Πληρώνουν την τζάμπα ηθικολογία

«Η χώρα βρίσκεται στα όρια της συλλογικής κατάθλιψης»,δηλώνει στα «ΝΕΑ» η Βάσω Παπανδρέου και τονίζει ότι η μόνη λύση για αλλάξει η βαριά ατμόσφαιρα είναι οι εκλογές.

Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση της οικονομίας, την οποία, όπως εξηγεί, βρήκε ανοχύρωτη η διεθνής κρίση: «Η κατάρρευση του προϋπολογισμού του 2008 ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησε η Ν.Δ. επί πέντε χρόνια. Η έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης, κάτι που ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης αναγνωρίζουν, προδιαγράφει πολύ αρνητικές εξελίξεις για την Ελλάδα και τους πολίτες της». Αίσθηση προκαλεί η απάντηση της πρώην υπουργού στην ερώτηση αναγνώστη, ποιο γεγονός έχει ζημιώσει περισσότερο την κυβέρνηση Καραμανλή: «Η τζάμπα ηθικολογία. Θυμάστε τον κ. Ζαγορίτη, που έκανε την περιβόητη δήλωση για τις χειροπέδες; “Τις χειροπέδες, τις είδατε;”», λέει με έμφαση και προσθέτει: «Σήμερα, όχι μόνον όλοι εκείνοι για τους οποίους έγινε η δήλωση είναι ελεύθεροι, και η υπόθεση των “κουμπάρων” είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, αλλά είχαμε μια σειρά από νέα σκάνδαλα με κορυφαία τα ομόλογα και το Βατοπέδι».

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η χώρα είναι στα πρόθυρατης συλλογικήςκατάθλιψης. Κάτι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η ατμόσφαιρα. Και αυτό το κάτι είναι οι εκλογές. Δεν πάει άλλο με αυτήν την κυβέρνηση.Οφείλουν να το αντιληφθούνκαι οι ίδιοι.Είναι τραγελαφική ηπροσπάθειά τους νακρατηθούν στην εξουσία

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ έχει δημοσιοποιήσεισυγκεκριμένεςπροτάσεις πουδίνουν διέξοδο στα σημερινάαδιέξοδα. Εμείςθέλουμε να κινηθεί η οικονομία, αλλάμε κοινωνική δικαιοσύνη. Η Ν.Δ., δυστυχώς,«πέτυχε» να ακινητοποιήσειτην οικονομία,αυξάνοντας τιςανισότητες μέσα στην κοινωνία

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Δημήτρης Γιώτης 
Είστε ένα από τα πιο ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Η πολιτική σας διαδρομή είναι ξεχωριστή. Σε ανύποπτο χρόνο καυτηριάσατε και στηλιτεύσατε στελέχη τα οποία δεν άρθηκαν στο ύψος των περιστάσεων δίδοντας τα δικαίωμα στους πολιτικούς τους αντιπάλους να ισχυρίζονται ότι είστε ίδιοι. Όταν αναλάβετε τη διακυβέρνηση της χώρας, θα εφαρμόσετε το πόθεν έσχες, ώστε να μάθει επιτέλους ο λαός ποιοι πλούτισαν παράνομα;

Κύριε Γιώτη, κάθε κόμμα κρίνεται όταν αναλαμβάνει την ευθύνη της διακυβέρνησης. Έτσι θα κριθούμε κι εμείς, στις συνθήκες που διαμορφώνονται. Πρέπει όμως να σας θυμίσω τις δεσμεύσεις του Γιώργου Παπανδρέου, που είναι και δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτές τις δεσμεύσεις που αφορούν και το ύφος και το ήθος της εξουσίας, τη διαφάνεια και αξιοκρατία θέλουμε όλοι και όλες να τηρήσουμε. Και να μας κρίνετε για τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητά μας. Χριστίνα Καράγιωργα 
Η ασφάλεια ξαφνικά έγινε το πρώτο πρόβλημα της χώρας. Τι σας ανησυχεί περισσότερο σ΄ αυτόν τον τομέα;

Δεν είναι μόνον πρόβλημα ασφάλειας. Έχουμε πρόβλημα δημοκρατίας. Και αυτό είναι το χειρότερο. Βεβαίως και είναι τραγικό για τη χώρα να γίνεται απόδραση με ελικόπτερο για δεύτερη φορά. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης έφτασε να κατηγορεί ανθρώπους δημοσίως, προκειμένου να ελαφρύνει τη θέση του. Πίεσαν για δίκη με συνοπτικές διαδικασίες. Δεν μπορεί να γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα. Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει για πολύ αυτό που συμβαίνει. Η χώρα είναι στα πρόθυρα της συλλογικής κατάθλιψης. Κάτι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η ατμόσφαιρα. Και αυτό το κάτι είναι οι εκλογές. Δεν πάει άλλο με αυτήν την κυβέρνηση. Οφείλουν να το αντιληφθούν και οι ίδιοι. Είναι τραγελαφική η προσπάθειά τους να κρατηθούν στην εξουσία.

Αλέξανδρος Βασιλειάδης 
Μπορούσε να αποφευχθεί η δημιουργία νέων τρομοκρατικών ομάδων;

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν εμπειρία, προειδοποιούν εδώ και χρόνια για το θέμα αυτό. Η Ν.Δ., ενώ δεν είπε ούτε ένα μπράβο όταν εξαρθρώθηκε η 17 Ν, ενώ έλεγε απίστευτα πράγματα τότε, όχι μόνον δεν έκανε το παραμικρό ως κυβέρνηση, αλλά το χειρότερο είναι ότι με το πρόσχημα της επανίδρυσης του κράτους κομματικοποίησε και αποδιάρθρωσε το κράτος. Σήμερα αιφνιδιάζονται και ξαναψάχνουν εκεί που έψαχναν και το ΄90-΄93, χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα. Φοβάμαι τα χειρότερα, με αυτήν την κατάσταση.

Κώστας Κωνσταντόπουλος
Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, τι θα κάνει τελικά, εφόσον ο ΣΥΝ αρνείται να συνεργαστεί μαζί σας; Το σίγουρο είναι ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Εμείς παλεύουμε για να πείσουμε την ελληνική κοινωνία. Θέλουμε την αυτοδυναμία, για να μπορούμε να απευθύνουμε προτάσεις συνεννόησης και συνεργασίας σε όλο τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Αν δεν επιτευχθεί αυτό, τον λόγο έχει η ελληνική κοινωνία. Αλλά δεν πρέπει να γίνεται η συζήτηση με βάση τις σημερινές δημοσκοπήσεις. Οι πολίτες μας παρακολουθούν και τη στιγμή που θα χρειαστεί, θα πουν την άποψή τους. Και η άποψή τους είναι που μετράει.

Ερατώ Παυλίδου 
Ο Πρωθυπουργός έκλεισε οριστικά το θέμα των πρόωρων εκλογών. Πιστεύετε ότι το εννοεί;

Το θέμα δεν είναι πια τι θέλει και τι εννοεί ο κ. Καραμανλής. Είναι προφανές ότι μετά τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος το τελευταίο που θέλει η κυβέρνηση είναι εκλογές. Ωστόσο είναι φανερό ότι οι εκλογές είναι αναγκαίες για τη χώρα, που δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται από μια κυβέρνηση που ουσιαστικά δεν κυβερνά.

Ελευθέριος Μανωλάκος 
Στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Αυτή η απόφασηδεν έχει μεγάλο ρίσκο; 

Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Πράγματι, οι ευρωεκλογές αφορούν κατ΄ αρχήν την Ευρώπη και τις επιλογές των κομμάτων σε σχέση με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Αλλά τώρα πια τα έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ όλα αυτά. Αν η κυβέρνηση δεν αντιληφθεί ότι οι εκλογές είναι η μόνη διέξοδος, τότε οι πολίτες πρέπει να απαντήσουν με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές. Ελένη Γεωργίου 
Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να επενδύσει για έναν χρόνο μέχρι την εκλογή Προέδρου, στην οικονομική κρίση, γιατί θεωρεί ότι έχει πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να καταφέρει να αλλάξει το κλίμα;

Η κυβέρνηση αυτή μας έλεγε ώς τον Δεκέμβριο, ότι όλα πάνε καλά. Μας έλεγαν ότι η ανάπτυξη θα ήταν μεγάλη, ότι τα δημοσιονομικά ήταν υπό έλεγχο, ότι είχαν τάχα εξυγιάνει την οικονομία από τα εγκλήματα του ΠΑΣΟΚ και όλα τα σχετικά. Και τα έλεγαν όλα αυτά, ενώ η κρίση είχε ήδη χτυπήσει. Μέσα σε έναν μήνα, τα άλλαξαν όλα αυτά και άρχισαν να μας λένε ότι παρέλαβαν καμένη γη από τον κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος προφανώς συνεργαζόταν μυστικά με το ΠΑΣΟΚ για να βλάψει την οικονομία. Και αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός άρχισε να επικαλείται πάλι τα εγκλήματα του ΠΑΣΟΚ, από τα οποία μας είχε απαλλάξει ο κ. Αλογοσκούφης. Πότε έλεγαν αλήθεια; Ρωτήστε τους.

Δημήτριος Μπούτσικος 
Πάντως πολλοί λένε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεκάθαρη πρόταση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Το ΠΑΣΟΚ έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία πολύ δύσκολες καταστάσεις. Όταν παραλάβαμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το φθινόπωρο του ΄93. Το σχέδιό μας είναι στη διάθεση όλων των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ έχει δημοσιοποιήσει συγκεκριμένες προτάσεις που δίνουν διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα. Εμείς θέλουμε να κινηθεί η οικονομία, αλλά με κοινωνική δικαιοσύνη. Η Ν.Δ., δυστυχώς, «πέτυχε» να ακινητοποιήσει την οικονομία, αυξάνοντας τις ανισότητες μέσα στην κοινωνία.

Μαρκέλλα Θεοδώρου 
Είστε και εσείς από εκείνους που αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚΝ.Δ.; Εάν η κρίση γίνει μεγαλύτερη; 

Αυτά είναι επιθυμίες κύκλων που δεν αντιλαμβάνονται ούτε τα προβλήματα της χώρας ούτε τη μεγάλη διαφορά στις πολιτικές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Εμείς ζητάμε εκλογές και επιδιώκουμε την αυτοδυναμία.

Δεν συνεργαζόμαστε με εκείνους που αποδυνάμωσαν τη χώρα και εμμένουν στην πολιτική που αποδείχτηκε καταστροφική για την Ελλάδα.

Ιωάννης Χατζής 
Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία του ΠΑΣΟΚ τώρα που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ανάληψη της εξουσίας; Αν συζητούμε για αδυναμίες πριν από τις εκλογές, τότε τι θα λέμε μετά; Αστειεύομαι. Αλλά θεωρώ ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές μετά την εκλογική ήττα του 2007. Έχουμε πάρει τα μαθήματα από την ελληνική κοινωνία για τα λάθη μας στο παρελθόν. Και αυτό είναι το κέρδος μας από τα χρόνια της αντιπολίτευσης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “