«Να προστατεύσουμε τα πανεπιστήμια»

Ταράζει τα νερά η υπεύθυνη για θέματα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου όσον αφορά το πανεπιστημιακό άσυλοκαι την προστασία των πανεπιστημιακών κτιρίων από τις καταστροφές. Προτείνει τη δημιουργία υπηρεσίας φύλαξης απότα ίδια τα ΑΕΙ ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η ανάσα που πήρε ο Πρωθυπουργός από τον ανασχηματισμό θα εξαντληθεί τις προσεχείς ημέρες και τις «κάλπες θα τις καθορίσει η επερχόμενη οικονομική κρίση», ενώ επισημαίνει με νόημα: «Η επικοινωνία στην πολιτική είναι όπως το πακέτο στο περιεχόμενο. Τα φιογκάκια και το ασημόχαρτο ξεγελούν για λίγο».

Βάσω Νικολάρα 
Ο ανασχηματισμός του κυρίου Καραμανλή οδηγεί σύντομα στις κάλπες όπως λένε πολλοί ή έχει στόχο την εξάντληση της τετραετίας; Ο ανασχηματισμός έχει δυναμική που θα εξαντληθεί σε λίγες μέρες. Τις κάλπες θα προσδιορίσει η επερχόμενη οικονομική κρίση και η προοπτική αντιμετώπισής της. Ο χρόνος που οι πολίτες θα νιώσουν πού οδηγεί η αδιέξοδη πολιτική. Η χώρα έχει ανάγκη από άμεσα μέτρα, διετές σχέδιο δράσης και βέβαια αλλαγή προϋπολογισμού. Τα αδιέξοδα της Ν.Δ. είναι εδώ, όμως προσφυγή στις κάλπες σημαίνει αλλαγή ηγεσίας στη Ν.Δ., και αυτό είναι το πρόβλημα για τον κ. Καραμανλή.

Γιάννης Βασιλειάδης 
Πολλοί λένε ότι ο ανασχηματισμός είχε ανατροπές. Ο Πρωθυπουργός ξήλωσε όλο το οικονομικό επιτελείο, έδιωξε τους «βατοπεδινούς» και έβαλε πολλά νέα πρόσωπα στηνκυβέρνηση που δεν έχουν φθαρεί. Υπήρξαν αλλαγές σε πρόσωπα και επιχειρήθηκαν συμβολισμοί. Τα πρόσωπα θα κριθούν. Οι πολιτικές παραμένουν και έχουν ήδη κρι θεί. Σε ώρα κρίσης, διατηρήθηκε το ίδιο μη επιτυχές σχήμα, αναδείχθηκαν πρόσωπα της Εξεταστικής Επιτροπής με συμβολή στην απόπειρα συγκάλυψης, το οικονομικό επιτελείο είναι εγκλωβισμένο σε έναν αδιέξοδο προϋπολογισμό που συνδιαμόρφωσε, στην υγεία διατηρήθηκε ο υπουργός που «ολοκλήρωσε» το έργο του. Οι πολιτικές κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού συμπυκνώνονται στο «χαρούμενο και ευτυχές το 2004». Επανάληψη ευχολογίου του παρελθόντος ως να μην υπάρχει βαθιά οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.

Αλέκος Πανταζόπουλος 
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται, αλλά ο κόσμος περισσότερο τιμωρεί τη Ν.Δ. παρά στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δημιουργήσει προσδοκίες που δεν θα διαψευσθούν ξανά στο μέλλον;

Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, με το συγκεκριμένο πολιτικό και ανθρώπινο προφίλ που διαθέτει, μπορούν να δημιουργήσουν προσδοκίες που αφορούν τη λειτουργία των θεσμών, την αξιοκρατία, το τέλος του ρουσφετιού και του κομματισμού, τη διαφάνεια και τον σεβασμό του δημόσιου χρήματος. Να κάνουν δηλαδή πράξη αξιακά διακυβεύματα, που αν και επιχειρήθηκαν στο παρελθόν δεν έγιναν στοιχεία του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας. Ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στο είδος των προσδοκιών που δημιουργούνται στον οικονομικό τομέα. Είναι σαφές ότι ένα σχέδιο ανόρθωσης της χώρας εν μέσω κρίσης απαιτεί σταθεροποίηση της οικονομίας, αναπτυξιακές επενδύσεις, θυσίες από αυτούς που μπορούν και αντέχουν και φυσικά αποτελεσματική στήριξη στους αδύναμους και στους «εκτός των τειχών». Ένα σχέδιο που να πείθει ότι η εφαρμογή του δίνει φως και προοπτική.

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

«Η παιδεία είναι ο πιοσημαντικός, ο πιο σύνθετος και συγκρουσιακόςτομέας και η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως. Η επικοινωνία στην πολιτική είναι ό,τι το περιτύλιγμα για τοπεριεχόμενο. Όμως τα φιογκάκια και το χρυσόχαρτοξεγελούν για λίγο. Ο νέος υπουργόςΠαιδείας θα κριθεί από το αν θα υπάρξει πολιτική πρόταση της κυβέρνησης»

ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

«Επιμένουμε στην κατοχύρωση του ασύλου για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και τους εκφραστές τους. Αρνούμεθα τη λειτουργία του ως άλλοθι για καταστροφές και άλλες εγκληματικέςπράξεις. Το διακύβευμα είναι πλέον η προστασίατου δημόσιου πανεπιστημίου από ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες μειοψηφίες»

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Κώστας Γεωργιάδης 
Η τοποθέτηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου είναι για σας μία κίνηση επικοινωνιακή ή ο κύριοςΚαραμανλής έχει αποφασίσει να λύσει χρόνια προβλήματα της παιδείας και να διατηρήσειανοιχτά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, τα οποία βρίσκονται σε κατάρρευση;

Η παιδεία είναι ο πιο σημαντικός, ο πιο σύνθετος και συγκρουσιακός τομέας και η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως. Η επικοινωνία στην πολιτική είναι ό,τι το περιτύλιγμα για το περιεχόμενο. Όμως τα φιογκάκια και το χρυσόχαρτο ξεγελούν για λίγο. Ο νέος υπουργός Παιδείας θα κριθεί από το αν θα υπάρξει πολιτική πρόταση της κυβέρνησης, από την ικανότητα εφαρμογής της, αλλά και την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.

Νικήτας Σμαράγδης 
Τα βίαια γεγονότα και οι καταστροφές έχουν φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα του ασύλου. Ποια είναι η θέση σας προκειμένου να σταματήσει αυτός ο ευτελισμός θεσμών και υποδομών; 

Επιμένουμε στην κατοχύρωση του ασύλου για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και τους εκφραστές τους. Αρνούμεθα τη λειτουργία του ως άλλοθι για καταστροφές και άλλες εγκληματικές πράξεις. Το διακύβευμα είναι πλέον η προστασία του δημόσιου πανεπιστημίου από ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες μειοψηφίες. Η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει χωρίς συμβιβασμούς να εφαρμόσει τον νόμο, όσον αφορά τις εγκληματικές πράξεις. Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν, χωρίς υποκρισία, να στηρίξουν τις σχετικές αποφάσεις καθηγητών και φοιτητών. Αυτή η συνέργεια και συμμαχία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, όπως αποδείχθηκε και στο πρόσφατο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Ευρύτερα πάντως θα πρέπει να εξετάσουμε το θέμα της φύλαξης των πανεπιστημίων σε μόνιμη βάση και με οργανωμένες από το πανεπιστήμιο υπηρεσίες.

Δέσποινα Τσιαντή 
Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ενθουσιασμός με τις δημοσκοπήσεις αλλά δεν εξασφαλίζετε ακόμα την αυτοδυναμία. Θα συνεχίσετε να πιέζετε τον Συνασπισμό για συνεργασία ενώ εκείνος σας γυρίζει την πλάτη;

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει αυτοδυναμία στις εκλογές. Είναι ο μονόδρομος που έχει χαράξει ο εκλογικός νόμος αλλά και η στάση συγγενών πολιτικών δυνάμεων. Θεωρώ τουλάχιστον αλαζονεία να εκλαμβάνεται η πρόσκληση για συνεργασία- για το καλό της χώρας- ως παράκληση για κομματικούς συσχετισμούς. Εκτίμησή μου είναι ότι σημαντικές φωνές που εκφράζουν την οραματική, δημοκρατική, ευρωπαϊκή Αριστερά κατανοούν την ανάγκη συνεργασίας του πλειοψηφούντος χώρου της Κεντροαριστεράς και αυτό ανοίγει παράθυρο αισιοδοξίας στη συζήτηση για μια προοδευτική και αποτελεσματική διακυβέρνηση, που έχει ανάγκη η χώρα.

Γιώργος Παπαθανασόπουλος 
Το κόμμα σας ξορκίζει το ενδεχόμενο του λεγόμενου μεγάλου «συνασπισμού» Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ. Τι θα κάνετε εάν οι πολίτες με την ψήφο τους σας δείξουν αυτό τον δρόμο στις προσεχείς εκλογές;

Οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα και όχι συνεργασίες. Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τη Ν.Δ.

Έλλη Πουλιάνα 
Η ένταση στους δρόμους, η δολοφονία ενός μαθητή, ο σοβαρός τραυματισμός ενός αστυνομικού δημιουργούν ένα πολύ νοσηρό κλίμα. Γιατί να φοβάμαι να κατέβω στην πόλη;

Από το αίσθημα ασφάλειας και υπερηφάνειας του 2004, οδηγηθήκαμε στην εγκαθίδρυση του φόβου, της ανασφάλειας και του κοινωνικού κατακερματισμού. Ο Αλέξης και ο Διαμαντής είναι παιδιά μας και αυτά τα παιδιά του ελληνικού λαού δέχθηκαν φονική σφαίρα στη δημοκρατία του 2008. Ως κοινωνία χρειαζόμαστε όραμα, διέξοδο, αλλαγή πλεύσης, και όχι φόβο που οδηγεί σε συντηρητικοποίηση και οπισθοχώρηση. Ελπίδα από αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει! Αρκεί να δει κανείς τι έγινε με το «καλημέρα» του ανασχηματισμού στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ή το νέο οικονομικό διευθυντήριο.

Σπύρος Τριγάζης 
Οι νέοι είναι θυμωμένοι με την πολιτική και τους πολιτικούς. Από την επόμενη εβδομάδα αναμένονται καταλήψεις παντού. Σας φοβίζει μια ενδογενεακή σύγκρουση;

Προβληματίζομαι όσο οι ενήλικες περιορίζονται στο σήμερα, υπερχρεώνοντας τις επόμενες γενιές, υπονομεύοντας τη βάση του μέλλοντοςπου είναι η Παιδεία- και αγνοώντας τα τεράστια θέματα του περιβάλλοντος που θα ξεσπάσουν στα παιδιά μας. Με ανησυχεί όμως και το ενδεχόμενο οι νέοι να περιορισθούν στην (αναγκαία αλλά όχι πάντα αποτελεσματική) διαμαρτυρία και τον ακτιβισμό. Η απόκτηση γνώσης είναι προϋπόθεση για τη ζωή και το ανοιχτό σχολείο πρέπει να συνυπάρχει με τον αγώνα, τους στόχους και τα οράματα. Χρειάζεται ένα κίνημα ανεξάρτητο αλλά πολιτικοποιημένο. Είναι ανάγκη πια να υπάρξουν φοιτητικά όργανα που εκφράζουν τους νέους και όχι παρατάξεις που καταγράφουν εκλογικές δυνάμεις. Η βαθιά κρίση, που δημιουργεί εκρήξεις, αφορά ενήλικες και νέους. Και πάνω απ΄ όλα αφορά βεβαίως την πολιτική, που χρειάζεται ειλικρίνεια και πρόταση ή για να πάμε στον «Πολιτικό» του Πλάτωνα «ήθος και γνώση».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “