Εντολή για σκληρή γραμμή

Με πρωθυπουργική εντολή για σκληρή γραμμή σε όλα τα μέτωπα κινείται πλέον η Ελληνική Αστυνομία. Και το «σάρωμα» των Εξαρχείων, με αθρόες συλλήψεις στα τυφλά, είναι το πρώτοδείγμα στην προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ. να εμφανιστεί με σχέδιο και πυγμή.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η απόφαση για αλλαγή πλεύσης είχε ληφθεί από τον Πρωθυπουργό πριν από την δολοφονική επίθεση εναντίον των αστυνομικών στα Εξάρχεια και τον βαρύτατο τραυματισμό του 21χρονου Διαμαντή Μαντζούνη. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, επισπεύδει την αντεπίθεση της ΕΛ.ΑΣ., η οποία έχει επιδοθεί το τελευταίο διήμερο σε κατ΄ οίκον έρευνες και σ΄ ένα μπαράζ συλλήψεων στα Εξάρχεια και άλλες περιοχές εντός κι εκτός Αθήνας, όπου εκτιμάται ότι μπορεί να βρεθούν στοιχεία για τον Επαναστατικό Αγώνα και

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

Έχει επιδοθεί το τελευταίο διήμερο σε κατ΄ οίκον έρευνες κι ένα μπαράζ συλλήψεων σε περιοχές εντός κι εκτός Αθήνας

τη δράση προσώπων που κινούνται στον λεγόμενο χώρο των αντιεξουσιαστών.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι είναι ζωτική ανάγκη τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας να υπάρξουν σε σύντομο διάστημα αποτελέσματα στα ανοικτά μέτωπα που συνδέονται με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι κινήσεις που έχει αποφασιστεί να γίνουν σε αυτόν το τομέα θα επηρεάσουν καθοριστικά και τον επικείμενο ανασχηματισμό. Η αλλαγή πλεύσης που αποφάσισε να ακολουθήσει η κυβέρνηση έγινε εμφανής και με τις δηλώσεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Βασ. Τσιατούρα, ο οποίος εμφανίστηκε να διαφοροποιείται από τη θέση που είχε εκφράσει προ μηνός ο κ. Παυλόπουλος ο οποίος είχε υποστηρίξεικατά τη διάρκεια των επεισοδίων με τους κουκουλοφόρους στην Αθήνα – ότι η Αστυνομία είναι αμυνόμενη. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση η Αστυνομία δεν λειτουργεί αμυνόμενη. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, με τη σχετική δήλωση ο κ. Τσιατούρας προαναγγέλλει ουσιαστικά και τη σκλήρυνση της στάσης των αστυνομικών αρχών και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής, καθώς και την εκ των προτέρων κάλυψη των ανδρών των ΜΑΤ που έχουν εντολή να προχωρήσουν, αν χρειαστεί, σε δυναμική επέμβαση.

Σκέψεις για το άσυλο 
Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης να επανακαθορίσει τη στάση της για το πανεπιστημιακό άσυλο και να βάλει άμεσα σε εφαρμογή τον επίμαχο νόμο του 2007 που επιτρέπει την είσοδο της Αστυνομίας στις εγκαταστάσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ΑΕΙ με εντολή εισαγγελέα, έστω κι αν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των πρυτανικών αρχών. Επίδειξη πυγμής με φόντο το άσυλο, μάλιστα, αναμένεται να κάνει ο κ. Καραμανλής στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών που έχει ζητήσει για τα θέματα της Παιδείας. Προς το παρόν, πάντως, η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως μια επιτυχία στο αστυνομικό πεδίο, τη στιγμή που αναβιώνει το φάντασμα της τρομοκρατίας.

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ του αστυνομικού στα Εξάρχεια σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει τα σχέδια του Πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό, όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Καραμανλή, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι θέμα ημερών οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η δολοφονική επίθεση δεν πρόκειται να προκαλέσει αναθεώρηση των σχεδίων που προϋπήρχαν ούτε για τον τομέα της Δημόσιας Τάξης, ο οποίος ενσωματώθηκε μόλις πριν από δεκαπέντε μήνες στο υπουργείο Εσωτερικών. Με την επισήμανση αυτή, τα ίδια στελέχη σπεύδουν ουσιαστικά να αποκλείσουν κάθε σενάριο περί επανασύστασης αυτόνομου υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που συζητείται εντόνως το τελευταίο διήμερο στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ουσιαστικά από σήμερα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό, ο οποίος θα ανακοινωθεί το αργότερο έως τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας. Ο Πρωθυπουργός θα αναμένει να ολοκληρωθεί και το συλλαλητήριο της Παρασκευής, με αποτέλεσμα η Κυριακή να προβάλλει πλέον ως η πιθανότερη ημέρα για την ανακοίνωση των αλλαγών. Ο κ. Παυλόπουλος παραμένει σε επιτελική θέση δίπλα στον Πρωθυπουργό, αλλά οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «σπάσει» το υπουργείο Εσωτερικών και να επανασυσταθεί το υπουργείο Προεδρίας. Επίσης, έχει αποκλεισθεί κάθε ενδεχόμενο να υπάρξουν στη νέα κυβέρνηση θέσεις αντιπροέδρων.

«Ο πολίτης δεν αισθάνεται προστατευμένος»

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Καραμανλή μετέτρεψε τη χώρα σε ανοχύρωτη πολιτεία και οι πολίτες βιώνουν συνθήκες αποδιοργάνωσης και γενικευμένης κρατικής παραλυσίας, επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τη δολοφονική επίθεση εναντίον των αστυνομικών. Θεωρεί ακόμη ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει πολιτικά το περιστατικό με την επίθεση εναντίον των αστυνομικών για να συσπειρώσει τον χώρο της.

Ανάλογη άποψη διετύπωσε κατά τη διάρκεια του «πρωινού καφέ» στη Χαριλάου Τρικούπη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εξερχόμενος του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο 20χρονος αστυνομικός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όχι μόνο ανέχτηκε, αλλά καλλιέργησε μιαν αντίληψη αυθαιρεσίας, ατιμωρησίας του καθενός που έχει εξουσία, ευνοιοκρατίας και κομματισμού: «Το αποτέλεσμα το βλέπουμε. Δεν αισθάνεται προστατευμένος ο πολίτης. Αισθάνεται ότι υπάρχει μόνο το δίκαιο του ισχυρού, το δίκαιο του χρήματος, το δίκαιο του πιστολιού, το δίκαιο της μιντιοκρατίας, του κράτους του κομματισμού και του ρουσφετιού», είπε καταδικάζοντας την πράξη βίας απέναντι σε έναν νέο αστυνομικό αλλά και εκφράζοντας την αγανάκτησή του ως απλού πολίτη της χώρας.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε τις επόμενες ημέρες να αξιοποιήσει την εμπειρία και του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τον οποίον όπως λένε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της θητείας του στο εν λόγω υπουργείο κατάφερε να εμπεδώσει στους πολίτες κλίμα ασφάλειας.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “