«Έχουμε δυναμική αυτοδυναμίας»

«Η Ελλάδα με όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες δίνει την εικόνα τριτοκοσμικής χώρας και αυτό το παρακολουθεί η υφήλιος σε ζωντανή σύνδεση. Την εικόνα της χώρας δεν τη βλάπτουν οι δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Τη βλάπτει η ανικανότητα της κυβέρνησης Καραμανλή». Αυτό δηλώνει στα«ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ λίγες ώρες μετά την κωμικοτραγική απόδραση Παλαιοκώστα. 

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προεξοφλεί ότι το κόμμα του θα κερδίσει με αυτοδυναμία τις εκλογές, απαντά σε όλα τα ερωτήματα που θέτουν οι αναγνώστες για το πώς σχεδιάζει να κυβερνήσει τη χώρα το ΠΑΣΟΚ. «Θα αξιοποιήσει πολύ ικανές προσωπικότητες, εντός και εκτός συνόρων, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Και πάντως μακριά από την υποκριτική ρητορεία του “σεμνά και ταπεινά” που κατάντησεκακόγουστο ανέκδοτο». 

ΕΙΠΕ

ΠΩΣ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΜΕ

«Το ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσει πολύ ικανές προσωπικότητες,εντός και εκτός συνόρων, εντόςκαι εκτός ΠΑΣΟΚ(…). Μία κυβέρνηση που θα χτίσει κοινωνικέςσυμμαχίες, προοδευτικέςσυναινέσεις που θα στηρίξουν τιςαλλαγές (…). Και πάντως θα κυβερνήσουμεμακριά από την υποκριτικήρητορεία τού “σεμνά και ταπεινά” πουκατάντησε κακόγουστοανέκδοτο»

ΕΙΠΕ

ΠΟΙΟΙ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ

«Η Ελλάδα με όσα συμβαίνουντους τελευταίουςμήνες δίνει την εικόνατριτοκοσμικήςχώρας και αυτό το παρακολουθεί η υφήλιος σε ζωντανή σύνδεση. Την εικόνα της χώρας – και τους Έλληνες πολίτες-βλάπτει η ανικανότητατης κυβέρνησηςΚαραμανλή και οι επιλογές της. Αυτή ηκυβέρνηση είναι πλέονεπικίνδυνη για τη χώρα και πρέπει να φύγει»

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Ολυμπία Μπέη-Φούσκαρη 
Πώς θα αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ, ως μελλοντική κυβέρνηση, φαινόμενα αλαζονείας των στελεχών του, δεδομένου ότι η ανοχή των πολιτών είναι πλέον μηδενική; 
Πράγματι η ανοχή των πολιτών θα είναι μηδενική. Φρόντισαν γι΄ αυτό οι πολιτικές της Ν.Δ. τα τελευταία πέντε χρόνια με τα φαινόμενα αλαζονείας αλλά και διαφθοράς. Η δική μας στάση στο θέμα αυτό είναι πολύ σαφής, και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, κατεβαίνει από το τρένο. Κεντρική μας επιδίωξη είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ θα καταπολεμήσει έμπρακτα την αλαζονεία και την αυθαιρεσία ενισχύοντας τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και τους μηχανισμούς ελέγχου της εξουσίας. Με απλά πράγματα, όπως το να βρίσκονται στο Διαδίκτυο όλες οι αποφάσεις υπουργών που αφορούν δημόσιο χρήμα, ώς τα πιο σύνθετα, όπως ο νέος εκλογικός νόμος που θα κατοχυρώνει την αυτονομία της πολιτικής.

Βασίλης Γεωργιάδης 
Μιλάτε για ανασφάλεια των πολιτών. Είναι όμως υπεύθυνη στάση αυτή δικών σας στελεχώνπου κινδυνολογούν υπέρμετρα; Δεν βλάπτουν την εικόνα της χώρας;

Πυροβολισμοί σε τηλεοπτικούς σταθμούς, αυτοκίνητα γεμάτα με εκρηκτικά έξω από τράπεζες, επίθεση κουκουλοφόρων σε κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και αποδράσεις σεσημασμένων κακοποιών από φυλακές με ελικόπτερο (για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια! Με τον ίδιο τρόπο!). Τις τελευταίες ημέρες τα έχουμε δει όλα. Υπάρχει ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας στη χώρα και αυτό γιατί η Αστυνομία έχει διαλυθεί τα τελευταία χρόνια, γιατί και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα επικράτησε η λογική του βολέματος και των ιδιοτελών συμφερόντων αντί για το δημόσιο συμφέρον. Όσο για την εικόνα της χώρας: πράγματι θυμίζει όλο και περισσότερο αυτή τριτοκοσμικής χώρας. Δυστυχώς η υφήλιος όλη παρακολούθησε σε ζωντανή μετάδοση τα όσα συνέβησαν στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες.

Την εικόνα της χώρας- και τους Έλληνες πολίτες- βλάπτει η ανικανότητα της κυβέρνησης Καραμανλή και οι επιλογές της. Αυτή η κυβέρνηση είναι πλέον επικίνδυνη για τη χώρα και πρέπει να φύγει.

Γιώργος Στεφάνου 
Πώς κρίνετε τις ρουσφετολογικές προσλήψεις της Ν.Δ. και πώς εξηγείτε το γεγονός ότι υποψήφιοι με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους τίθενται εκτός διαδικασίας με την περιβόητη μέθοδο της συνέντευξης; 

Με τις περιβόητες γαλάζιες συνεντεύξεις φαλκιδεύτηκε μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση όπως το ΑΣΕΠ, προκειμένου η Ν.Δ. να μετατρέψει το κράτος σε λάφυρο προς εξυπηρέτηση κομματικής πελατείας. Δεν υπάρχει χειρότερο μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, και ειδικά προς τους νέους, από αυτό που στέλνει η Ν.Δ. Από την αίσθηση- που είναι πια γενικευμένη- ότι σημασία δεν έχει η αξία και η προσπάθεια, αλλά η κομματική ταυτότητα και οι σχέσεις με το «σύστημα». Είναι εγκληματική η απαξίωση θεσμών που χτίστηκαν με κόπο και με μάχες. Για ένα να είστε σίγουρος: εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτόν το δρόμο. Θα εγγυηθούμε διαδικασίες διαφάνειας και αξιοκρατίας στις προσλήψεις. Δεν θα παίξουμε παιχνίδια με την αγωνία χιλιάδων νέων παιδιών, ούτε προεκλογικά ούτε στη συνέχεια ως κυβέρνηση. Και πιστεύω βαθύτατα ότι υπάρχει μία ισχυρή πλειοψηφία πλέον στην ελληνική κοινωνία που θα μας στηρίξει σε αυτό.

Σταύρος Παπαδάτος 
Είστε σίγουροι ότι διαθέτετε πρόγραμμα εξόδου από την κρίση; Γιατί πολλοί στη Ν.Δ. επενδύουν στο σενάριο της «Πασοκικής παρένθεσης».

Είναι ενθαρρυντικό το ότι γίνεται συζήτηση περί «Πασοκικής παρένθεσης»- αυτό σημαίνει πως όλο και περισσότεροι έχουν προεξοφλήσει την εκλογική μας νίκη! Η «Πασοκική παρένθεση» όμως είναι μία θεωρία που ισχύει όσο ίσχυσε και η «δεξιά παρένθεση». Στην πραγματικότητα, οι πολίτες δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε νέα κυβέρνηση να δοκιμαστείκαι όλοι κρινόμαστε. Στην ουσία τώρα: ναι, έχουμε πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, παρότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα και ταχυδακτυλουργοί στην πολιτική δεν υπάρχουν. Από την κρίση δεν θα βγούμε απλώς με περιοριστικές πολιτικές- είναι αδιέξοδες χωρίς αναπτυξιακή στόχευση. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τη ζήτηση, στηρίζοντας τους ασθενέστερους, επενδύοντας σε δημόσιες υποδομές και στο μέλλον. Ανακατανέμοντας τις δημόσιες δαπάνες, κόβοντας τις σπατάλες όπου πράγματι υπάρχουν, μεταφέροντας πόρους εκεί που χρειάζεται. Και αναδιανέμοντας τα φορολογικά βάρη ώστε να μην πέφτουν στους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη.

Νίκος Αυγερόπουλος 
Η Ν.Δ. σάς επικρίνει ανοιχτά ότι με την πρότασή σας για πρόωρες εκλογές υπονομεύετε την οικονομία. Γιατί επιμένετε σ΄ αυτή την πρόταση;

Αν το ΠΑΣΟΚ υποκινούνταν από κομματική ιδιοτέλεια και όχι με βάση το συμφέρον της χώρας και των πολιτών, δεν θα ζητούσαμε εκλογές. Θα περιμέναμε να διαφανεί σε ακόμη περισσότερους πολίτες η έκταση της καταστροφής στην οποία οδηγεί τη χώρα η σημερινή κυβέρνηση. Όμως το κόστος της σημερινής ακυβερνησίας, των συνεχών παλινωδιών και της έλλειψης σχεδίου για τη χώρα είναι τεράστιο. Αυτό είναι που υπονομεύει την οικονομία, όχι οι εκλογές. Για την ανάταξη της οικονομίας πάνω από όλα χρειάζεται εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη που μόνο μία νέα κυβέρνηση μπορεί να εμπνεύσει, με καθαρή εντολή να προχωρήσει σε μεγάλες τομές και ρήξεις. Μία κυβέρνηση που θα χτίσει κοινωνικές συμμαχίες, προοδευτικές συναινέσεις που θα στηρίξουν τις αλλαγές.

Αλέξανδρος Νικολάου 
Πολλοί λένε ότι προτείνετε εκλογές τώρα για να τις «κάψετε» και ότι στην πραγματικότητα δεν τις θέλετε γιατί δεν θα μπορείτε να σχηματίσετε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

«Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του» μας έλεγε κάποτε ο Πρωθυπουργός.

Καιρό έχουμε να το ακούσουμε… Μου είναι δύσκολο να ακολουθήσω τέτοιους συλλογισμούς. Η περίοδος ακυβερνησίας την οποία διανύει η χώρα επιδεινώνει καθημερινά όλα τα προβλήματα, από την οικονομία έως την ασφάλεια των πολιτών, από την υγεία έως την παιδεία. Όσον αφορά δε την αυτοδυναμία, η δυναμική της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού θα έπρεπε να κάνει πολύ πιο επιφυλακτικούς όσους προεξοφλούν πως η νίκη του ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Αριστείδης Μίλτου 
Αποκλείετε το ενδεχόμενο του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού». Εάν όμως οι πολίτες μετην ψήφο τους σας υποδείξουν ότι αυτή είναι η λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης, τι θα κάνετε;

Είναι δύσκολο οι πολίτες να υποδείξουν τη δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού». Οι πολίτες που θα μας ψηφίσουν, θα το πράξουν πρωτίστως προκειμένου να ανατρέψουμε τις πολιτικές επιλογές της Ν.Δ., όχι για να συνεργαστούμε μαζί τους. Αντιλαμβάνομαι βέβαια γιατί υπάρχουν κάποιοι που καλόπιστα έλκονται από την ιδέα του «μεγάλου συνασπισμού», ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης. Όμως πέρα από τις αυτονόητες διαφορές που μας χωρίζουν από τη Ν.Δ., η φυσική τάση σε παρόμοιες καταστάσεις είναι αντί να υπάρξει «συναίνεση για μεγάλες αλλαγές», να κυριαρχεί η λογική της παράλυσης. Εξάλλου αλλαγές χωρίς πρόσημο δεν υπάρχουν- και εμείς θέλουμε αλλαγές σε προοδευτική κατεύθυνση.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “