Τανγκό για τρεις στην πίστα της διαδοχής

Η κούρσα της διαδοχής ξεκίνησε. Οι τρεις διεκδικητές της ηγεσίας έχουν τοποθετηθεί στο γήπεδο, οργανώνουν την επίθεση και την άμυνά τους και περιμένουν το σφύριγμα για να αρχίσει η μάχη. Μόνο που σ΄ αυτό τον αγώνα διαιτητής είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Έτσι, ενώ οι κινήσεις στο παρασκήνιο δίνουν και παίρνουν και οι προσωπικοί στρατοί οργανώνονται, τίποτα από όλα αυτά δεν βλέπει το φως της δημοσιότητας, για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι οι υποψήφιοι για την ηγεσία επιζητούν και οι τρεις τη συμμαχία του κ. Κ. Καραμανλή για την επόμενη ημέρα. Ο δεύτερος είναι ότι κανένα κορυφαίο στέλεχος- ακόμη και αυτοί που έχουν καταλήξει ποια στάση θα τηρήσουν στο θέμα της διαδοχήςδεν βγαίνει ανοιχτά να πει την προτίμησή του προτού ανοίξει τα χαρτιά του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

«Πανίσχυρος». Ο κ. Κ. Καραμανλής, πάντως, όπως λέει κορυφαίος υπουργός, παρότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, «εξακολουθεί να είναι πανίσχυρος και εξαιρετικά δημοφιλής στο κόμμα του, γι΄ αυτό και κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα εάν θα εγκαταλείψει την ηγεσία ύστερα από μια ενδεχόμενη ήττα. Η παραμονή του στη Ρηγίλλης θα είναι συνάρτηση του μεγέθους της ήττας. Εάν χάσει με μία ή δύο μονάδες, η Ν.Δ. θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις από συνεργάτες και στελέχη του να παραμείνει στην ηγεσία με το επιχείρημα της “μικρής ΠΑΣΟΚικής παρένθεσης», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και εξηγεί: «Την τελευταία περίοδο αυτό είναι το πιο δημοφιλές σενάριο στις νεοδημοκρατικές παρέες. Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι, εάν γίνουν πρόωρες εκλογές και κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, θα έχει ισχνή πλειοψηφία και σύντομα θα βυθιστεί στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Άρα το 2010 με την εκλογή προέδρου μπορεί να επανέλθει νικητής και τροπαιούχος ο κ. Κ. Καραμανλής». Κορυφαίος υπουργός, ωστόσο, θεωρεί ότι αυτά είναι κουβέντες του καφενείου και εκτιμά πως εάν η Ν.Δ. χάσει καθαρά από το ΠΑΣΟΚ όποτε γίνουν οι εκλογές, ο κ. Κ. Καραμανλής δεν θα επιχειρήσει να γαντζωθεί στην καρέκλα, αλλά θα κινήσει αμέσως τη διαδικασία διαδοχής του.

Το Μαξίμου ποντάρει σε Ολυμπιακή, Αστυνομία

Σε δύο επιτυχίες ποντάρει η κυβέρνηση το επόμενο 15νθήμερο για να πάρει ανάσα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ψαλίδα να ανοίγει ξανά και να εξανεμίζονται πλήρως τα κέρδη του ανασχηματισμού.

Η πρώτη επιτυχία προσδοκά να είναι το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας για την πώληση της Ολυμπιακής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αργότερο σε δέκα ημέρες η συμφωνία θα έχει κλείσει και μαζί με τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλου θα συμμετέχουν στο εγχείρημα της εξαγοράς τουλάχιστον άλλοι πέντε γνωστοί εφοπλιστές και επιχειρηματίες, οι οποίοι- όπως υποστηρίζεται- έχουν πάρει και πράσινο φως από το ΠΑΣΟΚ. Η δεύτερη που περιμένει η κυβέρνηση είναι από κάποια επιτυχία της Αστυνομίας. Ανώτατοι αξιωματικοί αφήνουν να εννοηθεί ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη διαλεύκανση κάποιας μεγάλης υπόθεσης. Δεν διευκρινίζουν, ωστόσο, εάν αυτή αφορά το κοινό έγκλημα ή την τρομοκρατία.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “