Ανασχηματισμός για τα γκάλοπ

Τον δρόμο για τις κάλπες δείχνει ο ανασχηματισμός που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός ύστερα από «κυοφορία», με γράψε- σβήσε και μπρος- πίσω, δύο μηνών.

O κ. Κ. Καραμανλής προχώρησε σε έναν ανασχηματισμό χωρίς σαφές στίγμα αλλά με ανατροπές, εκπλήξεις, εξόφληση εσωκομματικών γραμματίων, μεγάλους συμβιβασμούς, νέο άνοιγμα στον λεγόμενο μεσαίο χώρο αλλά και γεωγραφικό καταμερισμό των υφυπουργείων θέτοντας ουσιαστικά το κόμμα σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ίδιος έχει ήδη αποφασίσει τον χρόνο που θα στήσει τις κάλπες, παρότι πολλοι στο κόμμα του σπεύδουν να προβλέψουν ότι τον Απρίλιο θα γίνουν εκλογές. Σε κάθε περίπτωση όμως ο κ. Κ. Καραμανλής με τους χειρισμούς στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης αποκάλυψε ότι επιθυμεί να συσπειρώσει τη Ν.Δ., να κλείσει το άνοιγμα της ψαλίδας με το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις και έτσι να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή μόλις η συγκυρία τον διευκολύνει να ρισκάρει την αναμέτρηση.

Η μεγάλη ανατροπή του ανασχηματισμού είναι χωρίς αμφιβολία η απομάκρυνση του στενού του συνεργάτη κ. Γ. Αλογοσκούφη ύστερα από 10 χρόνια ανέφελης συνεργασίας στο κόμμα και την κυβέρνηση. Μία απομάκρυνση την οποία δεν περίμεναν οι περισσότεροι στην κυβέρνηση, ούτε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, καθώς ο κ. Κ. Καραμανλής τον στήριξε σε όλες τις δύσκολες στιγμές του. Το παράδοξο είναι ότι τον κ. Αλογοσκούφη δεν διαδέχτηκε κάποιο στέλεχος της Ν.Δ. με διαφορετική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική, αλλά ο γνωστός για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις και υφυπουργός έως χθες του κ. Αλογοσκούφη, ο κ. Γ. Παπαθανασίου. Γεγονός που δείχνει- όπως έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι- ότι ο Πρωθυπουργός θεωρεί πως το πρόσωπο του κ. Γ. Αλογοσκούφη προκαλεί αρνητική εντύπωση στην κοινή γνώμη και αποσυσπειρωνει το κόμμα του.

Άρης κατά καταλήψεων 
Η άλλη ανατροπή είναι η τοποθέτηση του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου στο πιο κρίσιμο υπουργείο αυτής της περιόδου. Αναλαμβάνει το βάρος να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και να προχωρήσει τον δύσκολο διάλογο των αλλαγών στην Παιδεία, με τις οποίες ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να κάνει την πολιτική και επικοινωνιακή αντεπίθεσή του το 2009. Η αναβάθμιση του πρώην εκπροσώπου Τύπου είναι μεγάλη καθώς πέραν των άλλων μπαίνει στην Κυβερνητική Επιτροπή και έρχεται ξανά κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκπλήξεις ήταν η άρνηση του Πρωθυπουργού να ικανοποιήσει το αίτημα του κ. Δ. Αβραμόπουλου για αλλαγή υπουργείου και η τοποθέτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ όλοι ανέμεναν ότι θα αναλάβει παραγωγικό υπουργείο. Έκπληξη ήταν επίσης η αναβάθμιση του Κωστή Χατζηδάκη στο καθοριστικό για την πορεία της αγοράς στο υπουργείο Ανάπτυξης και η διάσωση του Ευριπίδη Στυλιανιδη στο υπουργείο Μεταφορών, ο οποίος μάλιστα είδε πριν από λίγες ημέρες τον Πρωθυπουργό και πήρε το πράσινο φως να ανοίξει το μείζον θέμα της λεγόμενης μεταρρύθμισης για την Παιδεία. Εντύπωση ακόμη προκάλεσε και η απομάκρυνση του προσωπικού φίλου του κ. Καραμανλή κ. Φώλια από το υπουργείο Ανάπτυξης, παρότι στο υφυπουργείο Ανάπτυξης παραμένει ο κ. Βλάχος, ο οποίος είχε χρεωθεί όλα τα λάθη της κυβέρνησης με την ανατιμήσεις στην αγορά.

Όσο για τους βατοπεδινούς υπουργούς Κοντό και Δούκα, η απομάκρυνσή τους δεν εξέπληξε κανέναν. Η έκπληξη ήταν η απομάκρυνση του κ. Μ. Λιάπη από την κυβέρνηση. Αυτό ως ενδεχόμενο δεν υπήρχε ούτε στα ακραία σενάρια της τελευταίας περιόδου και αρκετοί από την πρώτη στιγμή έψαχναν να βρουν τον λόγο. Η ερμηνεία είναι απλή, λένε κυβερνητικές πηγές. Ο κ. Κ. Καραμανλής σκοπεύει το προσεχές διάστημα να δώσει έμφαση ξανά στο σκάνδαλο Ζίμενς επιχειρώντας συμψηφισμό με το Βατοπεδι. Έτσι δεν θέλει να υπάρχει στην κυβέρνησή του μέλος- ακόμη και αν είναι ο πρώτος του εξάδελφος- που να έχει εμπλακεί έμμεσα ή άμεσα με την αμαρτωλή εταιρεία. Όσο για τις ισορροπίες είναι εμφανείς. Ο Προκόπης Παυλόπουλος παραμένει πανίσχυρος υπερυπουργος. Η Ντόρα Μπακογιάννη στο πόστο της με αρκετά στελέχη δικής της επιρροής στο κυβερνητικό σχήμα, όπως και ο κ. Γ. Σουφλιάς.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Μετά την ανακοίνωση του νέου σχήματος, γαλάζια στελέχη έκαναν λόγο για κάλπες την άνοιξη


Μοίρασε χαρτοφυλάκια στην περιφέρεια

ΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ σχεδιασμούς του Μαξίμου υποκρύπτει, για πολλούς στη Ν.Δ., και η απόφαση του Πρωθυπουργού να μην προχωρήσει αυτή την ώρα σε καμία αλλαγή στο κόμμα.

Έτσι, ο Ελ. Ζαγορίτης παραμένει στη Ρηγίλλης, όπως παρέμεινε τελικά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης, ο οποίος εμφανιζόταν διατεθειμένος να επιστρέψει στη θέση του γραμματέα της Ν.Δ. Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν χθες ότι εάν ο ανασχηματισμός συνοδευόταν και από την είσοδο του κ. Ζαγορίτη στην κυβέρνηση και αλλαγές στο οργανόγραμμα της Ρηγίλλης, αυτό θα ήταν ένα μήνυμα ότι μετατίθεται και ο χρονικός ορίζοντας για προσφυγή στις εθνικές κάλπες- τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές.

Άλλο στοιχείο που ενισχύει την άποψη για εκλογικό ανασχηματισμό είναι το ξεχείλωμα του κυβερνητικού σχήματος για να χωρέσει τουλάχιστον έναν βουλευτή από κάθε μεγάλη εκλογική περιφέρεια. Έτσι μέλη της κυβέρνησης επελέγησαν με κριτήριο τη νεότητα, αλλά το βασικό κριτήριο ήταν η περιφέρεια στην οποία εκλέγονται. Όσο για εκείνους που έδωσαν μάχη στην Εξεταστική Επιτροπή αποζημιώθηκαν με το παραπάνω αναλαμβάνοντας σημαντικά χαρτοφυλάκια με εξαίρεση τον κ. Πάνο Παναγιωτοπουλο, ο οποίος παρά τις προβλέψεις έμεινε εκτός κυβέρνησης όπως και αλλά στελέχη της λεγόμενης κοινωνικής- λαϊκής δεξιάς. Σημαντικότεροι εκπρόσωποι αυτής της τάσης είναι ο Β. Πολύδωρας, ο Γρ. Γιακουμάτος και η μη συμμετοχή τους δείχνει την κεντρώα στροφή της κυβέρνησης, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις λένε ότι ο μεσαίος χώρος έχει γυρίσει την πλάτη στη Ν.Δ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “