Φάρσα με τους αναντικατάστατους

Σε φάρσα κινδυνεύει να εξελιχθεί ο περίφημος ανασχηματισμός καθώς κάθε μέρα που περνά το κουβάρι μπερδεύεται όλο και περισσότερο με υπουργούς, κομματικούς αξιωματούχους και διοικητές οργανισμών να επιχειρούν να προλάβουν τις κινήσεις του Πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα κορυφαίοι υπουργοί σπεύδουν να προβλέψουν ότι ο ανασχηματισμός δεν θα γίνει ούτε τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου ούτε την Τετάρτη 7 που είναι η επομένη των Φώτων, αλλά μετακινείται για μετά τις 20 Ιανουαρίου. Καλά πληροφορημένες πήγες ωστόσο επιμένουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να καθυστερήσει τις αλλαγές. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν επίσης με έμφαση ότι στους υπουργούς και στα στελέχη που συναντά ο Πρωθυπουργός δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Περιορίζεται μόνο να ρωτήσει τη δική τους εκτίμηση, την οποία όμως δεν σχολιάζει ώστε να μη δώσει τη δυνατότητα σε κανέναν να ερμηνεύσει τις προθέσεις του. «Ό,τι διακινείται είναι ευσεβείς πόθοι αυτών που θέλουν να μείνουν στη θέση τους, εκείνων που θέλουν να πάνε κάπου καλύτερα και πολύ περισσότερο εκείνων που βλέπουν τον ανασχηματισμό ως την τελευταία ευκαιρία να μπουν στην κυβέρνηση ώστε να κερδίσουν πόντους στην κρίσιμη μάχη του σταυρού στις επόμενες δύσκολες για τη Ν.Δ. εκλογές», λέει κορυφαίος υπουργός, που συνομιλεί συχνά με τον κ. Καραμανλή.

Στους αμετακίνητους- σύμφωνα πάντα με τα σενάρια που δίνουν και παίρνουν- προστέθηκε χθες και ο αμετακίνητος γραμματέας του κόμματος. Ο κ. Ελ. Ζαγορίτης επισκέφθηκε χθες τον Πρωθυπουργό και όπως ο ίδιος δήλωσε μίλησαν για τον σχεδιασμό του κόμματος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Μια δήλωση που ερμηνεύτηκε από όσους μεταφράζουν τους «χρησμούς» του Μαξίμου ως ένδειξη ότι ο γραμματέας του κόμματος που είναι έμπιστος συνεργάτης και φίλος του Κ. Καραμανλή παραμένει στη θέση του. Εάν αυτό πράγματι συμβεί, τότε έχει ακυρωθεί ένας ακόμη «άσος» του κ. Καραμανλή. Σύμφωνα με όσα διακινούσαν κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Καραμανλής σχεδίαζε την επιστροφή του κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη στο κόμμα σε ρόλο ισχυρού γραμματέα στα πρότυπα του Κώστα Λαλιώτη, με ευρύτερες αρμοδιότητες και την ταυτόχρονη είσοδο στην κυβέρνηση του κ. Ελ. Ζαγορίτη. Μάλιστα πριν από τα Χριστούγεννα αρκετοί στη Ν.Δ. προεξοφλούσαν ότι ο σημερινός γραμματέας θα αναλάβει το προβληματικό υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο ο κ. Αβραμόπουλος έχει εκφράσει την επιθυμία να εγκαταλείψει. Αλλά και ο κ. Μεϊμαράκης επιθυμεί να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο- είτε στο κόμμα είτε στην κυβέρνηση- και γι΄ αυτό το ενδεχόμενο μετακίνησής του εθεωρείτο ένα από τα κλειδιά του ανασχηματισμού.

Φοβούνται μπούμερανγκ 
«Όπως πάμε στο τέλος θα φύγει μόνο ο Κοντός και ο Δούκας επειδή υπέγραψαν για το Βατοπέδι. Αυτό όμως δεν θα είναι ανασχηματισμός, θα είναι πλάκα και θα γίνει μπούμερανγκ», τονίζει κομματικό στέλεχος. Προσθέτει μάλιστα ότι «εάν ο Πρωθυπουργός πράγματι δεν μπορεί να μετακινήσει κάποιους κορυφαίους, τότε καλό είναι το Μαξίμου με μια διαρροή να κλείσει το θέμα του ανασχηματισμού ώστε να μην καλλιεργούνται προσδοκίες στην κοινή γνώμη στις οποίες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Δεν υπάρχει χειρότερο για την κυβέρνηση», καταλήγει το ίδιο στέλεχος, «από το έχουμε ανεβάσει ψηλά τον πήχυ για έναν ανασχηματισμό ευρύ και στο τέλος αυτό να εξελιχθεί στην αντικατάσταση μερικών υφυπουργών και στη μετακίνηση κάποιων δευτεροκλασάτων υπουργών».

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Κάποιοι στη Ν.Δ. περιμένουν τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης έως τις 7 Ιανουαρίου, ενώ άλλοι «ποντάρουν» στο τέλος του μήνα

Κάθε ημέρα και ένας «αμετακίνητος»

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ των αμετακίνητων όμως φαίνεται ότι θα συνεχιστεί τις προσεχείς ημέρες, καθώς οι φήμες θα εμφανίζουν αμετακίνητο κάθε κυβερνητικό ή κομματικό αξιωματούχο που θα συναντά ο κ. Καραμανλής μέχρι την ημέρα του ανασχηματισμού. Όπως συνέβη χθες με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη ο οποίος επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό μαζί με τους εκπροσώπους των δικαστικών ενώσεων. Η συνάντηση είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα και όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης στόχος ήταν καταδειχθεί ο αμέριστος σεβασμός της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου στους δικαστές. Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων κ. Σωτήρης Μπάγιας έσπευσε να προσθέσει με νόημα ότι «το ζήτημα είναι το ενδιαφέρον αυτό και η καλή διάθεση να μετουσιωθούν σε πράξη».

Δεν πρόλαβαν να φύγουν ο υπουργός με τους δικαστές από το Μαξίμου και αμέσως δόθηκαν οι πρώτες ερμηνείες από τους βουλευτές που νυχθημερόν πλέκουν και διακινούν σενάρια ανασχηματισμού. «Ο Πρωθυπουργός με την κίνηση αυτή ήθελε να δείξει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Χατζηγάκη, επομένως και αυτός παραμένει στη θέση του», έλεγε παλιός βουλευτής που επιθυμεί να είναι στη νέα κυβέρνηση.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “