Ο ΣΥΝ φοβάται τις ευθύνες του

Δεν πρέπει, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε» να συνεργαστούμε σε κυβέρνηση συνασπισμού με τη Ν.Δ. Με αυτήν την κατηγορηματική δήλωση ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου κόβει οριστικά τη συζήτηση για ενδεχόμενησυνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ο Γιάννης Ραγκούσης ωστόσο αφήνει πάντα ανοιχτό το παράθυρο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑκαι στέλνει νέο μήνυμα στον κ. Αλέκο Αλαβάνο: «Η συνεχιζόμενη άρνηση της ηγεσίας τουΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό πια ότι δεν αποτελεί μια άρνηση της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί μια άρνηση ανάληψης ευθύνης για τη χώρα και τον λαό».

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι Γιώργος Παπανδρέου με την πρότασή του για εκλογές τώρα και συμφωνία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκαψε τα σχέδια του Μαξίμου. Δηλώνειότι η αλλαγή πρωθυπουργού είναι απαίτηση των πολιτών και προβλέπει ότι οι ευρωεκλογές θα πάρουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος στην περίπτωση που δεν έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές.

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Πρώτον, εθνικές εκλογές άμεσα.
Δεύτερον, καθαρό ορίζοντα τετραετίας, άρα συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τρίτον, προστασία και ενίσχυση χαμηλών καιμεσαίων εισοδημάτων. Τέταρτον,στήριξη των παραγωγικών και εξαγωγικά προσανατολισμένωνεπιχειρήσεων. Πέμπτον, νέο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Γεωργαντάς Χρήστος 
Σας κατηγορούν στη Ν.Δ. ότι δεν έχετε ξεκάθαρη θέση για την οικονομία ενώ τα στελέχη σας εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ποτέ άλλοτε αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο εξειδίκευσης των θέσεών της.

Σας θυμίζω χαρακτηριστικά ότι πριν από το 2004, όταν ρωτούσαν τα στελέχη της Ν.Δ. για το ποιο ήταν το πρόγραμμά τους, απαντούσαν «δεν σας το λέμε για να μη μας το κλέψει το ΠΑΣΟΚ». Σε κάθε περίπτωση σας διαβεβαιώ ότι κανείς πολίτης δεν θα φτάσει στην κάλπη να ψηφίσει χωρίς να γνωρίζει: Πρώτον, τους νέους εθνικούς στόχους και το σχέδιό μας για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Δεύτερον, το κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

Τρίτον, τα άμεσα μέτρα που η κυβέρνηση Παπανδρέου θα λάβει. Πρόκειται για ένα συνεκτικό και αλληλοεξαρτώμενο σύνολο δεσμεύσεων με τις οποίες όχι μόνο θα διεκδικήσουμε τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, αλλά οι οποίες και θα δεσμεύουν τη νέα κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία.

Ηλίας Περιστέρας 
Μπορούμε να αποφύγουμε την κρίση; Και αν ναι, ποιο είναι το δικό σας σχέδιο κ. Ραγκούσηγια να βγούμε από αυτήν;

Την κρίση δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, αλλά αυτό που μπορούμε να α ποφύγουμε είναι η χρεοκοπία. Το σχέδιο για να βγούμε από την κρίση και να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία στηρίζεται σε πέντε απαράβατες προϋποθέσεις: Πρώτον, εθνικές εκλογές άμεσα.

Δεύτερον, καθαρό ορίζοντα τετραετίας, άρα συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τρίτον, προστασία και ενίσχυση χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Τέταρτον, στήριξη των παραγωγικών και εξαγωγικά προσανατολισμένων επιχειρήσεων. Πέμπτον, νέο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης για να λυθεί το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που είναι η κατάρρευση της ανταγωνιστικότητάς της.

Αλέξανδρος Αλεξιάδης 
Είναι φανερό ότι είναι απαίτηση των περισσότερων πολιτών αυτής της χώρας για αναδιανομήτων εισοδημάτων. Πώς σκέφτεται το ΠΑΣΟΚ να το κάνει πράξη;

Η αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων είναι χρέος. Ιδιαίτερα δε, μετά την ένταξη στην ΟΝΕ για την οποία έβαλαν με θυσίες «γερή πλάτη» για πολλά χρόνια τα στρώματα αυτά. Άρα είναι και ζήτημα δικαιοσύνης.

Η αναδιανομή όμως σε τελική ανάλυση είναι και μία από τις βασικότερες προϋποθέσεις ώστε να μην καταρρεύσει η παραγωγι- κή βάση της χώρας αλλά και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Σας υπογραμμίζω ότι η διεθνής κρίση ξέσπασε όταν στις ΗΠΑ οι δανειολήπτες δεν μπόρεσαν να σηκώσουν το βάρος της εξυπηρέτησης των χρεών τους. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να υπογράψει μια νέα συμφωνία εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό βασισμένη σε τρεις λέξεις κλειδιά: αναδιανομή, εντιμότητα, δικαιοσύνη.

Αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος υπέρ των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.

Εντιμότητα στη διαχείριση των ιερών χρημάτων του ελληνικού λαού.

Δικαιοσύνη στην κατανομή και των βαρών και των ωφελειών της κοινής προσπάθειας.

Φλώρα Καπετάνου 
Λέτε διαρκώς στο ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για να βγάλει την Ελλάδα από τηνκρίση.

Έχει μόνο προεκλογικό όμως σχέδιο έχουν και το έχουν θέσει σε εφαρμογή, θέτοντας τη χώρα ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο από τον ανασχηματισμό της 7ης Ιανουαρίου. Όταν ένας πρωθυπουργός παλινωδεί και πανικόβλητος αλλάζει όπως όπως τις αποφάσεις του, τότε είναι ένας πρωθυπουργός για τον οποίο έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Από τις 25 Φεβρουαρίου και μετά, που όποια μέρα προκηρυχτούν εκλογές, αυτές θα πραγματοποιηθούν με σταυρό και όχι με λίστα, ο κ. Καραμανλής θα θέσει σε εφαρμογή το τελευταίο στάδιο του προεκλογικού του σχεδιασμού.

Όμως κανείς επικοινωνιακός λαϊκισμός ποτέ δεν κατάφερε να αλλάξει την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη για τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του. Πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι οι επικοινωνιολόγοι παρέλειψαν να του πουν ολόκληρη την αλήθεια. Παρέλειψαν να τον πληροφορήσουν ότι αυτό που πραγματικά απαιτούν και επιθυμούν οι πολίτες είναι μια βαθιά και συνολική αλλαγή που δυστυχώς για τον κ. Καραμανλή, αλλά ευτυχώς για τη χώρα, απαιτεί και αλλαγή πρωθυπουργού.

Καράγιωργα Ελένη 
Εάν οι πολίτες με την ψήφο τους σας υποδείξουν να συνεργαστείτε με τη Ν.Δ., τι θα κάνετε;

Δεν πρέπει, δεν μπορούμε, δεν θέλουμε. Ο κ. Καραμανλής και η ηγετική ομάδα της κυβερνώσας πλειοψηφίας «κατάφεραν» να αποτελέσουν τη χειρότερη κυβέρνηση που είχαν οι Έλληνες από το 1974. Αυτή είναι μια διαπίστωση που δεν προκύπτει από καμία διάθεση αντιπολιτευτικής υπερβολής. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα δυσκολευτεί πολύ να βρει εκείνα τα θετικά επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης που αποτελούν δικές της πρωτογενείς πρωτοβουλίες.

Και δεν είναι μόνο τα σκάνδαλα όπως το Βατοπέδι, τα ομόλογα και τόσα άλλα που θα τον εμποδίσουν. Είναι η πανθομολογούμενη πλέον διαπίστωση, προερχόμενη πια και από το εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησης, ότι δεν έχουν ούτε στόχους ούτε σχέδιο ούτε βούληση. Πάντως, με αυτούς όμως που μπορούμε και θέλουμε να συνεργαστούμε προκειμένου να δουλέψουμε όλοι μαζί για την πρόοδο της χώρας, είναι και οι πολίτες που επέλεξαν στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις να ψηφίσουν τη Ν.Δ.

Θρασύβουλος Ρεκουνιώτης 
Πώς σχολιάζετε τη διαπίστωση των δημοσκοπήσεων ότι στις ευρωεκλογές η διαφορά σας με τη Ν.Δ. μικραίνει;

Θα κάνουν λάθος ανάγνωση του μηνύματος των πολιτών όσοι σταθούν στο επιφαινόμενο. Αν πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές χωρίς να έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές τότε, όχι μόνο γιατί εμείς το ζητούμε, αυτές θα πάρουν εκ των πραγμάτων δημοψηφιστικό χαρακτήρα. Το ερώτημα για τους πολίτες θα είναι αν επιθυμούν ή όχι να συνεχίσει τον πολιτικό της βίο η κυβέρνηση και οι ασκούμενες πολιτικές της. Σ΄ αυτήν την περίπτωση το αποτέλεσμα για τον κ. Καραμανλή θα είναι εξίσου αρνητικό με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Ιδιαίτερα μάλιστα αν επαληθευτούν οι πληροφορίες για τη δημιουργία και νέου δεξιού κόμματος.

Μαρινάκης Πέτρος 
Ζητάτε πρόωρες εκλογές. Εάν γίνουν και δεν εξασφαλίσετε αυτοδυναμία, θα επιμείνετε στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ παρ΄ ότι ο κύριος Αλαβάνος έχει αρνηθεί;

Εμείς έχουμε κατ΄ επανάληψη ξεκαθαρίσει και εμμένουμε στη θέση μας για το ζήτημα της συνεργασίας, διευκρινίζοντας ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μια νέα αντίληψη και ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Η συνεχιζόμενη άρνηση της ηγεσίας, τονίζω, του ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό πια ότι δεν αποτελεί μια άρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί μια άρνηση ανάληψης ευθύνης για τη χώρα και τον λαό.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “