστής της κρίσης από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και οι πολίτες, όπως του λένε οι δημοσκόποι, εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται. Ο δεύτερος είναι ότι το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως η κρίση στη χώρα μας θα είναι οριακή και δεν θα εξελιχθεί σε καταστροφή. «Εάν οι εξελίξεις στην οικονομία δεν αποδειχθούν καταστροφικές, ο κ. Καραμανλής θα αποκτήσει σύντομα πλεονέκτημα διότι θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι εκείνος κατάφερε να σώσει τη χώρα» έλεγε χθες κυβερνητική πηγή. Την αισιοδοξία τού κ. Καραμανλή ότι η κρίση θα περάσει ξώφαλτσα από την Ελλάδα την αποκάλυψε ο ίδιος λέγοντας: «Το πρώτο μας μέλημα είναι πώς να ξεπεράσουμε μια τέτοια καταιγίδα με τις λιγότερες απώλειες. Και το δεύτερο, πώς να κινηθούμε ώστε όταν περάσει η διεθνής κρίση να έχουμε μπροστά μας, όλοι οι Έλληνες, μια καλύτερη μέρα!». 

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Ελπίζει ότι εάν οι εξελίξεις στην οικονομία δεν αποδειχθούν καταστροφικές, θα αποκτήσει πλεονέκτημα ότι κατάφερε να σώσει τη χώρα

Ξαναθυμήθηκε το «σεμνά και ταπεινά» 

Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ προχώρησε ακόμη μία φορά σε αυστηρές συστάσεις στους υπουργούς για νοικοκύρεμα στον τομέα ευθύνης τους και ζήτησε περικοπή μισθών στους κάθε λογής διοικητές και κρατικούς αξιωματούχους. «Να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση με την οποία επιβάλλεται ανώτατο όριο στις αποδοχές διοικητικών στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το όριο αυτό είναι το ύψος του μισθού τού γενικού γραμματέα υπουργείου. Όποιος δεν συμφωνεί, πάει σπίτι του» είπε με πολύ έντονο τρόπο. Και πρόσθεσε: «Τα υπουργεία που εποπτεύουν τέτοιους φορείς να προχωρήσουν παράλληλα, όπου είναι δυνατόν, στην ενοποίηση των θέσεων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, ώστε οι θέσεις αυτές, σε κάθε φορέα, να καλύπτονται από ένα πρόσωπο. Και κάτι ακόμη: Κανένα διοικητικό συμβούλιο δεν θα έχει περισσότερα από εννιά μέλη». Ο Πρωθυπουργός ζήτησε επίσης μείωση οργανισμών και περιορισμό των προσλήψεων: «Όλα τα υπουργεία υποχρεούνται να συνεργαστούν στενά με τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, έτσι ώστε να αρχίσει, άμεσα, η κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών και επιχειρήσεων του Δημοσίου. Οι οργανισμοί αυτοί υπερβαίνουν, σήμερα, τους 1.000. Ζητώ ουσιαστικά αποτελέσματα μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες». Και σημείωσε:«Όλα τα υπουργεία περιορίζουν τουλάχιστον κατά 10% τις ελαστικές δαπάνες τους. Τα έξοδα για ταξίδ