Ο σώζων εαυτόν σωθήτω στη Ν.Δ.

Η βαριά ατμόσφαιρα, η γκρίνια, η εσωστρέφεια και τα αλληλοκαρφώματα επέστρεψαν στη Ν.Δ. σχεδόν έναν μήνα μετά τον ανασχηματισμό, στον οποίον είχαν επενδύσει οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι για τη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα που παρουσιάζει η κυβέρνηση δημιουργεί φυγόκεντρες τάσεις σε βουλευτές και στελέχη που ακολουθούν προσωπικές στρατηγικές για το πολιτικό τους μέλλον. Χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος άφησε για πρώτη φορά στην υπουργική θητεία του αιχμές εναντίον της κυβέρνησης για τους οικονομικούς σχεδιασμούς της, οι Κρητικοί βουλευτές εξαπέλυσαν πυρά εναντίον του κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, ενώ η Αστυνομία συνεχίζει να παράγει κάθε μέρα και μια αρνητική είδηση που «τσαλακώνει» την εικόνα της κυβέρνησης.

Την παράσταση στη γαλάζια σκηνή, ωστόσο, έκλεψε χθες το φλερτ Καραχάλιου – ΛΑΟΣ. Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης βρίσκεταισύμφωνα με έγκυρες πηγές- ένα βήμα πριν μεταγράψει στο κόμμα του τον κ. Ν. Καραχάλιο, ο οποίος μέχρι πριν από δύο μήνες ήταν γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και δεξί χέρι του κ. Κ. Καραμανλή. Συνάντηση σε εστιατόριο 
Πριν από έναν μήνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε πει σε κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. ότι εάν δεν σκοπεύουν στη Ρηγίλλης να αξιοποιήσουν στις ευρωεκλογές τον κ. Ν. Καραχάλιο θα του προτείνει εκείνος εκλόγιμη θέση. Το βράδυ της Τρίτης οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας και εκεί- σύμφωνα με πληροφορίες- ο κ. Γ. Καρατζαφέρης του είπε ότι κατά τη γνώμη του είναι πολιτικό στέλεχος που διαθέτει όλα τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας ευρωβουλευτής. «Πρώτα όμως να μιλήσεις με το κόμμα σου και σε έναν μήνα εάν έχεις αποδεσμευτεί θα συναντηθούμε ξανά για να συζητήσουμε την τοποθέτησή σου σε εκλόγιμη θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ». Ο κ. Ν. Καραχάλιος απάντησε στον κ. Καρατζαφέρη ότι η πρότασή του είναι τιμητική αλλά θα συζητήσει πρώτα με τον γραμματέα της Ν.Δ. και τον διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού και στη συνέχεια θα λάβει τις αποφάσεις για το πολιτικό του μέλλον. Έτσι, το ραντεβού ανανεώθηκε για τα μέσα Μαρτίου.

Παρών ο Παυλόπουλος 
Συμπτωματικά, στο ίδιο εστιατόριο ήταν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος στον οποίο ο κ. Γ. Καρατζαφέρης είπε: «Υπουργέ, αποδεσμεύω τον κ. Καραχάλιο να σας πει τη συζήτηση που κάναμε». Για τη συνάντηση και όσα λέχθηκαν στο κεντρικό εστιατόριο μίλησε ο ίδιος κ. Γ. Καρατζαφέρης χθες το πρωί στον Αθήνα 9.84, διευκρινίζοντας ότι δεν ήθελε η συνάντηση να είναι μυστική ώστε να τον επικρίνουν από τη Ν.Δ. ότι στρατολογεί στελέχη τους.

Δεν είναι όμως ο κ. Ν. Καραχάλιος το μόνο στέλεχος της Ν.Δ. που συνομιλεί με τον κ. Γ. Καρατζαφέρη. Σχεδόν 30 βουλευτές της Ν.Δ. που βρίσκονται σε οριακές θέσεις και θα χάσουν την έδρα τους σε περίπτωση ήττας της Ν.Δ. βλέπουν θετικά τη μετακίνησή τους στον ΛΑΟΣ, αφού γνωρίζουν ότι έχουν πιθανότητες να εκλεγούν με το 10% των ψήφων που απαιτεί η επανεκλογή τους στη Ν.Δ. Το ίδιο κλίμα υπάρχει και σε νομάρχες και δημάρχους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους γνωστούς γαλάζιους νομάρχες είπε πρόσφατα στον κ. Γ. Καρατζαφέρη: «Προτιμώ να είμαι στο ασανσέρ που ανεβαίνει και όχι σε εκείνο που κατεβαίνει».

ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ

Δέχθηκε πρόταση από τον Γ. Καρατζαφέρη να κατέβει στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ

Βολές κατά Ντόρας, Παυλόπουλου

Ο υπουργός Υγείας τάραξε τα νερά στη Ν.Δ. Οι πρωινές δηλώσειςστον Αlpha, με τις οποίες είπε ότι η χώρα δεν έχει εθνικό σχέδιο για την οικονομία, προκάλεσε πανικό στην κυβέρνηση. Αργότερα πάντως έσπευσε να διευκρινίσει ότι εννοούσε ότι δεν συνεργάζεται το ΠΑΣΟΚ για την εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου. Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος όμως έστρεψε τα βέλη του και εναντίον του κ. Π. Παυλόπουλου και της Ντόρας Μπακογιάννη, οι οποίοι ζήτησαν να ισχύει από τις προσεχείς εκλογές ο νόμος Παυλόπουλου που δίνει άνετη αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα.


Κρητικός εμφύλιος για Μαρκογιαννάκη

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ της αρνητικής επικαιρότητας βρίσκεται καθημερινά ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης με τους «άθλους» της ΕΛ.ΑΣ. Οι επικρίσεις που δέχεται για τους χειρισμούς στο λιμάνι του Πειραιά είναι τόσο πολλές που αναγκάστηκε χθες ο κ. Ευάγγ. Αντώναρος να δηλώσει ότι ο Πρωθυπουργός στηρίζει τον αρμόδιο στα θέματα Δημόσιας Τάξης αναπληρωτή υπουργό. Τα περισσότερα καρφιά, πάντως, ο κ. Χρ.

Μαρκογιαννάκης τα δέχεται από Κρητικούς βουλευτές ακόμη και εάν αυτοί δεν εκλέγονται στην Κρήτη, όπως ο κ. Κ. Μητσοτάκης που δήλωσε ότι δεν είναι υπερήφανος για όσα συνέβησαν στον Πειραιά.

Τα δεξιά καρφώματα συνεχίστηκαν στη Βουλή, όπου αιχμές κατά των υπουργείων Οικονομικών και ΥΠΕΧΩΔΕ άφησαν χθες οι κ.κ. Νικηφοράκης και Βολουδάκης βουλευτές Χανίων της Ν.Δ., μεταφέροντας το «μέτωπο» των γαλάζιων ανταρτών της Κρήτης και στο πεδίο του τουρισμού!

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα τις τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων, διαμαρτυρήθηκαν έντονα ενώπιον του εμβρόντητου υφυπουργού Οικονομικών Θανάση Μπούρα για τις ρυθμίσεις που «κόβουν» από τον επενδυτικό νόμο τις ξενοδοχειακές μονάδες της Δυτικής Κρήτης που είναι κάτω των τεσσάρων αστέρων. Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Στέλιος Νικηφοράκης ζήτησε να υπάρξει μεταβατική περίοδος δύο ετών, αφού πολλές ξενοδοχειακές μονάδες θα έχουν πρόβλημα και όταν πήγε να μιλήσει ο υφυπουργός Οικονομικών, ο κ. Νικηφοράκης τον διέκοψε λέγοντας: «Το “αν” που λέτε είναι κρίσιμο, αλλά κανείς δεν επενδύει σε αυτό. Ποιος θα επενδύσει, όταν επί της κεφαλής του κρέμεται η απειλή ύστερα από έναν μήνα η απόφαση αυτή να είναι διαφορετική και να μην ισχύει; Στην Κρήτη είναι υπεραναπτυγμένη η ανατολική πλευρά, ενώ η δυτική είναι υπό ανάπτυξη, για να μην πω υπανάπτυκτη. Το νομοσχέδιο ουσιαστικά κλειδώνει τους ανεπτυγμένους και τους δίνει δυνατότητα μονοπωλιακής διαχείρισης του τουριστικού ρεύματος της Κρήτης». Αντιρρήσεις εξέφρασε και ο επίσης βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος μάλιστα πρότεινε να υιοθετήσει η κυβέρνηση την πρόταση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη για «απόσυρση ξενοδοχείων».


«Δεν θα ψηφίζω εάν δεν γίνει το Εφετείο στη Μυτιλήνη»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Νταλιάνη 

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του με την οποία βάζει προθεσμία στην κυβέρνηση έως το τέλος Μαρτίου για το Εφετείο Μυτιλήνης, ειδάλλως δεν θα ψηφίσει τα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης, παραπέμπει εκ νέου ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Γιαννέλλης με δηλώσεις του στα «ΝΕΑ» παρατείνοντας την αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

«Πρόθεσή μου δεν είναι να ρίξω την κυβέρνηση, το έργο της οποίας στηρίζω» επισήμανε στα «ΝΕΑ» ο βουλευτής που ενεργοποίησε το σύνδρομο του «151» στο κυβερνών κόμμα με την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Στόχος μου είναι να πραγματοποιηθεί επιτέλους το Εφετείο στην Μυτιλήνη, κάτι που άλλωστε αποτελεί κυβερνητική μας δέσμευση» τονίζει αποφεύγοντας να ρίξει λάδι στη φωτιά της ευθείας αντιπαράθεσης με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Τραγάκη. Ο τελευταίος υπενθυμίζεται πως μετά την αποκάλυψη της επίμαχης επιστολής δήλωσε ότι ύστερα από συνάντησή του με τον βουλευτή, ο κ. Γιαννέλλης ανακάλεσε και θα ψηφίζει κανονικά όλα τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος ο βουλευτής πάντως δεν αλλάζει ούτε λέξη από την επιστολή που έστειλε προχθές στον υπουργό Δικαιοσύνης και στο πρωθυπουργικό γραφείο.«Ανακρίβειες» 
Στενοί συνεργάτες του βουλευτή Λέσβου, ωστόσο, υπογράμμιζαν πως τα όσα μεταδόθηκαν στα ΜΜΕ περί ανάκλησης των δηλωθέντων στην επιστολή προκάλεσαν την έντονη έκπληξη του κ. Γιαννέλλη καθώς ο ίδιος ουδέποτε προέβη σε δηλώσεις. Στην επιστολή του δίνει προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου στην κυβέρνηση για την ίδρυση του Εφετείου και υπογραμμίζει πως εάν δεν συμβεί αυτό, τότε θα κλιμακώσει τις ενέργειές του και με ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό θα ανακοινώσει δημόσια τις περαιτέρω αποφάσεις του.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “