Μπόνους 400 ψήφων σε κάθε γαλάζιο βουλευτή

Παροχές, φοροαπαλλαγές, διορισμούς συμβασιούχων, ρουσφέτια παντός είδους, ικανοποίηση αιτημάτων μικρώνκοινωνικών ομάδων και πολλές υποσχέσεις είναι η συνταγή της «εαρινής αντεπίθεσης» με την οποία ετοιμάζεται ηκυβέρνηση να πορευθεί στις κάλπες των ευρωεκλογών. Ήδη «μοιράζονται» οι προσλήψεις των ανέργων στο Δημόσιο μέσω του ΟΑΕΔ και εκτιμάται ότι κάθε βουλευτής θα επιλέξει 400 ψηφοφόρους του να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα. 
Το δόγμα της Ρηγίλλης είναι ξεκάθαρο προς υπουργούς, βουλευτές και διοικητές οργανισμών «Δώστε και σώστε», με έναν και μοναδικό στόχο: η ήττα στις ευρωεκλογές να είναι όσο μικρότερη γίνεται. «Ξέρουμε πως θα είμαστε δεύτερο κόμμα. Η διαφορά μας με το ΠΑΣΟΚ όμως δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2 μονάδες. Εάν για παράδειγμα καταφέρουμε να πάρουμε 34% ή 35% εμείς και 36% το ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, που θα διαψεύσει όσους υποστηρίζουν ότι η Ν.Δ. έχει καταρρεύσει και τον Ιούνιο θα πάρει το μικρότερο ποσοστό στην ιστορία της». Οι δημοσκόποι και οι επικοινωνιολόγοι με τους οποίους συνομιλεί ο κ. Κ. Καραμανλής έχουν όλοι την ίδια άποψη- ότι εκλογές αυτή την ώρα θα ήταν καταστροφή για τη Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο τον Ιούνιο να στηθούν διπλές κάλπες, παρ΄ ότι στη Ν.Δ. όλοι διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο Ο κ. Καραμανλής έστειλε και χθες από το βήμα της Βουλής τα μηνύματα που επιθυμούσε σε στελέχη και ψηφοφόρους. Έκλεισε μάτι στους οικονομικά ασθενέστερους, ενώ λίγο πριν είχε κατεδαφίσει τη φορολογική πολιτική Αλογοσκούφη και το σημαντικότερο, αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να αναμετρηθεί ο ίδιος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και να θέσει ξανά το δίλημμα «Εγώ ή αυτός».

Πώς θα γίνουν. Για τους διορισμούς, τα αιτήματα που υπάρχουν στα πολιτικά γραφεία αθροιστικά ξεπερνούν τα 150.000 σύμφωνα με τους υπολογισμούς στελεχών της Ρηγίλλης. Ένα όπλο πάντως της κυβέρνησης σ΄ αυτή τη φάση είναι οι 60.000 προσλήψεις που θα γίνουν στο Δημόσιο μέσω ΟΑΕΔ. «Με το εύρημα της μετατροπής που επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας θα δημιουργηθεί μια νέα στρατιά ομήρων χαμηλοσυμβασιούχων του Δημοσίου που θα ζουν με την ελπίδα της μόνιμης θέσης» λέει γνωστός βουλευτής της Ν.Δ. ο οποίος διαφωνεί με τη διαδικασία, ενώ ο κ. βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει δημοσίως ότι αυτό το επίδομα έπρεπε να δίνεται για προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα. Δεν πιστεύουν. Οι περισσότεροι βουλευτές πάντως, ιδιαίτερα εκείνοι που εκλέγονται στην επαρχία και στη Β΄ Αθηνών, δεν συμμερίζονται τα αισιόδοξα σχέδια της Ρηγίλλης. Υποστηρίζουν ότι «το σλόγκαν του κόμματός τους που ήταν “μηδενική ανοχή” έχει γίνει μπούμερανγκ. Οι πολίτες έχουν πλέον μηδενική ανοχή στη Ν.Δ., δεν εμπιστεύονται τις υποσχέσεις μας, ενώ είναι επικριτικοί και επιθετικοί κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με αξιωματούχους της Ν.Δ.».

Το δόγμα της Ρηγίλλης είναι «Δώστε και σώστε», με στόχο η ήττα στις ευρωεκλογές να είναι όσο μικρότερη γίνεται

Ετοιμάζουν πακέτο 1,1 δισ. με λεφτά της Ε.Ε.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ 

Με πακέτα από κοινοτικά χρήματα όπου υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, καθώς οι δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια της από το «πείραμα» με τα 500 εκατομμύρια ευρώ για τους αγρότες τής βγαίνουν θετικά. Έτσι, οι εισηγήσεις για την εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και επαναφοράς της στον δρόμο της υγιούς ανάπτυξης, το οποίο έχει περιγράψει στον Πρωθυπουργό ακόμη και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, μπαίνουν στα αζήτητα επ΄ αόριστον.

Στοχευμένη παροχολογία. Όπως αναφέρουν όσοι είναι κοντά στον Πρωθυπουργό, παρά τις αρχικές του σκέψεις, τελικώς ο κ. Καραμανλής έγειρε προς τη μεριά της λεγόμενης «στοχευμένης παροχολογίας», θεωρώντας προφανώς ότι δεν είναι σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Άλλωστε, και στο περίφημο προχθεσινό του διάγγελμα για την οικονομία, ενώ απέφυγε επιμελώς να αποκλείσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Το κρίσιμο τεστ υπήρξαν τα μπλόκα των αγροτών, τα οποία διαλύθηκαν ουσιαστικά με μια υποσχετική 500 εκατομμυρίων, που ακόμη κι αν κριθούν συνολικά ή εν μέρει παράνομα από τις Βρυξέλλες, αυτό θα γίνει πολύ αργότερα και η λυπητερή θα πληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα από μεταγενέστερη κυβέρνηση. Οι μετρήσεις, όμως, που έχει στα χέρια του το Μαξίμου έδειξαν μεγάλη αποτελεσματικότητα του πακέτου όσον αφορά την πρόθεση ψήφου υπέρ της Ν.Δ..

Στρατηγική πακέτων. Γι΄ αυτό, εξάλλου, αποφασίσθηκε η στρατηγική των πακέτων ως… ανάχωμα στους κοινωνικά αντιδρώντες ή πληγέντες από την κρίση. Κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, μετά τα μπλόκα των αγροτών το επόμενο τσουνάμι θα προκύψει από τον ευρύτερο τομέα του τουρισμού, όπου υπολογίζεται ότι στην καλύτερη περίπτωση θα χαθούν 65.000 θέσεις εργασίας και θα πληγούν άνθρωποι που στην πλειονότητά τους έχουν ψηφίσει Ν.Δ. Ο σχεδιασμός, λοιπόν, του Μαξίμου, σε συνεννόηση με την κ. Πετραλιά, είναι προς τα τέλη Μαρτίου να προγραμματιστούν πακέτα ανακούφισης των πληγέντων.

Αυτή τη φορά θα χρησιμοποιηθούν αμιγώς κοινοτικά χρήματα, καθώς ο αρμόδιος για την κοινωνική πολιτική επίτροπος κ. Σπίντλα έχει δώσει το πράσινο φως στις χώρες- μέλη να κάνουν περίπου ό,τι θέλουν με τα κοινοτικά χρήματα.

Έτσι, έπειτα από εισήγηση της κ. Πετραλιά αναμένεται να υπάρξουν επιδοτήσεις τού 30% των θέσεων εργασίας, θέσεις stage για νέους 16- 30 ετών, χρηματοδότηση έως και 20.000 ευρώ για νέους επαγγελματίες κ.ά. Όπως υπολογίζεται, σε περίπου 1,1 δισ. θα ανέρχεται το νέο πακέτο για την επόμενη κοινωνική αναταραχή.

Καρφιά κορυφής στην κυβέρνηση

Βαθαίνει το ενδοκυβερνητικό ρήγμα για τους χειρισμούς απέναντι στην οικονομική κρίση. Την ηχηρή παρέμβαση του κ. Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος επισήμανε ότι δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση, ακολούθησε χθες θερμό επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Υγείας και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος εποπτεύει ουσιαστικά τα παραγωγικά υπουργεία και έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στη στροφή που επιχειρεί η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας, αισθάνθηκε άμεσα θιγόμενος από την παρέμβαση του κ. Αβραμόπουλου και την ενόχλησή του την εξέφρασε δημοσίως χθες με ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο: «Ο κ. Αβραμόπουλος είναι καλά στην υγεία του, να πάτε να τον ρωτήσετε…», ανέφερε όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο απέναντι στην οικονομική κρίση. Στο σχόλιο του κ. Σουφλιά ήταν άμεση η απάντηση του υπουργού Υγείας, ο οποίος κατέστησε, ουσιαστικά, σαφές ότι αφενός εμμένει στη θέση του και ότι αφετέρου θα επανέλθει ζητώντας ολοκληρωμένο σχεδιασμό από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Όσοι είδαν και άκουσαν τι είπε ο κ. Αβραμόπουλος κατάλαβαν. Το συμπέρασμα είναι ένα: μπροστά στην επερχόμενη κρίση απαιτείται εθνική συνεννόηση και συναίνεση», ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του υπουργού Υγείας, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, φωτιές ανάβει στη Ν.Δ. και δεύτερη επιστολή βουλευτή που απειλεί να καταψηφίσει νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θα τον βρίσκει αντίθετο. Μετά τον βουλευτή Λέσβου κ. Γ. Γιαννέλλη χτύπησε ο βουλευτής Δωδεκαννήσου κ. Α. Καραμάριος, ο οποίος με επιστολή του προς τον υπουργό Μεταφορών κ. Ε. Στυλιανίδη επανέρχεται στις ενστάσεις που είχε υποβάλει από το 2007 κατά του κατακερματισμού της Ολυμπιακής και προειδοποιεί ότι δεν θα ψηφίσει στη Βουλή οποιονδήποτε νόμο παρουσιάσει η κυβέρνηση που θα προβλέπει τη διάσπαση του εθνικού αερομεταφορέα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “