Πρωθυπουργός, μόνος, ψάχνει...

Αντιμέτωπος με δύο εφιάλτες, που θα κρίνουν το πολιτικό μέλλον του ίδιου και της παράταξής του, βρίσκεται από χθες ο Πρωθυπουργός. Η πίστωση χρόνου που είχε εξασφαλίσει απόβουλευτές, στελέχη και ψηφοφόρους του εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Τώρα όλοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο Μάξιμου, περιμένοντας πρωτοβουλίες και ανατροπές στα δύο καυτά μέτωπα: στην αλλαγή της κυβέρνησης- η οποία εδώ και καιρό βρίσκεται στα όρια της παράλυσης – και στην οικονομία, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι είναι ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Μάλιστα το κλίμα για την κατάσταση της οικονομίας έγινε ακόμη πιο βαρύ με την τορπίλη που εξαπέλυσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ουσιαστικά ζήτησε τη βοήθεια διεθνών οργανισμών για να αποφευχθεί το ναυάγιο.

Ο κ. Κ. Καραμανλής κινείται πλέον στην κόψη του ξυραφιού και είναι ενώπιος ενωπίω με τα αδιέξοδά του. «Ξέρει ότι αυτή την ώρα μόνος του πρέπει να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις. Οι συμβουλές και

ΜΟΝΟΣ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ

Η προθεσμία που είχε δώσει για αλλαγές στην κυβέρνηση εκπνέει και κανένα από τα στελέχη δεν γνωρίζει τις προθέσεις του

οι προτάσεις των συνεργατών του έχουν κατατεθεί εδώ και καιρό και είναι γενικόλογες και αντιφατικές. Άλλωστε, ο καθένας που μπαίνει προτείνει τις λύσεις που βολεύουν τον ίδιο», λέει έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος και προσθέτει: «Τη ζαριά θα τη ρίξει ο ίδιος, καθώς γνωρίζει ότι αυτή είναι και η τελευταία ευκαιρία για να σταματήσει την κατηφόρα».

Στην απομόνωση 
Ενδεικτικό της βαριάς ατμόσφαιρας που επικρατεί στο Μάξιμου είναι ότι ο κ. Κ. Καραμανλής αυτές τις γιορτές απέφυγε παντός είδους κοινωνικές συναναστροφές με πολιτικά στελέχη και συνεργάτες του. Πέρασε την Πρωτοχρονιά με την οικογένειά του και είχε μόνο κάποιες τηλεφωνικές συνομιλίες για τα αναγκαία με τον Δημήτρη Σιούφα και τον Προκόπη Παυλόπουλο. Κορυφαίος υπουργός στοιχηματίζει πως ούτε οι πιο τακτικοί συνομιλητές του μπορούν αυτόν τον καιρό να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα που εκπέμπει. «Κανείς δεν έχει καταλάβει τι σκοπεύει να κάνει. Είναι περισσότερο εσωστρεφής από κάθε άλλη περίοδο. Δεν ανοίγεται σε κανέναν», λέει κομματικό στέλεχος που διατηρεί μαζί του επαφή και υποστηρίζει: «Ο Καραμανλής έχει πλήρη επίγνωση για τα λάθη και τις αστοχίες – δικές του και της κυβέρνησηςαπό το καλοκαίρι και μετά. Τώρα θα κάνει την αντεπίθεση και θα τον οδηγήσει σ΄ αυτήν το ένστικτο της πολιτικής αυτοσυντήρησης», λένε όσοι γνωρίζουν ότι δεν λειτουργεί υπό πίεση.

Σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούν πως εδώ που έφθασαν τα πράγματα ο Πρωθυπουργός δεν έχει πολλές επιλογές. Αμέσως μετά τα Φώτα πρέπει να κάνει ανασχηματισμό με τον οποίο θα φέρει τα πάνω-κάτω. «Σε τι θα τον βοηθήσει η διατήρηση των ισορροπιών για να μην δυσαρεστήσει δήθεν τους κορυφαίους υπουργούς που δηλώνουν αμετακίνητοι και απαραίτητοι;», αναρωτιέται παλιός βουλευτής και προσθέτει: «Εάν συνεχίσουμε έτσι όπως πάμε σήμερα, η ήττα μας είναι δεδομένη και δεν θα είναι μια απλή ήττα θα είναι Βατερλώ. Επομένως, πλήρης ανατροπή σε πρόσωπα και πολιτικές είναι μονόδρομος που ενδεχομένως να τον οδηγήσει σε βελτίωση του κλίματος. Και εάν αυτό δεν συμβεί, τουλάχιστον θα λέμε όλοι όσοι τον στηρίζουμε ότι έκανε ό,τι μπορούσε και πήρε ρίσκα έστω και εάν αυτό συνέβη στο παρά πέντε».

Τα δύο άκρα 
Η δεύτερη κίνηση, στην οποία επίσης όλοι συμφωνούν, είναι ότι πρέπει χωρίς καθυστέρηση- ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο- να εξηγήσει ο ίδιος με απλό και ξεκάθαρο τρόπο στους πολίτες τι ακριβώς συμβαίνει με την ελληνική οικονομία και πώς ακριβώς έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διεθνή και εγχώρια οικονομική κρίση. «Μέχρι σήμερα διατυπώνονται δύο ακραίες και εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Από τη μια η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης και ότι η Ελλάδα έχει πληγεί λιγότερο από τις άλλες οικονομίες από τη διεθνή κρίση. Από την άλλη οικονομικοί παράγοντες λένε ότι μετά τον Μάρτιο η Ελλάδα θα μπει σε πρωτοφανή δίνη με απρόβλεπτες συνέπειες», λέει βουλευτής της Ν.Δ. Και επισημαίνει ότι οι εξηγήσεις του κ. Καραμανλή είναι απαραίτητες αυτήν τη χρονική στιγμή, καθώς οι πολίτες δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη σε αυτά που λέει η κυβέρνηση. Αντίθετα πιστεύουν με ευκολία σε όλες τις απαισιόδοξες προβλέψεις.

«Χρησμός» Μητσοτάκη για την οικονομία

ΛΑΔΙ στη φωτιά για το θέμα της οικονομίας έριξε και ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με τις δραματικές δηλώσεις του έδωσε την εντύπωση ότι τα πράγματα εξελίσσονται με τον χειρότερο τρόπο. Ο πρώην πρωθυπουργός, αφού άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις που δεν έκανε, είπε ότι αυτές δεν μπορούν να περιμένουν ούτε μια μέρα. Και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απευθυνθεί σε διεθνείς οργανισμούς (σ.σ.: όπως παραδείγματος χάριν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) για βοήθεια.

Άσπονδοι φίλοι του πρώην πρωθυπουργού έσπευσαν να σχολιάσουν ότι με τις δηλώσεις υποβαθμίζει τις προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας, ώστε, όπως υποστηρίζουν, στην περίπτωση που κληθεί να αναλάβει αυτό το υπουργείο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη να πιστωθεί μια πιθανή ανάκαμψη στο τέλος του επόμενου χρόνου.

Τα σχόλια αυτά όμως δεν αλλάζουν το κλίμα που δημιουργούν οι απόψεις του κ. Κ. Μητσοτάκη, τις οποίες συμμερίζονται πολλοί εντός και εκτός Ν.Δ. Έτσι τα στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι μόνο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μπορεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι πραγματικά πρόκειται να συμβεί στη χώρα και να προετοιμάσει τους πολίτες.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “