Έχεις κόστος όταν χάνεις την πυξίδα σου

Κατηγορηματικά αντίθετη με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δηλώνει στα «ΝΕΑ» η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ζητά «εθνική αλληλεγγύη και συνεννόηση» για την αντιμετώπισητων κρίσιμων προβλημάτων της χώρας, όπως είναι η εξωτερικήπολιτική, η οικονομία- λόγω και της συγκυρίας – και η Παιδεία. 

Η υπουργός Εξωτερικών, παρ΄ ότι- όπως λέει- θεωρεί αναγκαίο μέτρο την προστασία των αδύναμων οικονομικά ομάδων, τονίζει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες παροχές».Παράλληλα, δεν κρύβει την ανησυχία της για την «κλιμάκωση της παραβατικής δραστηριότηταςτης Τουρκίας στο Αιγαίο» και τονίζει χαρακτηριστικά: «Επαγρυπνούμε, αλλά δεν ωφελεί σε τίποτα να κινδυνολογούμε». 

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

«Το μόνο που πετυχαίνει με τηνπροκλητική συμπεριφοράτης ηΤουρκία, είναι η υπονόμευση τηςευρωπαϊκήςπροοπτικής της»

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

«Ο τόπος δενχρειάζεται πρόωρεςεκλογές.
Το ζητούμενο είναι μια εθνικήαλληλεγγύη καισυνεννόηση αν θέλουμε να πετύχουμετους στόχους μας ως κοινωνία»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες παροχές. Μακάρι ναυπήρχαν. Δεν μπορούμε και δεν θαυπερβούμε τις αντοχές τηςοικονομίας. Γιατί έτσι θέτουμε σεκίνδυνο όλα όσα μέχρι σήμεραπετύχαμε»

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Γιώργος Ράπτης 
Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές δίνουν και παίρνουν. Θέλω από σας μια ειλικρινή απάντηση:ο πιθανότερος χρόνος να διεξαχθούν οι εκλογές είναι τον Ιούνιο μαζί με τις ευρωεκλογές ήμπορεί να τις κάνετε και νωρίτερα αν δείτε την ψαλίδα να κλείνει;

Κοιτάξτε, δεν ωφελεί σε κάτι η παρατεταμένη εκλογολογία. Ο τόπος δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές. Το ζητούμενο είναι μια εθνική αλληλεγγύη και συνεννόηση αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας ως κοινωνία.

Μπροστά στη δύσκολη διεθνή συγκυρία η χώρα μας έχει ανάγκη από την υπεύθυνη πολιτική μιας ισχυρής και αξιόπιστης κυβέρνησης, προκειμένου να προχωρήσει προς τα εμπρός και να βγει από την κρίση ασφαλής και ισχυρή.

Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε και από το αποτέλεσμα των πολιτικών μας θα κριθούμε στο τέλος. Και, όταν έρθει εκείνη η ώρα, είμαι βέβαιη ότι θα κριθούμε θετικά, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Γιώργος Σκούρτης 
Εάν η Ν.Δ. χάσει τις εκλογές, όλοι θεωρούν ότι στο κόμμα σας θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Στη μάχηγια την ηγεσία εκτός από τον Δ. Αβραμόπουλο 
θεωρείτε ότι θα βρείτε απέναντί σας ως υποψήφιο και τον Αντώνη Σαμαρά;

Η άποψή μου είναι ότι αυτή η συζήτηση είναι άκαιρη. Και η ενασχόληση με αυτή την υποθετική και αόριστη θεωρία προκαλεί περιττή σπατάλη χρόνου αλλά και πολιτικού κεφαλαίου για όλους όσους εμπλέκονται σε αυτή. Δεν τίθεται λοιπόν τέτοιο θέμα, γι΄ αυτό και δεν αφορά τους πολίτες.

Θεόδωρος Αλεξίου 
Μιλάτε για αυτοδυναμία κι εσείς και το ΠΑΣΟΚ. Εάν όμως οι πολίτες σάς στείλουν μήνυμα απότην κάλπη ότι η χώρα για να κυβερνηθεί απαιτείται συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων τι θα κάνετε;

Η εμπειρία δείχνει ότι οι ισχυρές κυβερνήσεις είναι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας για να υπάρξουν απαιτούν μια στοιχειώδη πολιτική συμφωνία για προγραμματικές προτεραιότητες και επιλογές. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό δεν φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει, γι΄ αυτό εξάλλου και όταν προέκυψαν δεν ευδοκίμησαν οι κυβερνήσεις συνεργασίας στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο λαός είναι εκείνος που αποφασίζει, που επιβραβεύει ή απορρίπτει κυβερνητικά σχήματα. Και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν να σεβαστούν οποιαδήποτε τέτοια απόφαση.

Έλενα Δούκα 
Τις τελευταίες μέρες ξέσπασε η συγκλονιστική ιστορία με την ομολογία του Τούρκου ηθοποιούγια την τουρκική εισβολή.
Κατηγορηθήκατε από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ στη Βουλή για υποβάθμιση του θέματος και γιαlight πολιτική, χωρίς να αξιοποιεί το ΥΠΕΞ τη μαρτυρία…

Μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή η τοποθέτησή μου ήταν σαφής: Η εκτέλεση αιχμαλώτων πολέμου είναι έγκλημα, παραβαίνει τις διεθνείς συνθήκες και η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την κυπριακή θα αξιοποιήσουμε τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού με τέτοιο τρόπο στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς. Μίλησα για συγκεκριμένο σχέδιο που περιλαμβάνει αξιοποίηση του ΟΗΕ, των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων που παρέχει η παράδοση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά όλα δείχνουν την αποφασιστικότητα και τη διαρκή μάχη που δίνει το υπουργείο Εξωτερικών. Για εμάς ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι συνεχής και όχι ευκαιριακός και επικοινωνιακός. Τέλος, ένας πολιτικός κρίνεται συνολικά από τη διαρκή δημόσια παρουσία του, από τους φίλους και τους εχθρούς του. Είμαι δομικά απέναντι στη λαϊκίστικη λογική του κ. Καρατζαφέρη. Υπηρετεί δικούς του ή αλλότριους στόχους. Ούτε αυτός, αλλά ούτε και κανένας άλλος έχουν το ηθικό και πολιτικό ανάστημα να αμφισβητούν τον πατριωτισμό μου όπως και οποιουδήποτε άλλου Έλληνα πολιτικού. Ευτυχώς αυτή την εποχή την έχουμε αφήσει πίσω μας.

Ειρήνη Παναγιωτακοπούλου 
Υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο; 
Κοιτάξτε, δεν ωφελεί σε τίποτα να κινδυνολογούμε.

Επαγρυπνούμε καθώς την απαράδεκτη τακτική της Τουρκίας στο Αιγαίο τη γνωρίζουμε και την αντιμετωπίζουμε πολλά χρόνια τώρα. Αξιοποιούμε τη διεθνή θέση της χώρας, κινούμενοι με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Συγκροτημένα και αποτελεσματικά. Εφιστούμε κάθε φορά την προσοχή των συμμάχων μας, εταίρων και φίλων μας στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, προστατεύοντας στο ακέραιο τα εθνικά μας συμφέροντα.

Οφείλω βεβαίως να σας πω, όμως, ότι το μόνο που πετυχαίνει η γείτων χώρα με την τακτική αυτή είναι η υπονόμευση της ευρωπαϊκής προοπτικής της.

Αριστείδης Ανδρέου 
Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η ένταση που εκδηλώνεται την τελευταία περίοδο στο Αιγαίο; 
Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια κλιμάκωση της παραβατικής στρατιωτικής δραστηριότητας της τουρκικής πλευράς στο Αιγαίο. Είναι υπαρκτός ο προβληματισμός που προκαλούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της δραστηριότητας.

Στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως έχει προσδιορισθεί από τις επιλογές τόσο των κυβερνήσεων της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ, παραμένει σταθερά η διαρκής βελτίωση των σχέσεών μας στη βάση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών προς όφελος της ασφάλειας και της ευημερίας των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο αυτό, χωρίς βεβαίως να παύουμε ποτέ να απαντάμε άμεσα σε κάθε προκλητική ενέργεια.

Θάνος Μαστοράκης 
Είστε κι εσείς από εκείνους στη Ν.Δ. που πιστεύουν ότι αιφνιδίως με τον ανασχηματισμό άλλαξε το κλίμα και ανέκαμψε η κυβέρνηση μετά τα όσα έχουν συμβεί;

Ο ανασχηματισμός έγινε από τον Πρωθυπουργό γιατί έκρινε ότι πρέπει να οργανωθεί με άλλο τρόπο η κυβερνητική δράση. Δεν έγινε με επικοινωνιακούς όρους και δεν θα κριθεί από τις πρόσκαιρες εντυπώσεις. Θα κριθούμε από το έργο μας, από την αποτελεσματικότητα στην πολιτική μας, από τις λύσεις που θα δώσουμε στα προβλήματα των πολιτών. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και απαιτεί σκληρή δουλειά με σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, κυρίως λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Νίκος Πατσέλης 
Η κυβέρνηση κατέθεσε ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης το οποίο προβλέπει ότι η ελληνικήοικονομία για τα επόμενα τρία χρόνια θα έχει ελλείμματα πάνω από 3%, οδηγώντας τη χώρα σε μια μακρά περίοδο ουσιαστικής και τυπικής επιτήρησης και κυρίως λιτότητας για τον λαό.Αφού αυτό προβλέπετε, γιατί 
τότε προχωράτε σε συγκυριακές και άσκοπες προεκλογικές παροχές;

Η κυβέρνησή μας μέσα από το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα επιδιώξει τρεις κεντρικούς στόχους: τον έλεγχο των δημοσιονομικών εξελίξεων για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, την προστασία των αδύναμων ομάδων για να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή, και την άμεση προώθηση των μεγάλων έργων υποδομής για να ενισχυθούν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί και η απασχόληση. Δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες παροχές. Μακάρι να υπήρχαν. Είναι όμως απόφασή μας να παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή στήριξη ιδιαίτερα σε εκείνους τους πολίτες που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, στην κυριολεξία εξαντλούμε τα περιθώρια που υπάρχουν, ώστε να διευρύνουμε και να ενισχύσουμε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας που παρέχει το κράτος. Δεν μπορούμε και δεν θα υπερβούμε τις αντοχές της οικονομίας. Γιατί έτσι θέτουμε σε κίνδυνο όλα όσα μέχρι σήμερα πετύχαμε. Πρέπει να διατηρήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στις παροχές που μπορούμε να δώσουμε και στη διασφάλιση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας για τα χρόνια που έρχονται. Αυτή είναι η υπεύθυνη, «ουσιαστικά» φιλολαϊκή πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση. Και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε.

Μαίρη Ρακοπούλου 
Τελικά τη μεγαλύτερη ζημιά στη Ν.Δ. την έκανε το Βατοπέδι ή η οικονομική της πολιτική;

Τη μεγαλύτερη ζημιά στην πολιτική την υφίσταται κανείς όταν χάνει την πυξίδα του. Όταν προτιμά να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του, αντί να τολμήσει να κινηθεί προς τα εμπρός. Τότε δεν διαβάζει σωστά τα πολιτικά και τα κοινωνικά δεδομένα, δεν αναγνωρίζει λάθη ή αδυναμίες που προκύπτουν, καλώς ή κακώς, όταν ασκείς εξουσία. Γι΄ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μόλις ο Πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι ελέγχει πλήρως τα πράγματα και τολμά, ο λαός εξέφρασε την ικανοποίησή του αυξάνοντας την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “