Ο αποκεφαλισμός του «τσάρου» Γεώργιου

Πήρε τη ρεβάνς ο Γιώργος Σουφλιάς από τον ΓιώργοΑλογοσκούφη ύστερα από 5 χρόνια. Ανέλαβε άτυπα αλλά επί της ουσίας την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, την ευθύνη τηςοικονομίας και των άλλων παραγωγικών υπουργείων. Έτσι,αναδεικνύεται στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Πρωθυπουργού αφού κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτεται ότι ο ανασχηματισμός φέρει στα κεντρικά υπουργεία τη δική του σφραγίδα. 
Τα στελέχη της Ν.Δ. παρακολουθούν σε κατάσταση σοκ το εν ψυχρώ άδειασμα που υπέστη από τον Πρωθυπουργό ο Γιώργος Αλογοσκούφης, έπειτα από 10 χρόνια ανέφελης συνεργασίας. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο πανίσχυρος «τσάρος» της οικονομίας δεν είχε ενημερωθεί προκαταβολικά για τα σχέδια του Πρωθυπουργού. «Ούτε καν τον είχε προϊδεάσει. Πίστευε ότι παραμένει στην κυβέρνηση γιατί ύστερα από τόσα χρόνια στενής συνεργασίας είχε την βεβαιότητα ότι ο Καραμανλής θα είχε μιλήσει μαζί του, έστω για να του χρυσώσει το χάπι» λέει στέλεχος της Ν.Δ. που γνωρίζει το παρασκήνιο της υπόθεσης και προσθέτει: «Το έμαθε όπως οι περισσότεροι- πλην Σουφλιά, Παυλόπουλου και Μπακογιάννη- με το τηλεφώνημα που δέχθηκε το πρωί της Τετάρτης. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση προς τον υπουργό για το πολιτικό του μέλλον». Έτσι, όλα τα σενάρια που ήθελαν να μετακομίζει ως επίτροπος στη Κομισιόν ή να μπαίνει στο ευρωψηφοδέλτιο, προς τα το παρόν παραμένουν απλώς σενάρια.

Οι δημοσκοπήσεις. Στην απόφαση του κ. Καραμανλή για απομάκρυνση του κ. Αλογοσκούφη σημαντικό ρόλο έπαιξε η κοινή γνώμη. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις- φανερές και κρυφές- η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, με πρώτους τους ψηφοφόρους της Ν.Δ., απαιτούσε την αλλαγή του υπουργού Οικονομίας. Ακόμη και εκείνοι που συμφωνούσαν με τις επιλογές του, έλεγαν ότι πρέπει να φύγει για να αλλάξει το κλίμα. Άλλωστε η ορθότητα της επιλογής του Πρωθυπουργού, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, φάνηκε στην πρώτη δημοσκόπηση που έγινε για το Μega, όταν 64,7% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. δήλωσε ότι ήταν σωστή κίνηση η απομάκρυνση Αλογοσκούφη. Σε αυτό το κλίμα πάτησε ο κ. Σουφλιάς και πέρασε τις προτάσεις του στον Πρωθυπουργό για ριζική αλλαγή τριών βασικών υπουργών για την Οικονομία και την Ανάπτυξη. Πρότεινε τον Γιάννη Παπαθανασίου, πρόσωπο το οποίο εμπιστεύεται απόλυτα ο Πρωθυπουργός και επιδεικνύει σεβασμό στον κ. Σουφλιά, μετακίνησε τον πιο στενό του φίλο τον Σωτήρη Χατζηγάκη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συμφώνησε χωρίς δυσκολία για τη μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης. Οι παρεμβάσεις Σουφλιά στον ανασχηματισμό δεν σταμάτησαν στα υπουργεία του οικονομικού κύκλου. Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι ο άνθρωπος που ζήτησε την αναβάθμιση του Άρη Σπηλιωτόπουλου και τη μετακίνησή του στο υπουργείο Παιδείας ήταν ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος πιστεύει ότι η Παιδεία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και ήθελε ένα νέο πρόσωπο με μεγάλη ευελιξία για να τα βγάλει πέρα τις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Τους έκανε συμμετόχους. Στελέχη της Ν.Δ. που ξέρουν καλά τον Πρωθυπουργό διευκρινίζουν ότι θα ήταν λάθος να πιστέψει κάποιος ότι ο κ. Καραμανλής παρέδωσε την εξουσία στον κ. Σουφλιά. Αντίθετα, λένε, τον έκανε συμμέτοχο στο παιχνίδι και του έριξε στους ώμους το βάρος της οικονομίας ώστε να μην είναι απέναντι και κάνει κριτική εκ του ασφαλούς. Με άλλο τρόπο έκανε συμμέτοχο των κινήσεών του και την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επίσης συζήτησε μαζί του για τον ανασχηματισμό. Πάντως ο κ. Καραμανλής σε κάθε περίπτωση συνεχίζει να διατηρεί καθημερινή επαφή με τους δύο πιο έμπιστους συνεργάτες του, τον Δημήτρη Σιούφα και τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος παρέμεινε επικεφαλής τεσσάρων κρίσιμων υπουργείων.

Ο Αλογοσκούφης 5 χρόνια τον αγνοούσε συστηματικά

Τον Μάρτιο του 1997, τη νύχτα που ο Κώστας Καραμανλής κέρδισε την ηγεσία του κόμματος, ο Γιώργος Σουφλιάς φέρεται να είπε στο επιτελείο που ήταν δίπλα του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας: «Αυτή τη μάχη κάποια μέρα θα την κερδίσω». Αυτό δεν συνέβη και είναι μάλλον αργά να συμβεί, κέρδισε όμως άλλες σημαντικές μάχες. Έγινε ο Νέστορας της παράταξης, με μεγάλη δημοτικότητα και τώρα γίνεται ο γκουρού της οικονομίας, ενώ βάζει σταθερά υποθήκες- εάν η συγκυρία τον βοηθήσει- να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Η ζωή κάνει κύκλους και ο Γιώργος Σουφλιάς ξέρει καλά ότι η πολιτική δεν είναι κούρσα ταχύτητας, αλλά αγώνας αντοχής», λέει βουλευτής, στενός φίλος, από εκείνους που συνομιλούσαν μαζί του στα πέτρινα χρόνια. Τότε που ο Κώστας Καραμανλής τον είχε διαγράψει και παρέμεινε επί μια διετία σιωπηλός. Η πανηγυρική επιστροφή του Θεσσαλού στη Ν.Δ. συνδέθηκε με την ανοδική πορεία της Ν.Δ. και την πορεία της προς την εξουσία. Πιστώθηκε μεγάλο μέρος εκείνης της νίκης ο Γιώργος Σουφλιάς, ανέβασε τη μετοχή και την επιρροή του. Μόνο μία επιθυμία του δεν πραγματοποιήθηκε: να αποκτήσει τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής και να είναι ο άτυπος συντονιστής του οικονομικού κύκλου. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης και λόγω χαρακτήρα, αλλά με όπλο την ισχυρή σχέση του με τον Πρωθυπουργό, τον αγνοούσε συστηματικά. Δεν ήταν ούτε μία ούτε δύο οι δημόσιες διαφωνίες των δύο ανδρών τα πέντε χρόνια που κυβερνά η Ν.Δ., ενώ περισσότερες ήταν οι διαφωνίες και οι εκατέρωθεν αιχμές στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Αιχμές που ο Γιώργος Αλογοσκούφης τις αντιμετώπιζε άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε επιδερμικά, αφού γνώριζε ότι διέθετε την απόλυτη στήριξη του Κ. Καραμανλή στις επιλογές του.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “