Επιχείρηση «νόμος και τάξη»

Δεξιά αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα σχεδιάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να επανασυσπειρώσει την κομματική βάση και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της, που την κατηγορούν ότι άφησε τη χώρα να βυθιστεί στην αναρχία και παρέδωσε επί έναν μήνα τα πανεπιστήμια και το κέντρο της πρωτεύουσας στους κουκουλοφόρους.

Η «επιχείρηση επαναπροσέγγισης των νοικοκυραίων», σύμφωνα με την έκφραση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, θα γίνει σύντομα στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία. Εκεί ο κ. Καραμανλής, στην πρώτη μέσα στη νέα χρονιά (και μετά τον ανασχηματισμό) πολιτική κίνηση, θα ανοίξει το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου και θα καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας αλλά και τις πρυτανικές

Ο ΣΤΟΧΟΣ

«Επίθεση γοητείας» στο παραδοσιακό συντηρητικό ακροατήριό του θα επιχειρήσει με τις παρεμβάσεις του ο Πρωθυπουργός

αρχές να τοποθετηθούν δημόσια για το πώς θέλουν στο εξής να αντιδρούν οι διωκτικές αρχές κάθε φορά που θα καταλαμβάνονται και θα λεηλατούνται πανεπιστημιακά ιδρύματα. «Είναι η ώρα να ειπωθούν πράγματα σκληρά και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για πανεπιστημιακό άσυλο», λέει κοινοβουλευτικό στέλεχος της Ν.Δ. και υποστηρίζει ότι «ήρθε η ώρα να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια μέσα σε μπλοκ των αντιεξουσιαστών έχουν μπει κουκουλοφόροι, ποινικοί, οι οποίοι μετά τις λεηλασίες βρίσκουν στέγη και ασυλία στις πανεπιστημιακές σχολές. Πρέπει να πάψουμε να εθελοτυφλούμε, όμως αυτά χρειάζονται συναίνεση και θαρραλέα προσέγγιση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και ενεργό στήριξη των πρυτανικών αρχών».

Αντιδρά το ΠΑΣΟΚ 
Το ΠΑΣΟΚ πάντως, το οποίο περιμένει αυτή τη στροφή της κυβέρνησης, είναι έτοιμο να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το μείζον θέ μα του ασύλου πριν από τη συζήτηση στη Βουλή, ώστε να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Στην κυβέρνηση πάντως συνεχίζουν να υπερασπίζονται την τακτική της λεγόμενης αμυντικής στάσης που ακολούθησε η Αστυνομία τα δύο πρώτα 24ωρα μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. «Ξέρουμε ότι το πολιτικό κόστος κυρίως στους δικούς μας ψηφοφόρους, αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας, είναι μεγάλο. Εάν όμως αντιδρούσαμε διαφορετικά και είχαμε έναν ακόμη νεκρό είτε από τους διαδηλωτές είτε από την Αστυνομία, και αυτό μπορούσε εύκολα να συμβεί και μέσα από μια προβοκάτσια, η Αθήνα θα είχε επί μέρες παραδοθεί στις φλόγες», λέει κομματικό στέλεχος που συμφωνεί με την τακτική Παυλόπουλου. Σημειώνει μάλιστα με νόημα ότι «συνέβησαν πράγματα εκείνες τις πρώτες μέρες που ίσως να μην αποκαλυφθούν ποτέ. Η ήπια αντίδρασή μας εκείνες τις μέρες ήταν μονόδρομος. Στους δρόμους μαζί με τους κουκουλοφόρους ήταν χιλιάδες παιδιά και ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε από προβοκάτσια να σκοτωθεί ένα ακόμη αθώο παιδί».

Τώρα η κυβέρνηση αλλάζει τακτική και θεωρεί πλέον ότι έπειτα από όσα συνέβησαν έχει τη συναίνεση μεγάλου μέρους της κοινωνίας στην υιοθέτηση σκληρής γραμμής τόσο στο πανεπιστημιακό άσυλο όσο και στις λεηλασίες, οι περισσότερες από τις οποίες προκλήθηκαν- όπως αρκετοί στην ΕΛ.ΑΣ. παραδέχονται- όχι από αντιεξουσιαστές, αλλά από ποινικούς και κάθε λογής πλιατσικολόγους που εδώ και καιρό έχουν φορέσει τις κουκούλες και εκμεταλλεύονται κάθε αναταραχή. Τα κυβερνητικά στελέχη ωστόσο παραδέχονται ότι η νέα σκληρή τακτική ενέχει τεράστιους κίνδυνους για την κυβέρνηση. «Εάν σε μια σύγκρουση έχουμε τραυματίες και ακόμη χειρότερα εάν έχουνε νεκρό, η κυβέρνηση θα δεχθεί επιθέσεις πολλαπλάσιες από αυτές που δέχεται σήμερα για την αμυντική στάση», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος και προσθέτει πως αυτή τη στιγμή «η σωστή στάση είναι η σκληρή στάση, καθώς η συναισθηματική έκρηξη για τον άτυχο Αλέξανδρο έχει εκτονωθεί και τόσο τα πανεπιστήμια όσο και η Αθήνα πρέπει να λειτουργήσουν ξανά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να συντηρήσει τη διάλυση του κράτους».

Συγχωνεύσεις υπουργείων και ανασχηματισμός στις ΔΕΚΟ

ΜΕ ΤΑ ΝΕΥΡΑ των υπουργών και των βουλευτών συνεχίζει να «παίζει» τώρα ο Πρωθυπουργός, καθώς καθυστερεί τον ανασχηματισμό και παράλληλα αποφεύγει να αποκαλύψει ακόμη και στους στενούς συνομιλητές του τις πραγματικές προθέσεις του. Παρ΄ ότι οι πιθανότερες ημερομηνίες για την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος εξακολουθούν να είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη, πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι είναι πιθανό ο ανασχηματισμός να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Έτσι η φημολογία για το ποιος πάει πού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της κυβέρνησης βρίσκεται στην Αθήνα και περιμένει δίπλα στο πορτοκαλί τηλέφωνο ένα μήνυμα από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Οι χθεσινές φήμες πάντως έλεγαν ότι στη νέα κυβέρνηση άλλα υπουργεία θα σπάσουν στα δύο και άλλα θα συνενωθούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου κ. Αργύρης Καράς γράφει τα Προεδρικά Διατάγματα με αυτές τις αλλαγές. Ταυτόχρονα αναμένονται και αλλαγές σε διοικήσεις μεγάλων ΔΕΚΟ, με πρώτη την αλλαγή του διοικητή της ΔΕΗ κ. Π. Αθανασόπουλου, ενώ μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται και η αντικατάσταση από τους Γερμανούς επενδυτές και του διοικητή του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμη.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “